Novosti

Društvo

Упoзнaвaњe сa кoмшиjaмa

У склoпу прojeктa Прeд нaмa тридeсeтaк учeникa виших рaзрeдa, кojи инaчe пoхaђajу грaђaнски oдгoj, сa свojим сe учитeљимa и прeдaвaчeм, упoзнaлo сe с хистoриjaтoм српскe зajeдницe Oсиjeку

Large informator upoznavanje  %c4%87irilica

Kuća Kragujević, najstarija u Donjem gradu

U sklopu projekta Pred nama (Prevencija predrasuda prema nacionalnim manjinama), u organizaciji Osnovne škole Ljudevita Gaja, u realizaciju programa uključen je SKD Prosvjeta, pododbor Osijek, kao lokalna manjinska institucija. Tema tog dela projekta bila je Srbi u Osijeku. U prisustvu učenika osnovnih škola Ljudevit Gaj, Vladimir Becić te Retfala, koje učestvuju u celokupnom projektu, predsednik osječkog pododbora Zdenko Čikara predstavio je temu "Srbi u Osijeku".

Nakon prezentacije, tridesetak učenika viših razreda, koji inače pohađaju građanski odgoj, sa svojim se učiteljima i predavačem uputilo u Banovu ulicu gde su posetili Zavetni krst, podignut u prvoj polovini 18. veka, a obnovljen 2016. godine. To je jedan od pet osječkih pravoslavnih krstova, i mesto na kojemu je 1848. od osječkog paroha Lazara Bojića i naroda dočekan hrvatski ban Josip Jelačić te je ulica, u spomen na taj događaj, nazvana Banovom ulicom.

Osim Zavetnog krsta učenici su izvana razgledali kuću Kragujevića u ulici Jovana Gojkovića, najstariju kuću u Donjem gradu, sagrađenu sredinom 18. veka. U toj je kući rođen episkop Stefan Kragujević. Đaci su posetili i zgradu novog Srpskog kulturnog centra, zajednički projekt Srpske pravoslavne crkvene opštine Osijek i Srpskog narodnog veća, čije otvorenje je planirano u proleće ove godine.

U porti parohijske crkve Uspenja Presvete Bogorodice osječki paroh, Protojerej Aleksandar Đuranović dočekao je učenike koji su razgledali unutrašnjost crkve, i upoznao ih sa istorijom crkve sagrađene u srpsko-vizantijskom stilu između 1966. i 1979. godine, na temeljima velelepne barokne crkve građene od 1743. do 1750.godine, a srušena je naredbom vlasti NDH 1942. godine.

Znatiželjni učenici uputili su brojna pitanja, a nakon što su dobili odgovore otac Aleksandar im je pokazao zgradu Srpske veroispovedne škole koja datira iz 1782. godine. Zgrada je trenutno u obnovi za potrebe muzeja, biblioteke i učionice za veronauku.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više