Novosti

Politika

Od izbora do izbora

Nova vlada Ane Brnabić doživjela je veliko kadrovsko pospremanje, a Vučićevi naprednjaci i njihovi partneri time su okončali pripreme za početak kampanje za izvanredne parlamentarne te redovne predsjedničke i beogradske gradske izbore

Large daska

Ana Brnabić (foto Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL)

Odluka o spajanju parlamentarnih s predsjedničkim i beogradskim gradskim izborima presudno je utjecala na definiranje prioritetnih ciljeva i sastava nove Vlade Srbije. Nova Vlada Ane Brnab dobila je mandat od godine i pol dana u kojemu se mora nastaviti nositi s pandemijom koronavirusa i njezinim posljedicama na ekonomsku i ukupnu društvenu zbilju te nastaviti realizirati politike i projekte iz svog prethodnog mandata. Za velike zaokrete i nove politike nema vremena ni prostora jer kao predizborna vlada ne bi smjela raditi velike greške i promašaje, ali i povlačiti nepopularne radikalne poteze koji tek u dužem razdoblju daju ploda, a prije toga izazivaju i potiču nezadovoljstvo i bijes birača.

Rezultati parlamentarnih izbora na kojima je Srpska napredna stranka osvojila dvotrećinsku parlamentarnu većinu sugerirali su da bi novu vladu Vučićevi naprednjaci trebali sami sastaviti i s njom mirno izgurati puni četverogodišnji mandat. U prilog takvom postizbornom toku stvari išlo je i to što su parlamentarni izbori potvrdili da SNS ima stabilno dvomilijunsko biračko tijelo, a da od preostalih oko 1,5 milijuna birača koji izlaze na izbore jedna trećina glasa za stranke (SPS i SPAS) koje mogu koalirati i s naprednjacima i s drugim opozicijskim strankama te da preostalih oko milijun birača svoje glasove daju širokoj lepezi stranaka koje pojedinačno uglavnom nemaju šanse da preskoče izborni cenzus, a i one koje se vrte oko izbornog praga vrlo teško sklapaju koalicije koje bi mogle privući najveći broj tog dijela biračkog tijela.

Vučićevi naprednjaci u dogledno vrijeme vlast mogu izgubiti samo ako razočaraju veći broj svog dvomilijunskog biračkog tijela, a istovremeno sve ostale političke stranke maksimalno mobiliziraju svoje birače i potom formiraju najširu moguću postizbornu koaliciju. Formiranje isključivo naprednjačke vlade bio bi prvi korak prema eventualnom ostvarivanju takvog scenarija jer bi SPS i SPAS bili gurnuti u iznuđenu opoziciju vladajućima. Drugi korak prema ostvarivanju scenarija u kojem SNS i njegovi birači izlaze na megdan svim ostalim političkim strankama i njihovim biračima uslijedio bi na predsjedničkim i beogradskim gradskim izborima. Istraživanja kažu da bi na predsjedničkim izborima Vučić i u utrci sam protiv svih na njima pobijedio, ali ne tako uvjerljivo i možda tek u drugom krugu.

No na beogradskim gradskim izborima SNS bi teško sam osvojio vlast ako bi se SPS i SPAS pridružili opoziciji. Formiranjem vlade bez SPS-a i SPAS-a naprednjaci bi već sada od sebe udaljili većinu njihovih birača. No još važnije je da bi u tom slučaju prisilili vodstva SPS-a i SPAS-a da krenu u potragu za partnerima u opoziciji, ponajprije među strankama koje su na izborima sudjelovale i izgubile, ali i među onima koje su bojkotirale parlamentarne izbore, iako većina njih zasad ne želi imati nikakvog posla sa socijalistima i spasovcima jer ih tretiraju kao Vučićeve prirepke. No s vremenom i uz malu pomoć sa strane i ti se odnosi mogu promijeniti i rezultirati partnerskim kombinacijama koje su sada teško zamislive.

