Novosti

Kultura

Литeрaрни фeнoмeн

Прeдaвaњe пoд нaзивoм "Љиљaнa Хaбjaнoвић Ђурoвић - Oндa je дoшлa дoбрa вилa" oдржaлa je прoфeсoрицa и сaвeтницa зa српски jeзик Jaдрaнкa Рaдoшeвић у прoстoриjaмa oсjeчкoг пoдoдбoрa СKД Прoсвjeтa

Large 1

Profesorica Jadranka Radošević

U prostorijama SKD Prosvjeta, pododbor Osijek, nedavno je održano predavanje pod nazivom "Ljiljana Habjanović Đurović - Onda je došla dobra vila". Predavanje je održala profesorica i savetnica za srpski jezik Jadranka Radošević.

Književnica Ljiljana Habjanović Đurović (1953.), diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu. Radila je kao bankarska službenica, komercijalist inostranog turizma i novinarka. Od jeseni 1995. godine potpuno se posvetila književnom radu, i važi za književni fenomen u Srbiji. Ljiljana je već dvadeset godina najčitanija srpska književnica na našim prostorima, a njeni romani objavljeni su i u Češkoj, Italiji, Francuskoj i Grčkoj. Glavni likovi u njenim delima su žene i ženske sudbine. Njene junakinje nastoje uzeti svoj život u svoje ruke i postati vlasnice vlastite duše. Ona piše i o duhovnosti te o traganju za Bogom i smislom. Književna kritika smatra da Ljiljana Habjanović Đurović pripada istovremeno dvama naizgled oprečnim književnim smerovima, jednom kojem pripadaju Kolet, Erika Jong i Margaret Dira, ali i onome Hermana Hesea i Paola Koelja. Prema sopstvenom priznanju priznaje da se među svima njima dobro oseća. Za svoj književni rad, na predlog upokojenog srpskog patrijarha Pavla, odlikovana je ordenom Svetog Save, a dobitnica je i niza drugih nagrada i priznanja poput Vukove nagrade, nagrade Simo Matavulj, Vidovdanske nagrade te još 23 nagrade.

Profesorica Radošević predstavila je roman "Onda je došla dobra vila". Govori o porodičnoj drami i bezuslovnoj ljubavi koja se odvija kroz različite faze. Ovaj roman u slavu porodice je priča o jednoj majci i jednom sinu, koja govori o veri, ljubavi i nadi. Književnica opominje mlade da im slobodu može doneti samo onaj ko ih istinski voli, a da svi drugi koriste obećanja o slobodi da bi ih zarobili. Vrlo poučno predavanje s velikim zanimanjem pratilo je 30-tak članova i gostiju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više