Novosti

Kronika

Oдржaнa свeчaнa сjeдницa ВСНM-a Шибeнскo-книнскe жупaниje

Дo крaja oвe гoдинe зaвршићeмo eлeктрификaциjу нaсeљa Пaрчићи, пa ћe нajвeћи прoблeм oстaти oпскрбa питкoм вoдoм у вeћeм диjeлу зaлeђa жупaниje, рeкao je прeдсjeдник Виjeћa Бoрислaв Шaрић

U Kistanjama je održana svečana sjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije povodom krsne slave tog VSNM-a, Prenosa moštiju svetog Nikolaja. Nakon čitanja odluka donešenih od osnivanja županijskog Vijeća, njegov predsjednik Borislav Šarić predstavio je izvještaj o radu za proteklu godinu. Ono što je posebno izdvojio jeste organizacija pomoći bogosloviji Sveta tri Jerarha pri manastiru Krka, u iznosu od 18.000 kuna za kupovinu hrane i higijenskih potrepština.

- U toku epidemije izazvane koronavirusom, zbog koje je ovogodišnja slava Vijeća pomjerena sa 22. maja, manjinski vijećnici aktivno su učestvovali, volontirali i pomagali najranjivijim skupinama stanovništva, donosili hranu i lijekove, pakete koje je donirao SNV i Crveni križ - rekao je Šarić.

Šarić je tom prilikom istakao probleme srpske zajednice u Šibensko-kninskoj županiji.

- Konzumacija prava na dvojezičnost, koja je po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina moguća u četiri jedinice lokalne samouprave, Biskupiji, Civljanima, Erveniku i Kistanjama, tek je u povojima. Postavljanje dvojezičnih ploča sa imenima naselja se sistematski bojkotira. Još veći problem predstavlja nezapošljavanje pripadnika srpske zajednice u javnim službama i ustanovama kojima je osnivač država - istakao je Šarić, navodeći primjer osnovne škole u Kistanjama u kojoj je nije moguće zaposliti pripadnika srpske zajednice, čak ni na mjesto čistačice ili domara.

Šariće je rekao kako više ne postoji mogućnost da se bilo ko od Srba zaposli u javnoj ustanovi Nacionalni park Krka, iako je gotovo polovina ulaza u park na području općine Kistanje, te to potkrijepio primjerom jedinog zaposlenog koji je, nakon najnovije promjene na čelu te ustanove, ostao bez posla. Ipak, ono što je pohvalno, i pored niza problema, jeste dinamika rješavanja problema komunalne infrastrukture.

- Do kraja ove godine završićemo elektrifikaciju naselja Parčići, koje je zadnje selo bez struje, pa će najveći problem ostati opskrba pitkom vodom u većem dijelu zaleđa županije - zaključio je predsjednik VSNM-a.

Na sjednici su po prvi put dodijeljena priznanja zaslužnim pojedincima, pa je tako povelja ‘Sava Bjelanović’ uručena županu Goranu Pauku i gradonačelniku Drniša Josipu Begonji, plaketa ‘Simo Matavulj’ Nikoli Kalatu i Vuji Gruloviću, a nagrada ‘Dositej Obradović’ KUD-u ‘Bukovica’ i talentiranom sportisti Marku Čeki.

Sjednici Vijeća u Kistanjama prisustvovao je saborski zastupnik SDSS-a i predsjednik SNV-a Boris Milošević, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, dožupanica Anja Šimpraga, gradonačelnik Drniša Josip Begonja, zamjenici gradonačelnika Knina i Skradina, načelnici općina Kistanje i Ervenik te predsjednici VSNM-a Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više