Novosti

Kronika

Slava osječkog Vijeća

Članovi VSNM-a Osijeka s gostima proslavili Veliku Gospojinu . Na prigodnoj Gospojinskoj razglednici za motiv je izabrana kuća čuvenog donjogradskog kazandžije Kragujevića

3287e1qvsc0k0h9cz0eqiwb2d36

Slava osječkog vijeća

U prostorijama Veća srpske nacionalne manjine Grada Osijeka, obeležena je Velika Gospojina, krsna slava veća. Verski obred, uz čin osvećenja slavskog kolača i koljiva, služio je protojerej Aleksandar Đuranović, arhijerejski namesnik osječki.

– Iako nikad u istoriji nije bilo manje Srba u Osijeku, nadam se da ćemo zajednički zbiti redove i zajednički se potruditi da ostvarimo sva ona građanska prava koja nam po zakonu pripadaju, a to ćemo ostvariti ako budemo podržavali rad i ove institucije koja danas slavi - rekao je protojerej Đuranović.

Nakon verskog obreda prisutne je u ime domaćina pozdravila Danijela Jovčić, novoizabrana predsednica veća, koja je zamenila dr. Milorada Miškovića nakon povlačenja s funkcije zbog narušenog zdravlja.

– Trenutno nam je najbitnije da pokušamo da obnovimo pravoslavnu kapelu na donjogradskom groblju iz 19. veka. Tu smo inicijativu uputili prema Gradu. Ranije su pokazali razumevanje prilikom obnove krstova, a na naš predlog dobili smo i Ulicu Milutina Milankovića. Mi smo u junu uputili i dopis da se preko gradske firme Ukop zaštite nadgrobni spomenici značajni za srpsku zajednicu. Napravili smo popis od 15 nadgrobnih spomenika među kojima su bivši gradonačelnici, advokati i mnogi drugi ugledni Srbi. Iz Ukopa su nam odgovorili da će ti spomenici biti trajno zaštićeni. Od prošle godine imamo i pravoslavnu veronauku u gradu. Trenutno u samom gradu ima nekih dvadesetak dece, a od ove školske godine deci će, pored katoličke i islamske veronauke, po prvi put u školama biti ponuđena pravoslavna veronauka uz dobru organizaciju našeg sveštenika Đuranovića. To nam je izuzetno bitno jer je bitno da se ljudi oslobode - rekla je Jovčić.

Nakon kraćeg govora Jovčić je prisutnima predstavila i podelila ovogodišnju Gospojinsku razglednicu koju osječko VSNM tradicionalno objavljuje na svoju krsnu slavu. Sa inicijativom objavljivanja Gospojinskih razglednica krenulo se u mandatima Milorada Miškovića. Na prigodnoj Gospojinskoj razglednici ovaj je put za motiv izabrana kuća čuvenog donjogradskog kazandžije Kragujevića, izgrađena je oko 1760. godine. Najstarija je to kuća u Donjem gradu, i nalazi se na nekadašnjem glavnom donjogradskom trgu. u njoj je 1803. godine rođen i episkop slavonski Stefan Kragujević (1843 - 1864).

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više