Novosti

Kronika

Zajedničko odavanje počasti 

U Novom Sadu obilježena 200-godišnjica rođenja Josifa Runjanina, kompozitora hrvatske himne

Large pupovac runjanin 2

Na Uspenskom groblju u Novom Sadu u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća obilježena je 200-godišnjica rođenja Josifa Runjanina, kompozitora hrvatske himne. Vijence su zajednički položili predstavnici Srba u Hrvatskoj, Hrvata u Srbiji i gradskih vlasti. Tom prilikom predsjednik SNV-a Milorad Pupovac naglasio je da je obilježavanje godišnjica važno za Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji jer je Runjanin stvorio historijsku sponu između dva naroda.

- Josif Runjanin izdvaja se u plejadi velikih sinova hrvatskog i srpskog naroda koji su slijedili nepodijeljenu, zajedničku ideju slobode, po tome što je kompozitor hrvatske narodne i državne himne. Iz ove zemlje, i ovog grada, poticala su, i sa hrvatskim i srpskim narodom preko Dunava se spajala, ista slobodarska stremljenja, njima inspirirana umjetnička stvaranja i narodni savezi, rekao je Pupovac i podsjetio na učešće novosadskih glumaca u prvoj kazališnoj predstavi na narodnom hrvatskom ili srpskom jeziku: "Prisjetimo se Đure Daničića koji ustanovljuje prvu biblioteku Jugoslovenske (danas Hrvatske akademije Znanosti u umjetnosti) i postaje njezin prvi tajnik. Doista je velika i časna plejada imena onih iz ovog grada i ove zemlje koji su stvarali stanje narodnog duha u kojem je i iz kojeg je nastala Runjaninova kompozicija himne na tekst Antuna Mihanovićeva".

- Čast mi je dijeliti s predstavnicima hrvatskog naroda u Srbiji sjećanje na ime i djelo Josifa Runjanina. Naročit je osjećaj ponosa s kojim vam se obraćam kao predstavnik srpskog naroda iz Hrvatske jer je Runjanin po djelu i djelovanju, po vjeri i vjerovanju jedan od nas, rekao je i istaknuo da je Runjanin narodnu i državnu himnu hrvatsku na Mihanovićev tekst "Lijepa naša domovino" komponirao je u Glini, u kući tamošnjeg trgovca Petra Peleša. Tu smo kuću obnovili zajedno s hrvatskom vladom, baš kao što ste i vi zajedno s Vladom Srbije obnovili rodnu kuću bana Josipa Jelačića. Nadam ose da ćemo zajedno s Vladom u Zagrebu u Peleševoj kući urediti Muzej himne, koji će biti, koliko muzej Josifa Runjanina, toliko muzej zajedničkih slobodarskih stremljenja hrvatskog i srpskog naroda tokom najvećeg dijela vremena u ta više od dva vijeka. Mnogo je historijskih poveznica između hrvatskog i srpskog naroda otkako znaju za sebe kao moderni evropski narodi. Premda se o njima dana rjeđe govori a češće šuti ili ih se kudi, one su i dalje tu. I bit će sve dok budemo govorili jezikom slobode kojim su govorili naši preci u proteklih više od 200 godina i dok i vi i mi budemo slavili imena kao što je Runjaninovo, zaključio je Pupovac.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić zahvalila je gradskim vlastima Novog Sada što su obnovile Runjaninov nadgrobni spomenik skladatelja i naglasila da se time šalje simbolična poruka.

- Na prvom mjestu, obvezuje nas da kao pripadnici manjinskih naroda stihovima države u kojima živimo udijelimo najbolje note koje imamo. Na drugom, da poštujemo svoje korijene, svoj identitet i da se njime ponosimo. I na trećem, da stojimo jedan uz drugoga, ne samo na grobu – na kraju života, nego i u drugim, novim počecima te u međusobnim susretljivostima u svakodnevnim nam životima, rekla je Jasna Vojnić

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević naglasio je da je "Runjanin zadužio i Hrvate i Srbe".

- Nije se nikad odrekao srpskog podrijetla i pravoslavne vjere, a ljubav je poklonio i hrvatskoj državi i narodu. On je iskreno vjerovao u južnoslavensku slogu i bratstvo, u zajedništvo srpskog i hrvatskog naroda, rekao je Vučević.

Događaju su prisustvovali i Milan Bošnjak, izaslanik predsjednika Vlade RH, Dragana Jeckov, saborska zastupnica SDSS-a, Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Dejan Drakulić, predsjednik ZVO-a. Obilježavanje godišnjice rođenja Josifa Runjanina održava se u okviru proslave Dana izbora prvog saziva HNV-a, jednog od praznika hrvatske zajednice u Srbiji koja je inicirala obnovu spomenika, što su gradske vlasti i učinile.

Milorad Pupovac je tokom boravka u Novom Sadu, zajedno s Draganom Jeckov i Dejanom Drakulićem bio u vladi Autonomne pokrajine Vojvodine gdje se sastao s premijerom Igorom Mirovićem. Kako je saopćeno, na sastanku se razgovaralo o intenziviranju suradnje kroz programe očuvanja spomeničke baštine, osnaživanja žena, obrazovanja mladih i očuvanja identiteta. Dogovoren je nastavak financiranja programa i sadržaja od interesa za očuvanje identiteta Srba u Hrvatskoj, u čemu će sudjelovati i ustanove i institucije čiji je osnivač Pokrajinska vlada, kao i razmjena stručnih suradnika u oblastima obrazovanja, kulture i informiranja. Mirović je istaknuo da Pokrajinska vlada vodi brigu o srpskom narodu van granica naše zemlje i najavio da će ta podrška biti još značajnija.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više