Novosti

Kultura

Излoжбa икoнa

Oсjeчки сликaр aмaтeр и члaн Прoсвjeтe Гoрaн Сeкулић, нa излoжби у прoстoриjaмa oсjeчкoг пoдoдбoрa, прeдстaвиo je чeтрнaeст икoнa, прeтeжнo мaњeг фoрмaтa, рaђeних пo узoру нa мoлитвeник

Large informator izlo%c5%beba ikona  %c4%87irilic

Izložene ikone

U prostorijama SKD Prosvjeta, pododbor Osijek, održana je izložba ikona osječkog autora Gorana Sekulića. Zdenko Čikara, predsednik osječkog pododbora, istakao je da su nakon dugog niza godina ponovo domaćini izložbe ikona slikara amatera i njihovog dugogodišnjeg člana.

O izložbi je govorio magistar slikarstva, akademski slikar i ikonopisac iz Beograda Nemanja Marunić. Marunić je diplomirao 2005. godine, a magistrirao 2009. godine na fakultetu Likovnih umetnosti u Beogradu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 2005. godine, a samostalni umetnik od 2006. godine. Član je živopisaničke radionice protomajstora Dragomira Marunića.

Prisutnima se skromnim rečima obratio i sam autor izložbe. Na izložbi je predstavljeno ukupno četrnaest ikona, pretežno manjeg formata, rađenih po uzoru na molitvenik. Govornici su istaknuli da umetnost ikonografije nastaje na osnovu odluke Sedmog Vaseljenskog sabora održanog u Nikeji 787. godine.

Svete ikone koje ugledamo čim uđemo u neki pravoslavni hram pripadaju, svakako, vizantijskoj umetnosti. Otvaranju izložbe ikona prisustvovalo je  gotovo 50-ak članova i gostiju a, između ostalih, izložbi su prisustvovali protojerej Aleksandar Đuranović, osječki paroh i Dragan Stanković, akademski slikar i ikonopisac iz Beograda.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više