Novosti

Politika

Obuljen Koržinek: Spomenik u Gračacu nije registriran kao kulturno dobro

Ministrica kulture se prilikom zastupničkog pitanja o namjeri uklanjanja spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Gračacu prisjetila uništenih spomenika u Domovinskom ratu

H8w6gb31vy5gciqdp7moww3nfei

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek (foto Jurica Galoić/PIXSELL)

Odgovor koji je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek dala zastupnici SDSS-a Dragani Jeckov na pitanje o namjeri uklanjanja oštećenog spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Gračacu još jednom je dokazao da se imamo razloga bojati za to hoće li tekovina antifašizma u Hrvatskoj biti sačuvane.

Jeckov je u srijedu za vrijeme aktualnog sata u Hrvatskom saboru pitala ministricu zna li za inicijativu općinskih vlasti u Gračacu za uklanjanje spomen-obilježja koje je podignuto u spomen na 816 palih boraca i 1836 žrtava fašističkog terora. Umjesto da bude saniran i obnovljen, kako su predlagali Konzervatorski ured u Zadru i policija, spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora u centru Gračaca će po svemu sudeći biti srušen, pisale su Novosti. U pitanju je zastupnica SDSS-a objasnila zašto se policija priključila prijedlogu za obnovu spomenika.

- Policija opravdano strahuje za sigurnost djece s obzirom da se u neposrednoj blizini nalazi dječje igralište - rekla je Jeckov i pitala ministricu kulture što će poduzeti u ovakvim i sličnim slučajevima jer je u Hrvatskoj do sada devastirano i uništeno oko antifašističkih 3000 spomenika.

Nina Obuljen Koržinek je odgovorila da po nedavno završenoj reviziji registra vezanog uz spomenike iz vremena Drugog svjetskog rata, spomenik u Gračacu nije registriran kao kulturno dobro niti je to bio ranije.

- Briga o spomenicima koji nisu u registru kulturnih dobara, briga je lokalne samouprave. Provjerit ću je li i u kojem slučaju eventualno konzervatorski odjel u sklopu nekog šireg promišljanja davao neke sugestije, međutim teško mi je to vjerovati s obzirom da taj spomenik nije bio registriran - rekla je Obuljen Koržinek.

Podsjetila je da se 15. januara obilježava godišnjica priznanja Hrvatske, kao i da je ‘tijekom Domovinskog rata jedan ogroman broj spomenika srušen i namjerno uništavan za vrijeme agresije’.

- Kulturna baština je nažalost bila meta tijekom tog rata i na primjeru Dubrovnika je prvi put donesena presuda Međunarodnog kaznenog suda u kojoj je uništavanje kulturne baštine bilo korišteno kao argument za osudu za ratne zločine. Tijekom Domovinskog rata uništeni su, nažalost, brojni spomenici i u nekim reakcijama naših građana; tu spominjemo i antifašističke spomenike koji su podizani hrvatskim državljanima koji su se borili za vrijeme Drugog svjetskog rata. Danas za svaki spomenik moramo imati poštovanje i moramo ga obnavljati ako se može obnovit, a ako to nije moguće, onda se ti spomenici muzealiziraju ili barem dokumentiraju da ostane neki trag - rekla je ministrica i potom dodala:

- Nije moguće jednostavno sve te spomenike obnoviti. Sredstva koja mi imamo na raspolaganju su daleko premalena za bogatu kulturnu baštinu koju imamo. Ja ću se detaljno informirati o ovom konkretnom slučaju, a sigurna sam da se ne radi o kulturnom dobru za što nemamo izravnu nadležnost. Taj spomenik, koliko sam vidjela na fotografijama, nalazi se na dječjem igralištu, dakle postoji opasnost za djecu, pa bi trebalo sugerirati da se izmjesti na neko drugo mjesto i na jedan dostojanstven način

Naglasila je da je u registru kulturnih dobara 75 spomenika iz vremena Drugog svjetskog rata i da se, sukladno prioritetima, a u skladu s proračunom Ministarstva kulture, svake godine ulažu sredstva da bi se ti spomenici, kao i drugi spomenici, održavali i čuvali.

Odgovarajući ministrici i ističući da je tek djelomično zadovoljna njenim odgovorom, Dragana Jeckov je naglasila da povjesničari umjetnosti upozoravaju da su spomenici NOB-a višeznačni simboli društva jednog razdoblja.

- S tim se mogu s vama složiti, ali ne i s tim što upravo meni odgovarate uspoređujući uništavanje spomenika tokom Domovinskog rata na dan kada proslavljamo završetak procesa mirne reintegracije kojoj je stranka kojoj pripadam dala značajna doprinos - rekla je ona.

- Osim toga, ukoliko ovakve spomenike koji su na neki način simbol naše zajedničke prošlosti prepuštamo samovolji lokalnih čelnika, postavlja se pitanje što se poručuje o kolektivnoj memoriji, o sjećanju. Jedino što će definitivno ostati u pamćenju jesu uspješni lokalni čelnici koji umjesto vizionarskih i graditeljskih odluka donose one odluke kojima se uništava i ruši - poručila je Jeckov.

Podsjetimo, zamjenica načelnice općine Gračac Rajka Rađenović iz SDSS-a upozorila je da na rušenju spomenika inzistira načelnica Nataša Turbić iz HDZ-a koja smatra da spomenik nije trebao biti postavljen u parku i da će, ako ima Boga i pravde, ostaci spomenika biti uklonjeni. Spomenik, koji je miniran 1990-ih, činili su kip neznanog junaka i stihovi pjesme ‘Svetli grobovi’ Jove Jovanovića Zmaja.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više