Novosti

Kronika

Obnova nadgrobnog spomenika Josifu Runjaninu

Radovi na obnovi spomenika kompozitora hrvatske himne, u organizaciji Grada Novog Sada i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, trebali bi biti završeni do 8. decembra, kada se obeležava 200. godina rođenja autora "Lijepe naše"

Large 1runjanin spomenik

Radove izvodi Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada (foto Marko Tucakov)

Polovinom novembra počeli su radovi obnove nadgrobnog spomenika Josifu Runjaninu na Uspenskom groblju u Novom Sadu. Nekoliko puta pominjani i najavljivani, ovi radovi su, po rečima Gorana Kaurića, zamenika pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, rezultat dogovora predstavnika hrvatske zajednice i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Obnovu nadgrobnog spomenika kompozitoru hrvatske himne "Lijepa naša" financira Grad Novi Sad, a izvodi Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada. Spomenik će biti potpuno obnovljen, a radovi su u toku, te bi trebali da budu završeni do 8. decembra, kada se obeležava 200. godina rođenja Runjanina. Kaurić je za nedeljnik "Hrvatska riječ" rekao da ovim projektom počinje obnova obeležja znamenitim osobama značajnim za hrvatsku zajednicu, ne samo u Novom Sadu i Petrovaradinu nego i šire.

- Ovo je još jedan znak da saradnja vodstva hrvatske zajednice u Srbiji i Novog Sada napreduje dobro i daje rezultate. Runjanin je most između dva naroda i dve države, a na nama je da nastavimo promovirati pozitivne aspekte zajedničke povijesti Hrvata i Srba - kaže Kaurić.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada radi mehaničko i hemijsko čišćenje spomenika, betonira novu stazu i postavlja mermer, ispisuje tekst u pozlati nanetoj u zlatnim listićima, popunjava pukotine i nanosi zaštitu na celokupan spomenik. U izvođenju radova saradnik je i arhitekt Darko Polić, upravitelj Fondacije "Spomen dom bana Josipa Jelačića" u Petrovaradinu.

Josif Runjanin rođen je 8. 12. 1821. godine u Vinkovcima. Školu je pohađao u Vinkovcima i Sremskim Karlovcima, a nakon toga se odlučio za vojničko zvanje. Kao carski kadet služio je u Glini, te je, našavši se u društvu ilirskih rodoljuba, 1846. godine komponovao melodiju na tekst pesme Antuna Mihanovića "Horvatska domovina" u kući Peleš u Glini. Pesmu su ubrzo prihvatili narod i vojnici, i često se pevala po mnogim gostionicama Vojne krajine. Dopala se Josipu Jelačiću, koji je u to doba takođe bio u Glini, pa ju je dao svom kapelniku Josipu Vendlu da je prilagodi za marš. Pesma se proširila Hrvatskom tek nakon što ju je preradio i 1861. štampao kompozitor Vatroslav Lihteneger. Tri decenije kasnije izabrana je za hrvatsku himnu. Runjanin je kao penzioner živeo u Novom Sadu, a umro je 2. 2. 1878. godine.

Runjaninov grob pronađen je slučajno na Uspenskom groblju krajem 19. veka, a nadgrobni spomenik je otkriven 12. jula 1924. godine. Pokretači akcije za podizanje ovog spomenika bili su prota Velja Mirosavljević, grkokatolički sveštenik Jovan Hranilović i prof. Franjo Malin. Na spomeniku se nalaze taktovi i tekst prve strofe hrvatske himne. O nadgrobnom spomeniku i grobu se brinulo Hrvatsko kulturno-prosvetno društvo "Jelačić" iz Petrovaradina, svake godine se sećajući Runjaninovog rođendana ali i polažući cveće na dan njegovog rođenja.

Proslava sa otkrivanjem spomenika, u organizaciji Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine, planira se na praznik hrvatske zajednice 15. decembra, uz učešće gostiju iz Srpskog narodnog vijeća iz Hrvatske.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više