Novosti

Kultura

Kњигa o Oсjeчaнимa у Maтици српскoj

У Нoвoм Сaду прeдстaвљeнa je књигa др. Зoрaнa Mишкoвићa "Српскa културнa, спoртскa и зaнaтлиjскa друштвa у Oсиjeку". Рeч je o мoнoгрaфиjи o српским друштвимa у Oсиjeку oд срeдинe 19. дo срeдинe 20. вeкa

Large 1111

Zoran Mišković u Matici srpskoj

U Velikoj sali Matice srpske u Novom Sadu, 30. juna održano je predstavljanje knjige dr. Zorana Miškovića "Srpska kulturna, sportska i zanatlijska društva u Osijeku". Reč je o monografiji o srpskim društvima u Osijeku od sredine 19. do sredine 20. veka.

Knjiga je značajan doprinos istraživanju uloge Srba u razvoju osječkog društva. Dr. Zoran Mišković je član Matice srpske od 2012. godine pa je predstavljanje knjige u najstarijoj kulturnoj i naučnoj instituciji Srba bio logičan izbor.

Zdenko Čikara, predsednik SKD Prosvjeta, pododbor Osijek, predstavio je tu kulturnu instituciju od njenog osnivanja te rad i aktivnosti od 1945. godine pa sve do današnjih dana. Autor knjige dr. Zoran Mišković predstavio je svoje delo.

Višegodišnji sistematski rad, izučavanje građe u arhivima te privatnim zbirkama, poteškoće u pristupu pojedinim arhivima i nedostupnost pojedine građe, nisu omeli autora u ustrajnosti da izda ovo značajno delo.

Srbi su dali značajan doprinos razvitku osječkog društva kroz SPD Gusle, SKDP/SKD Prosvjeta, Srpsku čitaonicu, Srpsku štedionicu te brojne ugledne pojedince poput Slavka Atanasijevića, Marka Tajčevića, Milutina Milankovića i drugih ne manje značajnih. Predstavljanje knjige sa svim značajnim segmentima bilo je impresivno te pruža dobru osnovu za daljnji istraživački rad.

Autor knjige dr. Zoran Mišković rođen je u Osijeku, i prvi je član pododbora Prosvjete u Osijeku, u koji je bio primljen još kao dete od pet godina. Njegov otac dr. Milorad Mišković član je Prosvjete s najdužim stažom, a postao je član pre više od 60 godina. Autor je, kao novosadski student medicine, paralelno izučavao arhive i prikupljao građu za knjigu koja je bez sumnje najreprezentativnije delo u kojem se govori o Srbima u gradu na Dravi.

Predstavljanju knjige prisustvovali su generalni sekretar SKD Prosvjeta Slobodan Živković, upravnik Srpskog narodnog pozorišta dr. Zoran Đerić te 30-ak gostiju iz Novog Sada, Osijeka, Beograda i okoline.

Nakon predstavljanja knjige, prvog julskog dana u sklopu radne posete, delegacija SKD Prosvjeta posetila je nove prostorije Društva novosadskih književnika gde su ih primili predsednik Društva Nenad Šaponja, književnik, dr. Zoran Đerić te pesnik Perica Milutin.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više