Novosti

Kultura

Прoшлoст у слaгaлицaмa

Нaкoн штo су прoшлe гoдинe прeдстaвљeнe стaрe рaзглeдницe и мaгнeти у склoпу прojeктa "Tрaгoм прoшлoсти – Прoшлoст Србa, истoчнe Слaвoниje, Бaрaњe и зaпaднoг Срeмa", сaд су прeдстaвљeнe пaзлe

Large informator pro%c5%a1lost   %c4%87irilica

Prošlost je izložena na zanimljiv način

Nakon što je prošle godine predstavljena publikacija starih razglednica i magneta s motivima, u Vukovaru i Belom Manastiru, u Srpskom kulturnom centru Vukovar februara publika je ove godine imala priliku da pogleda promociju novog, nešto drugačijeg izdanja Zajedničkog veća opština. Projekat nazvan "Tragom prošlosti – Prošlost Srba, istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema" sad je predstavljen u obliku slagalica.

Publikacija starih razglednica i magneta predstavljeni su u martu prošle godine u Vukovaru u sklopu obeležavanja 25. godišnjice delovanja Zajedničkog veća opština, a nekoliko meseci kasnije, spomenuta publikacija predstavljena je i baranjskoj publici u Belom Manastiru.

Govornici na promociji u SKC-u bili su, u ime izdavača, predsednik ZVO-a Dejan Drakulić te predsednik Odbora za kulturu i sport pri ZVO-a Veljko Maksić, kao autor izdanja.

- Projekat Tragom prošlosti započeli smo prošle godine, kada je objavljeno 48 reizdanja razglednica koje pokazuju prošlost srpske zajednice na ovim prostorima - podsetio je autor Maksić, koji se godinama bavi arhiviranjem baze podataka o najznačajnijim istorijskim značajkama Srba ovog područja.

Naglasio je da se ovakav način predstavljanja istorije svima onima koji se zanimaju za prošlost Srba u ovom kraju, pokazao kao veoma zanimljiv.

- Uz pazle smo priložili kratak istorijat određene građevine, koja se nalazi na izdanju, kako bi zainteresovani na još zanimljiviji način saznali podatke o prošlosti predaka - objasnio je autor izdanja.

Predsednik ZVO-a Dejan Drakulić istakao je važnost inovacija u srpskoj zajednici u smislu izdavaštva, najavivši nove projekte.

- Zajedničko veće opština se trudi da putem različite medije približi široj publici identitet naše zajednice i pokaže najznačajnije segmente naše kulture i baštine. Rad naših ustanova uglavnom prati određena publika, a naš cilj je da broj zainteresovanih proširimo kroz organizaciju zanimljivijih i drugačijih programskih sadržaja - otkrio je predsednik ZVO-a.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više