Novosti

Kronika

Гoдишњицa пoвeзaлa зajeдницe

У Винкoвцимa oбиљeжeнa 200. гoдишњицa рoђeњa aутoрa хрвaтскe химнe Joсифa Руњaнинa

Large vinkovci 2

S obljetnice u Vinkovcima

Vinkovčani su ovih dana obilježili 200. godišnjicu rođenja Josifa Runjanina, čovjeka koji je komponirao melodiju hrvatske himne. Ono što je još važnije je da su to u nekoliko dana uradile zajednički i gradske vlasti i obje nacionalne zajednice koje u tom gradu žive.

Na svečanoj akademiji, održanoj 8. decembra na dan kad se 1821. rodio Runjanin, naglašene su njegove vojne, muzičke i druge zasluge uz naglasak da je i on jedan u nizu poznatih građana koji su na neki način obilježili povijest grada i Hrvatske.

- Da nije ništa napravio, a da je samo skladao himnu, Josip Runjanin ostat će upisan među najznamenitije Vinkovčane - rekao je predsjednik Povijesnog i športskog društva "Hrvatski sokol" Vinkovci Zlatko Virc koji je tom prilikom predložio da gradske vlasti otkupe njegovu rodnu kuću kako bi se pretvorila u Dom Lijepe naše.

- Runjanin je među našim znamenitijim sugrađanima s kojima se iznimno ponosimo - rekao je tom prilikom zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.

Program je nastavljen 11. decembra parastosom u pravoslavnoj crkvi Silaska svetog Duha na apostole i polaganjem cvijeća pred Runjaninovu bistu na trgu koji nosi njegovo ime.

Parastosu i polaganju cvijeća prisustvovali su, uz ostale, zamjenik gradonačelnika Josip Romić, Zlatko Virc sa "sokolašima", te vukovarsko-srijemski dožupan Srđan Jeremić.

Tom prilikom Slavko Kosanović, predsjednik odbora za obilježavanje spomenute godišnjice, kazao je kako je Runjanin nakon školovanja u osnovnoj školi i gimnaziji nastavio vojnu karijeru u Ogulinu i Glini, u to vrijeme u sastavu Vojne krajine. U knjigama je zapisano da je

učestvovao u vojnim akcijama i iskazivao izuzetnu hrabrost, dostigavši čin potpukovnika.

- Neki kažu da je imao lijep glas, a kroz vojne orkestre savladao je i notno sviranje što mu je kasnije omogućilo da sklada. Najpoznatije skladbe su mu "Lijepa naša domovino" i na tekst Ivana Trnskog "Ljubimo te naša diko", posvećena banu Josipu Jelačiću. Zbog sukoba s jednim mađarskim plemićem, vlasti ga penzionišu 1876. Pošto više nije bio u aktivnoj službi, vraća se u Vinkovce i kasnije prelazi u Novi sad gdje umire 2. veljače 1878 i biva sahranjen na Uspenskom groblju - rekao je Kosanović, založivši se da se u Runjaninovoj rodnoj kući izlože djela vezana uz njegov rad i tako na najbolji način doprinese kulturi sjećanja u društvu.

U okviru programa vinkovački zbor Lira otpjevao je "Lijepu našu". Podsjetimo, tokom novembra i decembra obnovljen je nadgrobni spomenik na Runjaninovom grobu postavljen 1924. što je rezultat dogovora predstavnika hrvatske zajednice u tom gradu i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više