Novosti

Društvo

Pronađeni krivci

Policija je pronašla maloljetnike koji su na spomen-obilježje kraj pravoslavne crkve u Vinkovcima postavili mrzilački plakat

Large jeckov

Dragana Jeckov (foto Screenshot/TV Hrvatskoga sabora)

Policijski službenici PP Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad troje maloljetnika zbog sumnje da su počinili kazneno djelo javnog poticanje na nasilje i mržnju jer su na spomen-obilježju pravoslavne crkve u Vinkovcima pričvrstili papir s neprimjerenim sadržajem, poručili su iz Policijske uprave Vukovarsko-srijemske. Dodali su da će nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu za mladež biti dostavljena kaznena prijava protiv počinitelja.

Podsjetimo, riječ je o događaju o kojem je prošle srijede u Saboru govorila SDSS-ova zastupnica Dragana Jeckov. Tada je sa saborske govornice pokazala crtež stabla na kojem vise ljudi s natpisom "Serbian family tree" (srpsko porodično stablo), a koji je u noći s 14. na 15. mart osvanuo u centru Vinkovaca. "Ova grozna slika s još groznijom porukom školski je primjer poziva na nasilje i mržnju usmjerenu prema određenoj grupi zbog etničke pripadnosti. Jasno prema kome, prema Srbima i srpskoj zajednici", rekla je Jeckov.

"Povećanju učestalosti govora mržnje, ksenofobnim izjavama kao i rasističkim ispadima prema stranim radnicima svjedočimo svakodnevno i baš zato na njih treba upozoravati i reagirati. Treba se ograditi od mrzitelja, ovakvih poruka i njihovih namjera jer su one opasne i pogubne za uređeno i civilizirano društvo", poručila je zastupnica.

Dragana Jeckov dodala je kako "to nisu poruke koje želimo u gradu za kojeg ističemo da je najstariji u Europi s istorijom duljom od 8200 godina".

"Važno je reći 'ne' u bilo kojem drugom gradu ili selu u našoj zemlji. Važno je reći 'ne' mržnji prema našim sugrađanima i onima koji su ovdje privremeno zbog posla, poput napadnutih Indijaca… Ne zaboravimo da nacionalizam, šovinizam i rasizam lako metastaziraju u još gore oblike", rekla je Jeckov te poderala sliku koja sadrži govor mržnje i poručila da ona pripada u smeće.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više