Novosti

Politika

Od genijalke do psihopatkinje

Režim od Hrkalović pravi lice državne saradnje sa Belivukom, iako ona nije mogla napredovati bez podrške vlasti, koja je znala za zločine Belivukove bande, tvrdi Saša Dragojlo

Large internacionala ko%c5%beul

U ovoj krimi-drami mnogo je neodgovorenih pitanja – Dijana Hrkalović (foto Milos Tesić/PIXSELL)

Dešavanja u Srbiji prema medijima nalikuju krimi drami sa elementima horora. Sve je tu – prisluškivanja predsednika, pripreme atentata, hapšenja mafijaša, bivše visokopozicionirane uposlenice u policiji i leševi u ćevapima. Sve je počelo hapšenjem Veljka Belivuka, nakon čega su se otkrivali zlikovački planovi i ubistva koja je počinio on i članovi njegove grupe. Priča se nastavila 15. oktobra nakon hapšenja Dijane Hrkalović, bivše državne sekretarke u Ministarstvu unutrašnjih poslova koju povezuju sa Belivukom. Njoj je određen pritvor od 30 dana zbog "trgovine uticajem", odnosno zataškavanja informacija o jednom od ubistava koja se stavljaju na teret Belivuku. Ključna pitanja su - kako je Hrkalović sa tek 27 godina došla na visoke pozicije u MUP-u, ko je stajao iza nje i zašto? Odgovore dobijamo uglavnom preko provladinih tabloida na što ukazuje i Saša Dragojlo, novinar BIRN-a.

- Kada je reč o estetici zla kojom je portretišu, nimalo je ne štede. Od genijalne devojke postala je krvožedna psihopatkinja koja ubija zbog toga što je neko privatno komentarisao njene fotografije ili pak što je voda iz susednog stana procurila u njen. Međutim, kada je reč o stvarnim dokazima i saradnji sa kriminalnim klanovima, tabloidi se drže onoga što je za sada provereno, a to su ubistva i zločini povezani sa klanom Veljka Belivuka, čedom ovog režima. Naprosto, režim želi da od nje napravi lice državne saradnje sa bandom koja je godinama vedrila i oblačila beogradskim ulicama - ističe Dragojlo.

Mediji za sada povezuju Hrkalović s četiri ubistva članova takozvanog škaljarskog klana, koji je u sukobu sa takozvanim kavačkim kom je pripadao i Belivuk. Dragojlo napominje da je vlast znala za ta ubistva, "kao i za ulogu Dijane Hrkalović u brojnim nezakonitim i kriminalnim poslovima."

- Ona je partijski kadar sa jakim leđima u takozvanoj "crnoj BIA-i", delu službe koji ima paralelne kriminalne poslove koji datiraju decenijama unazad - kaže naš sagovornik i dodaje da "tako mlada osoba, bez ikakvog prethodnog iskustva, ne može napredovati takvom brzinom a da nema ozbiljnu partijsku podršku u Srbiji Aleksandra Vučića, čoveka opsednutom apsolutnom kontrolom u najbitnijim društveno-političkim aspektima".

Samim tim zvuči pomalo neverovatno da je Dijana Hrkalović bila deo zavere kojom se pripremao atentat na Vučića, tokom koje su prisluškivani njegovi razgovori.

- Jako teško je razlučiti šta je istina, a šta spin. Međutim, za sada nema jasnih dokaza koji bi ukazivali da su Vučića njegovi stvarno prisluškivali, a posebno ne zbog toga da ga ubiju, kako to danas tvrdi i pion-premijerka Ana Brnabić. Ipak, takve stvari svakako treba istražiti, ali s obzirom da je policija kao institucija potpuno uništena i politizovana, javnost ne može očekivati punu istinu – naglašava Dragojlo.

Enigma je i uloga bivšeg ministra unutrašnjih poslova, a sadašnjeg ministra odbrane, Nebojše Stefanovića, koji je priznao da je on doveo Dijanu Hrkalović u MUP. Stefanović se gotovo na sličan način razvlači po medijima, uklonjen je sa visoke pozicije u SNS-u, ali je i dalje ministar.

- Očigledno je da je potcenjivan u javnosti, kao i da je razvijao svoju relativno autonomnu interesnu grupaciju unutar SNS-a. To je i mogao jer je imao poverenje Vučića da obavlja razne poslove za stranku. S obzirom da je "Jovanjica" (afera s kojom se povezuje i predsednikov brat Andrej Vučić, op. aut.) otkrivena za njegovog vakta, mnogi misle da je to možda bio odgovor za tanku podršku Vučića njemu u trenutku kada je 2019. buknula afera "Krušik" i otkrivena uloga Stefanovićevog oca u trgovini oružja, a na štetu srpske namenske industrije. Međutim, Stefanović nema nikakav političku ugled nezavisan od Vučića, on ga je napravio i odgajio u svojim političkim nedrima - nastavlja naš sagovornik.

Po njemu, čudna situacija u kojoj ga napadaju visoko pozicionirani članovi stranke, dok je on i dalje na čelu Ministarstva odbrane i šetka se rame uz rame sa Vučićem po sajmu naoružanja, ostavlja sumnju da iza svega stoji nekakav marketinški plan, i da će Stefanović primiti na sebe odgovornost za sve afere koje proisteknu u budućnosti. A Hrkalović?

- Ako bude saradljiva, možda neće završiti u zatvoru, i možda će žrtveni jarac biti neko drugi, na primjer njen bivši formalni šef Stefanović. Uostalom, optužbe protiv nje nisu one kojim se ona demonizuju u tabloidima, već "trgovina uticajem", delo jako teško dokazivo i koje se ljudima uglavnom prišiva kada nemate ništa drugo, zaključuje Saša Dragojlo.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više