Novosti

Kronika

Runjanin je spajao Hrvate i Srbe

Runjanin je spajao Hrvate i Srbe, na žalost dosta je i onih koji su ih dijelili, rekao je Milorad Pupovac, koji je zajedno s Tomislavom Žigmanovom, predsjednikom DSHV-a, obilježio godišnjicu smrti skladatelja hrvatske himne Srbina Josifa Runjanina na novosadskom groblju

Large runjanin

Na grobu kompozitora Lijepe naše domovine

Povodom godišnjice smrti skladatelja hrvatske himne Josifa Runjanina, u utorak, 2. februara, položen je vijenac na njegovom grobu na Uspenskom pravoslavnom groblju u Novom Sadu.

- Na ovome mjestu stojim ispred groba jednog velikana u hrvatsko-srpskim odnosima. Mnogo je takvih u historiji Hrvata i Srba u Hrvatskoj i Srbiji. Nažalost, dosta je i onih koji su dijelili Hrvate i Srbe. Hrvati u Srbiji pripadaju narodima koji nisu imali samo ljude koji su dijelili nego i ljude koji su povezivali. Josif Runjanin je jedan od takvih. Mi Srbi iz Hrvatske zbog toga s posebnom pažnjom dolazimo na ovakva mjesta - rekao je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, istaknuvši kako Hrvatima u Srbiji želi da se u svakoj prilici mogu okupljati i pjevati svoju nacionalnu himnu, koju im je u baštinu ostavio Runjanin.

- Ovaj čovjek, Josif Runjanin, to nam je ostavio kao poruku i kao navještenje, a mi kao nacionalne manjine u Hrvatskoj i Srbiji čuvamo ga kao baštinu. On je kao pripadnik srpskog naroda dao doprinos, uz velikog pjesnika Antuna Mihanovića, da ta pjesma bude prihvaćena, pjevana, izvođena, a onda i ozvaničena - zaključio je Pupovac.

"U trenutku kada se ulažu intenzivni napori manjinskih zajednica u Hrvatskoj i Srbiji u izgradnju hrvatsko - srpskih odnosa, i kada smo u godini kada će se obilježiti 130. godišnjica od dana kada je himna Lijepa naša postala himnom Republike Hrvatske, važno je podsjetiti da je upravo spomenutu himnu uglazbio kadet austrougarske vojske Josif Runjanin, Srbin, podrijetlom iz Loznice, rođen u Vinkovcima, pokopan u Novom Sadu. Josif Runjanin također je živio u Prvoj banskoj pukovniji sa sjedištem u Glini, i to punih 28 godina - od 1. maja 1840. do 16. jula 1868. - gdje je i komponirao Lijepu našu 1846. godine", navedeno je u priopćenju SNV-a povodom ovog događaja. Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov izjavio je da hrvatska zajednica ukazuje na pozitivne primjere u hrvatsko-srpskim odnosima, kojih je daleko više od onih negativnih.

- Nastojimo afirmirati sve ono što je na pozitivan način povezivalo i povezuje hrvatski i srpski narod. Time hrvatska zajednica svjedoči svoju zrelost da svojim javnim postupcima ne pridonosimo remećenju prijeko potrebne stabilizacije u hrvatsko-srpskim odnosima i da ne upada u stupice dnevno-političkih izazova - izjavio je Žigmanov. Dodao je da je dolazak Milorada Pupovca u Novi Sad "dugogodišnje bogate i plodne suradnje između srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji". Ustvrdio je da bi dobre primjere iz njihovog suradničkog iskustva mogle preuzeti i najviše razine vlasti dviju država.

Žigmanov je također istaknuo da će hrvatska zajednica nastaviti uspješno rješavati sve izazove pred kojima se nalazi, "među kojima je najveći uključenost u procese donošenja odluka, i to na svim razinama – od republičke do lokalne, i to na način kako je to riješeno na pokrajinskoj i razini grada Novog Sada: u dobroj vjeri i na partnerskoj osnovi radi dobra i pripadnika hrvatske zajednice.

- U proteklom razdoblju svi važni događaji hrvatske zajednice tematski su vezani uz znamenite osobe zajedničke hrvatske i srpske povijesti. Drago nam je što se, ponovno, okupljamo oko onoga što nas ujedinjuje. Josif Runjanin, poput bana Jelačića i biskupa Antunovića, nadahnut idejama zajedništva, suradnje, očuvanja vlastitoga te poštivanja tuđega postaje primjer izgradnje i napretka. Runjaninovo porijeklo pokazuje nam koliko smo usko vezani jedni uz druge, koliko nam se putovi isprepliću i u najznačajnijim razinama identiteta, a činjenica da se predstavnici dviju nacionalnih manjina dviju susjednih država okupljaju danas na ovom mjestu govori da su vrijednosti naših velikana i danas žive te nas i dalje opominju i potiču - izjavila je Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog narodnog vijeća.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više