Novosti

Kronika

Нeумoрнa Прoсвjeтa

Прoшлoг викeндa у oсjeчкoм пoдoдбoру СKД-a Прoсвjeтa прeдaвaњe o мaнaстиру Oрaхoвицa oдржao je Пeтaр Maтић a нeдaвнo oснoвaнa сeкциja пoд нaзивoм "Kрeaтивнo ћoшe" oргaнизирaлa je ликoвну рaдиoницу

Large 2

Aktivni unatoč pandemiji

Osječki pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta jedan je od najaktivnijih u Hrvatskoj i unatoč pandemiji korona virusa. Osječka Prosvjeta gotovo da i nema praznog hoda kada su u pitanju kulturni programi. Do izbijanja pandemije ti programi su bili ostvarivani zahvaljujući blizini granice sa Srbijom, a naročito Beogradom i Novim Sadom, odakle je dolazio najveći deo gostujućih predavača bez obzira na to da li je reč o istoričarima ili književnicima. Nakon što je pandemija uzela maha, uglavnom se oslanjaju na domaće snage. U vreme virusa u osječkom pododboru deo svojih programa prenosili su i preko interneta, gde imaju svoj JuTjub kanal.

Kako su popuštanjem epidemioloških mera stvoreni uslovi da se njihovi programi održavaju češće, u osječkom pododboru nedavno su održana dva događaja. Predavanje na temu "Manastir Orahovica" održano je 18. marta, a predavač je bio Petar Matić. Na znalački, pristupačan i zanimljiv način posetiocima je predstavljen manastir koji je jedan od najstarijih duhovnih centara Srba tzv. Donje Slavonije, odnosno Podravine. Taj manastir, prema rečima Matića, pominje se još krajem 15. veka pod imenom Remeta. Otac Ambrosije iz manastira Krka kaže da stari Dalmatinci tvrde da je manastir Orahovica najstariji u Hrvatskoj koji datira od početka 14. veka. Crkva u sadašnjem izgledu izgrađena je 1592., a freskopisana je dve godine kasnije. Nakon poslednjeg rata manastir je ponovo oživeo 2016. dolaskom monaha iz čuvenog Ostroga.

Dan kasnije u prostorijama osječkog pododbora održana je druga likovna radionica nedavno osnovane sekcije pod nazivom "Kreativno ćoše". Za razliku od prve radionice na kojoj su izrađivane ptice od papira, u tehnici poznatoj kao origami, na drugoj je petnaestak ljubitelja kreativnog izražavanja oslikavalo boce, staklenke i kutije te izrađivalo zanimljive i kreativne primerke u tehnici dekupaž poznatoj još iz 12. veka. Ona i danas opčinjava jer pojednostavljeno rečeno uključuje rezanje salveta ili slika, njihovo lepljenje na predmet, a potom premazivanje slojevima laka. Predavanju i drugoj likovnoj radionici prisustvovalo je oko pedesetak što posetilaca, što članova likovne sekcije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više