Novosti

Kronika

Početak operacije ‘Gudovčan’

Oformljen je Inicijativni odbor za obnovu i povratak čuvenog spomenika Vojina Bakića: ‘Srpsko narodno vijeće će svakako biti uključeno u vraćanje spomenika i pokušati će dati maksimalni doprinos’, kazao je Saša Milošević

T8v2cys9nba107weepwuf47iqtk

Hoće li Gudovčan biti vraćen poput također Bakićevog Bjelovarca? (foto Damir Špehar/PIXSELL)

U organizaciji udruženja antifašističkih boraca i antifašista Grada Bjelovara (UABA) te Vijeća srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije, održana je konstituirajuća sjednica Inicijativnog odbora za obnovu spomenika ‘Gudovčan’. Na sastanku održanom u Srpskom kulturnom centru ‘Pavle Solarić’ bjelovarski antifašist Nenad Nekvapil, je istaknuo razloge osnivanja Odbora, podsjetio na tragične okolnosti koje su dovele do stradanja gudovačkih žrtava te izrazio nadu kako će projekt obnove devastiranog spomenika biti završen u što kraćem vremenskom roku.

Godine 1955., akademski kipar i jedan od najpoznatijih hrvatskih umjetnika Vojin Bakić, inače Bjelovarčanin, izradio je spomenik koji je najprije stajao ispred gudovačke crkve, da bi kasnije bio preseljen na mjesto gudovačkog zločina gdje se nalazio do 1991. godine, kada je miniran.

U Odbor su izabrani Darko Karanović iz županijskog VSNM-a, Saša Milošević iz SNV-a, predstavnici bjelovarskog gradskog VSNM-a Dušan Margetić i Dušan Zorić, dožupan Bjelovarsko-bilogorske županije Saša Lukić, akademska umjetnica Valerija Mrkobrad, povjesničarke umjetnosti Davorka Perić i Nada Beroš, bjelovarski povjesničar Mario Jalšovec, antifašisti Berislav Crnčić i Nenad Nekvapil. Kao predstavnice gradske i županijske vlasti u Odbor su uključeni Bojana Hribljan i Valna Bastijančić Erjavec. O stanju u kojemu je bio okoliš uništenog spomenika i akcijama koje su poduzete da se ono popravi, nešto više rekao je Dušan Margetić, predsjednik VSNM-a Bjelovara.

- Počeci radova oko ‘Gudovčana’ najprije su uključivali uklanjanje šikare u koju je spomen područje obraslo. Tada nam je bilo važno da očistimo prilazni put i staze kako bi se položili vijenci i palile svijeće. Nismo imali strah od reakcija okoline već od bombi ili mina za koje smo mislili da se nalaze skrivene u travi. No nastavili smo s radovima u koje su se kasnije uključili i bjelovarski antifašisti - ispričao je Margetić. Inicijativni odbor u planu ima postaviti novi kip u Gudovcu.

- Važno je da ostvarimo komunikaciju s beogradskim Muzejom istorije Jugoslavije i unukama Vojina Bakića. Također, moramo imati uvid u financijsku stranu rješenja obnove kipa ‘Gudovčan’ te u sve uključiti Ministarstvo kulture. SNV će svakako biti uključen u sve aktivnosti i pokušati će dati maksimalni doprinos - kazao je Saša Milošević. Darko Karanović, predsjednik VSNM-a Bjelovarsko-bilogorske županije, smatra kako postavljanje novog ‘Gudovčana’ mora biti jedan od prioriteta svih srpskih manjinskih vijeća i udruženja antifašista.

- Treba posebno naglasiti činjenicu kako se radi o spomen području Gudovac koje je bilo u potpunosti devastirano. Ljudi su vlastitim trudom uspjeli iskrčiti dobar dio raslinja. Nakon toga, u koordinaciji s SNV-om obnovljene su spomen ploče s imenima stradalnika i na taj način smo stvorili temelje mogućoj obnovi samog spomenika - rekao je Karanović, izrazivši zahvalnost Gradu Bjelovaru koji redovito uređuje prostor na kojemu se nalazio spomenik.

Obnovi ‘Gudovčana’ trebala bi prethoditi izrada nove skulpture, a o tome su više na sjednici govorile stručnjakinje Nada Beroš i Davorka Perić. Zaključile su da je potrebno saznati jesu li sačuvani odljevi spomenika koji bi poslužili za njegovu novu izradu. Upit u vezi odljeva trebalo bi poslati nadležnim institucijama u Hrvatskoj i Srbiji.

Veliku pomoć trebale bi pružiti Ana i Martina Baković, unuke Vojina Bakića koje podržavaju postavljanje ‘Gudovčana’ i iz toga razloga su također ušle u Odbor. Novi sastanak Odbora koji bi javnost i medije upoznao s rezultatima svoga rada, najavljen je za siječanj 2020. godine.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više