Novosti

Društvo

Kadija te tuži, sudi i brani

Bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović za kriminal optužuje svog bivšeg šefa Nebojšu Stefanovića, što pokreće reakcije u kojima je važno dodvoravati se predsjedniku Vučiću, a u pozadini svega je duboka povezanost države s organiziranim kriminalom

Large internacionala ko%c5%beul

Dijana Hrkalović, nekad državna sekretarka MUP-a, danas u središtu kriminalnog skandala, sudi joj se za trgovinu uticajem (foto Miloš Tešić/PIXSELL)

Intervju nekadašnje državne sekretarke MUP-a, Dijane Hrkalović, objavljen u tabloidnom mediju, u kom je za kriminalnu delatnost, veze sa Veljkom Belivukom i njegovom kriminalnom grupom, za prisluškivanje predsednika Srbije i drugo, optužila svog nekadašnjeg šefa, Nebojšu Stefanovića u ministarstvu, prouzrokovao je reakciju samog Stefanovića. Na reakciju je reagovala Hrkalović i tako se zavrtio krug optužbi, hvalospeva predsedniku, a pravi problemi stavljeni su u stranu.

A pravi problemi su veze kriminalnog klana sa vrhom države, kao i veze države i njenih predstavnika u slučaju "Jovanjica", odnosno pronalasku 1,6 tona marihuane na tom poljoprivrednom imanju. Prebacivanje odgovornosti za veze kriminala sa vlašću imaju samo jedan uslov – da se nikako ne ukalja Aleksandar Vučić, jer mu se oboje zaklinju na vernost, kaže za Novosti Vuk Cvijić, novinar NIN-a.

- Drugi nivo priče je poništavanje institucija – Tužilaštva i MUP-a. Vidimo kako MUP reaguje tek nakon što je Vladimir Đukanović, advokat Dijane Hrkalović i jurišnik SNS-a, zatražio da se saslušaju, iako su imali prilike svih ovih godina da ih saslušaju - napominje on ističući i da je reč o kampanji i predstavi za javnost bez stvarne odgovornosti, ali i utišavanju Nebojše Stefanovića kako njegovi prohtevi ne bi bili veliki u formiranju nove vlasti, ali posebno napominje i još nešto:

- Strašno je da je jedan od najviših zvaničnika, nekadašnji ministar policije, koji je sada na možda formalno važnijoj funkciji kao ministar odbrane, a ujedno je i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, optužen za kriminal. To govori o stepenu urušavanja države - naglašava naš sagovornik.

To govori i o skretanju pažnje sa slučaja "Jovanjica". Inspektor koji je otkrio čitav slučaj, načelnik Odeljenja za suzbijanje droga, Slobodan Milenković, pozvan je u Više javno tužilaštvo na saslušanje nakon prozivki Dijane Hrkalović da je čitav slučaj montiran.

Cvijić ističe da je i to rezultat pritiska Vladimira Đukanovića. Milenković se u više navrata pozivao na saslušanje, dok pripadnik Žandarmerije Nenad Vučković, za kog postoje informacije da je vezan sa klanom Veljka Belivuka, koji je bio blizak ljudima sa tribine FK Partizana i koji se navodi kao ljubavnik Dijane Hrkalović, taj poziv još nije dobio. Napominje da niko nije pozvao ni aktuelnog ministra policije Aleksandra Vulina na saslušanje, niko "sem novinara koji su ga pitali šta je radio na Jovanjici kad je okopavao baštu".

- Što se tiče Jovanjice, očito je da je Dijana Hrkalović poslužila za kampanju protiv inspektora koji je otkrio slučaj. Sad ga je optužila crtajući mu metu. Sa druge strane imamo ono što ukazuje i njegov branilac, da im osam meseci nakon što su za njega i njegovog zamenika podnete prijave da su životno ugroženi i da se sprema atentat na njih, institucije u Srbiji nisu pružile zaštitu i uslove da normalno rade. To su opasne stvari - zaključuje Cvijić.

U oba ova važna slučaja za državu, odnosno za njen vrh, kao advokat se pojavljuje spominjani Vladimir Đukanović, što možda i ne bi bilo sporno da sam Đukanović ne zarađuje hleb i u državnom Veću tužilaštva i Visokom savetu sudstva, te kao takav ima moć da odlučuje o sudbinama sudija i tužioca. Sa tih pozicija proziva sudije i tužioce u slučaju "Jovanjica", kao i one koji sude Dijani Hrkalović, za trgovinu uticajem zbog sumnje da je uticala na dvojicu kolega da opstruiraju istrage i krše zakon - naglašava Vuk Cvijić.

U svim postupcima gde je otkriven kontakt kriminalnih grupa sa vlašću, tu je Vladimir Đukanović, zbog čega je promenjena i čuvena poslovica.

- Kadija te tuži, kadija ti sudi, kadija te i brani. Đukanović igra važnu kariku sklanjanja dokaza, barem iz javnosti o povezanosti vlasti sa kriminalom. On je na prvoj liniji odbrane, objašnjava on i dodaje na kraju da neće biti raspleta ovih, ali ni drugih slučajeva "dok se institucije u Srbiji ne oslobode, dok tužilaštvo i policija u punom kapacitetu ne mogu da rade svoj posao" - zaključuje Cvijić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više