Novosti

Rabljena sedmica

Od potkrovlja do prozora

Dok oboljeli Plenković vodi Vladu iz potkrovlja, ministar policije Davor Božinović suzbija Covid pomoću prozora. "Barem svakih sat-dva prozračiti, to bi bila mjera koja bi pridonijela smanjenju zaraze", poručio je ministar

Large rabljena

Andrej Plenković – izolirani premijer (foto Luka Stanzl/PIXSELL)

Potkrovlje

I Andrej Plenković postao je žrtva Covida-19. Iz potkrovlja obiteljskog doma u Zagrebu, gdje je izoliran do 10. prosinca, vodi Vladu, zasad se dobro osjeća, javljaju mediji. Preciznije, "ima blage simptome, kašlje, ali nema temperaturu". Neimenovani izvor pouzdanog prijestolničkog glasila dodaje da se "dobro oporavlja, angažiran je oko svih sastanaka". Vlada normalno funkcionira, informira isti izvor. Još u srpnju, Vlada je poslovnik prilagodila situaciji, što u praksi znači da sjednice može održavati i online. To je omogućilo ministrima da rade iz kuće, pri čemu su zadržali neefikasnost. Plenković se razbolio, a Vili Beroš ozdravio. Oporavljen, vratio se na čelo Ministarstva zdravstva odakle emitira komesarske poruke o stanju u zdravstvu koje nerijetko nemaju puno veze sa zbiljom. Problemima tu nije kraj: u slučaju Plenkovićeve spriječenosti Vladu će, prema njegovoj odluci, voditi Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja. Neki u tome vide loš znak, jer kao Medved je opasniji od Plenkovića, no bilo kakva bojazan je suvišna. Razlika se ne bi ni vidjela, Medved je, uostalom, samo izvršitelj. Istina, visokopozicioniran, Plenkovićev je zamjenik i u partiji, ali samo izvršitelj.

 

Sučić

U prvoj ovotjednoj informaciji spomenuli smo Medveda, izvršitelje politike, Vladu i tvrdnju neimenovanog izvora da ona funkcionira normalno, pa u drugoj vijesti ne možemo preskočiti Stjepana Sučića, koji je razriješen funkcije državnoga tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja nakon što je podnio neopozivu ostavku na svoju dužnost. On i Krunoslav Šeremet, ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru, zatečeni su u pubu u centru Vukovara pola sata nakon ponoći, dva i pol sata nakon isteka radnog vremena i pola sata nakon stupanja na snagu takozvanih protuepidemijskih mjera. Prema onome što je stiglo u medije, odbili su se legitimirati, opirali se i vrijeđali policajce na nacionalnoj osnovi. Uz to, pozivali su se na Medveda, nazivali policijske šefove, razbijali po policijskoj stanici... Na koncu, prijavljeni su za vrijeđanje službenih osoba. "Zbog svog neprimjerenog ponašanja u Vukovaru ispričavam se hrvatskoj javnosti i svima koje sam svojom gestom ili izjavom povrijedio. Svjestan odgovorne dužnosti koju obnašam i ne želeći biti opterećenje Vladi RH, niti Ministarstvu hrvatskih branitelja koji su mi ukazali povjerenje, podnosim neopozivu ostavku na dužnost državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja", priopćio je Sučić. Što će pak biti sa Šeremetovom profesionalnom karijerom još nije poznato. "Krunoslav Šeremet je imenovan odlukom Upravnog vijeća Memorijalnog centra i nakon što od MUP-a zaprimimo sve detalje što se točno dogodilo i koja je njegova uloga u tome bila, UV će donijeti odgovarajuću odluku", izjavio je Medved. Spominjalo se i da su iz vrha Vlade intervenirali za njih, no Medved je to zanijekao. "Prvu informaciju o ovom činu dobio sam u subotu oko 12 sati od ministra unutarnjih poslova. Nisam imao saznanje što se dogodilo te večeri, čime želim opovrgnuti bilo kakve teze o utjecaju ili pozivanju bilo koga, a što je i policija dala u svom iskazu", kazao je Medved. Vlada normalno funkcionira, reče neimenovani izvor u prethodnoj vijesti. Šta dodati?

 

Virus

U normalno funkcioniranje Vlade spada i epidemiološka uloga Davora Božinovića, ministra unutarnjih poslova. Jest, čovjek ni rasporedom u Vladi, ni obrazovanjem nema baš nikakve veze s virusima i virusnim oboljenjima, ali je premijerov pouzdanik, što će reći idealna osoba da priča o svemu. Pa i o virusu i virusnim oboljenjima. Sada je otkrio kako bi se novim cjepivom protiv Covida-19 trebalo cijepiti 70 posto stanovništva starijeg od dječje dobi. "To je najbolji način kako izaći iz ove situacije i nastaviti s nekim normalnim životom. Ali prije toga su pred nama ove restrikcije i zima", izjavio je Božinović i dodao još nekoliko opaski iz svoga resora: "Važno je da građani prozračuju prostore u kojima borave, to je jednostavna, a učinkovita mjera. To je glavna razlika u odnosu na ljeto, da se aerosol može proširiti u zatvorenom. Barem svakih sat-dva prozračiti, to bi bila mjera koja bi pridonijela smanjenju zaraze", zapazio je Božinović. Rekao je i da policija "sigurno neće upadati u stanove i brojati ljude" kako bi utvrdila krši li se na privatnim zabavama i okupljanjima jedna od najnovijih stožerovih mjera – ona o zabrani okupljanja više od deset osoba. Šteta što tu rečenicu nije izgovorio netko kome se može vjerovati.

 

Kumek

Milan Bandić razvija tipičan dvostruki život hrvatskog političara: ulazi u predizbornu kampanju, istina, još neslužbenu, ali nema nikakve sumnje da se odlučio boriti za novi mandat; uz to, predvodi grupu od desetak osoba optuženih u takozvanoj aferi Agram. Suđenje je nastavljeno i ovog tjedna, direktor tvrtke Premier Dragan Đukanović svjedočio je o svojim saznanjima o zamjeni gradskog zemljišta za teren tvrtke Bramgrad čime je, prema USKOK-u, vlasniku Bramgrada pribavljena materijalna korist od nekih milijun eura. Rasprava bi se trebala nastaviti 7. prosinca.

 

Bardovi

Za manje od deset dana ove nevjerojatne godine napustile su nas četiri javne osobe čije su profesionalne biografije pune podsjećanja na sve davnije i sve prezrenije vrijeme: prvo je otišao Mustafa Nadarević, kojeg čak ni oni koji u najširem krugu zaobilaze teatar nisu mogli preskočiti u "Ocu na službenom putu" i "Velom mistu", potom i Špiro Guberina, nositelj antologijskih uloga u "Velom mistu" i "Prosjacima i sinovima", da bismo, na koncu, zabilježili smrti kazališnog redatelja Božidara Violića i Laze Goluže, kreatora "Kviskoteke", desetljećima najpopularnijeg kviza među Južnim Slavenima. Ovo neka bude i skromna zahvala za njihove uloge u uljepšavanju naših davnih godina.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više