>

novosti logo

Kronika Kronika

Obnoviti ‘Gudovčana’

VSNM Bjelovarsko-bilogorske županije, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Bjelovara te SNV pokreću inicijativu obnove antifašističkog spomenika koji je devedesetih teško devastiran

U prostorijama bjelovarskog Srpskog kulturnog centra ‘Pavle Solarić’, održan je sastanak na kojemu su prisustvovali predstavnici Vijeća srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Bjelovara te Srpskog narodnog vijeća. Tema sastanka bila je pokretanje inicijative obnove antifašističkog spomenika u Gudovcu koji je ratnih devedesetih teško devastiran. Svi učesnici složili su se da obavezu prikupljanja potrebnih dokumenata i drugih aktivnosti od značaja za inicijativu obnove, preuzmu povjesničarka umjetnosti Davorka Perić i Srpsko narodno vijeće.

Osim antifašističkih i manjinskih organizacija, u inicijativu bi se, kako je odlučeno, uključilo bjelovarske gradske i županijske vlasti. Nenad Nekvapil iz UABA Bjelovara prisustvovao je sastanku, zadovoljan je svime dogovorenim i pozdravlja inicijativu.

- Na sastanku smo razgovarali o spomeniku u Gudovcu, gdje je 1941. godine napravljen jedan od prvih masovnih zločina nad Srbima bjelovarskog kraja. Grad Bjelovar je 1955. godine podigao spomenik jednog od najvećih kipara dvadesetog stoljeća Vojina Bakića. Iracionalna mržnja nacionalističkog ludila je presudila i spomenik je uništen devedesetih godina. Zaključeno je da se razgovara sa gradonačelnikom Bjelovara i županom Bjelovarsko-bilogorske županije, da se predloži osnivanje Inicijativnog odbora za obnovu spomenika u Gudovcu te pristupi pripremnim radnjama kako bi se ‘Gudovčan’ vratio što prije na mjesto zločina u spomen na nevine žrtve - istaknuo je Nekvapil.

1/2