>

novosti logo

Vijesti / Balkan Vijesti / Balkan
Piše N.J.

Milošević u ime SDSS-a obilježio godišnjicu smrti Josifa Runjanina

Saborski zastupnik položio cvijeće na grob autora hrvatske himne u Novom Sadu

Polaganjem cvijeća na grob Josifa Runjanina, na starom pravoslavnom Uspenskom groblju u Novom Sadu, saborski zastupnik Boris Milošević u ime SDSS-a obilježio je godišnjicu smrti jedne od istaknutih ličnosti srpske zajednice u Hrvatskoj 19. vijeka.

Porodica Runjanin, otkud dolazi kompozitor hrvatske himne ‘Lijepa naša domovino’, porijeklom je iz Loznice u zapadnoj Srbiji, otkud se preselila u Bijeljinu, zatim u Slavoniju, a na kraju u Srem, tako da je Josif rođen u Vinkovcima 8. decembra 1821. Odlučivši se za vojnu karijeru, Runjanin je kao carski kadet u kući Peleš, u Glini, u društvu ilirskih rodoljuba 1846. godine skladao melodiju na tekst pjesme Antuna Mihanovića ‘Horvacka domovina’. Pjesmu su ubrzo prihvatili i narod i vojnici, pa se često pjevala po mnogim gostionicama Vojne krajine. Nakon prerade 1861. godine proširila se Hrvatskom i 1891. postala hrvatska himna.

Runjanin to nije doživio, jer je umro 2. februara 1878. u Novom Sadu, gdje je i sahranjen. Za života bio je i zastupnik u Saboru u koji je ušao 1865. u ime Prve banske pukovnije. Osim po himni, Runjanin je poznat i po pjesmi ‘Rado Srbin ide u vojnike’. Međutim, veći dio njegovog kompozitorskog djela ostao je zagubljen.

1/4