Nova koncentracijska Vlada Ane Brnabić takvu je mogućnost smjestila u područje teorije. S druge strane, iako zapravo nastavlja tamo gdje je stala prethodna vlada Ane Brnabić, nova njezina vlada doživjela je veliko kadrovsko pospremanje i djelomičnu preraspodjelu prioriteta i poslova koje mora obaviti do izbora. Osim premijerke, iste ministarske dužnosti zadržali su samo ministar financija Siniša Mali, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović, ministar zdravstva Zlatibor Lončar, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i ministar bez portfelja Nenad Popović. Još četvero dosadašnjih ministara ostalo je u sastavu nove vlade, ali su preuzeli druge ministarske resore. Ministrica Zorana Mihajlović vratila se u resor energetike i rudarstva, ministri Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin zamijenili su resore policije i obrane, a ministar Milan Krkobabić umjesto o regionalnom razvoju brinut će se o razvoju sela.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja preuzela je epidemiologinja Darija Kisić Tepavčević jer se ono uz ministarstvo zdravstva ponajprije mora nositi s problemima koje stvara epidemija koronavirusa u radnim sredinama i ustanovama socijalne zaštite. Ministarstva privrede i građevinarstva, prometa i infrastrukture preuzeli su direktorica vojne tvornice Prva petoletka Anđelka Atanacković, odnosno nasljednik i direktor obiteljske kompanije Mona Tomislav Momirović. I njih dvoje teško da će imati vremena da kreiraju reformske promjene u svojim resorima, pa će se do izbora kao dokazani operativci pretežno baviti realizacijom naslijeđenih projekata.

Najveće kadrovske promjene dogodile su se u resorima koji se tiču međunarodnih odnosa i pristupnih pregovora s Europskom unijom. Sve ministarske funkcije u njima preuzeli su novi ministri, skoro svi članovi naprednjačkog stranačkog vodstva. Novi je ministar vanjskih poslova dosadašnji šef Vučićevog predsjedničkog ureda Nikola Selaković. Nove su i ministrica pravde Maja Popović, ministrica državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović te ministrica zaštite životne sredine Irena Vujović. Toj skupini naprednjačkih ministara koji će zajedno s dosadašnjom ministricom za eurointegracije Jadrankom Joksimović pokušati ubrzati proces pristupanja EU-u, priključila se dugogodišnja čelnica Demokratske stranke Gordana Čomić koja je prihvatila Vučićevu ponudu da bude ministrica novoformiranog Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. I dosadašnja predsjednica Narodne skupštine Maja Gojković, koja je preuzela funkciju ministrice kulture i informiranja, u sljedećih godinu i kusur dana prioritetno će se vjerojatno baviti realizacijom medijske strategije jer su medijske (ne)slobode jedan od većih kamena smutnje u pristupnim pregovorima s EU-om.

Potpredsjednica Socijaldemokratske partije i dosadašnja državna tajnica u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić preuzet će ministarsku funkciju od svog stranačkog šefa Rasima Ljajića. SPAS kao novi koalicijski partner SNS-a dobio je novoosnovano Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji. SPAS-ov ministar bit će Ratko Dmitrović, među ostalim i bivši zagrebački dopisnik Politike i autor knjige "Krst na križu", koju je posvetio "bolesnoj mržnji Hrvata prema Srbima" zbog čega je i prije izbora na ministarsku funkciju, primjerice, na portalu Index zaslužio epitet ministra "opsjednutog Hrvatima i Hrvatskom". Koalicijska suradnja SNS-a i SPAS-a zapravo je zapečaćena već kad su naprednjaci podržali reizbor SPAS-ova lidera Aleksandra Šapića na funkciju predsjednika najveće srpske općine – Novog Beograda.

Slično se dogodilo i s nastavkom koalicijske suradnje sa SPS-om jer ona je uglavljena odmah nakon što je Vučić ponudio lideru socijalista Ivici Dačiću da preuzme funkciju predsjednika Narodne skupštine, ali i da pretendente na njegovu stranačku funkciju, dosadašnjeg ministra državne uprave Branka Ružića i predsjednika općine Surdulica Novicu Tončeva, smjesti na funkcije ministra prosvjete, odnosno ministra bez portfelja te da još nekolicini stranačkih čelnika osigura direktorske funkcije u velikim državnim kompanijama.

Izborom nove vlade Ane Brnabić Vučićevi naprednjaci i njihovi partneri iz SPS-a, SPAS-a i manjinskih stranaka zapravo su okončali pripreme za početak kampanje za izvanredne parlamentarne i redovne predsjedničke i beogradske izbore. Istovremeno su i opoziciju stjerali pred zid i natjerali da već sada odluči hoće li se početi spremati za nove izbore ili će i dalje čekati priliku da masovnim uličnim prosvjedima i mimo izbora preuzme vlast.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više