Novosti

Kratko & jasno

Borislav Šarić: Besmislena reforma

Ako je osnovni povod ukidanja mnogih donačelničkih funkcija ušteda bez razmatranja njihove svrhovitosti, predložene izmjene Zakona su nepotrebne, kaže Borislav Šarić, donačelnik Kistanja i predsjednik VSNM-a Šibensko-kninske županije

Large boro saric 1

Kako su Kistanje i okolne općine reagirale na potres?

Predstavnici općine u dogovoru sa zamjenikom župana i saborskom zastupnicom Anjom Šimpragom, odlučili su o konkretnim koracima pomoći, naravno u koordinaciji sa SNV-om i aktivistima na terenu. Poslani su kombiji humanitarne pomoći čiji sadržaj su činile čizme, lijekovi, dječje pelene i drugo što je najviše potrebno. Dogovoreno je da svaka općina uplaćuje sredstva na namjenski račun SNV-a za pomoć područjima pogođenim potresom, a zajedničkom akcijom županijskog VSNM-a te općina Biskupija, Ervenik i Kistanje bit će poslan jedan ili dva tegljača građevinskog materijala.

Što nam možete reći o stanju u općini Kistanje, gdje ste zamjenik načelnika?

Ovdje je epidemiološka situacija pod kontrolom, zaraženih ima, ali manje nego drugdje u Županiji. Jasno, iako trgovine, pošta, ambulanta i škola rade a prijevoz je prilagođen trenutačnim mjerama, život je donekle umrtvljen. Starijima i bolesnima pomažemo u suradnji sa splitskom udrugom MI, kninskim "Zvonimirom" i Kosovskom dolinom iz Biskupije, pa 22 gerontodomaćice obilaze više od 150 korisnika. Svaka dodatna pomoć u tom smislu uvijek je dobrodošla. Nadalje, Općina provodi javne radove u sklopu kojih je do 6. marta zaposleno deset osoba. Obnova i održavanje nerazvrstanih cesta idu svojim tokom, ovisno već o novcu koji dobivamo putem natječaja na koje se redovito javljamo, premda ta sredstva nisu velika. Malo-pomalo, postajemo samoodrživi. Tako ćemo dogodine sagraditi vodoopskrbnu mrežu u zaselku Reljići, pa potom u suradnji s Hrvatskim vodama i šibenskim Vodovodom i do Manastira Krka. K tome, nekoliko ovdašnjih OPG-a dobilo je lani nemali novac preko natječaja za područja s više od pet posto stanovništva manjinske nacionalnosti. No i u tom su segmentu potrebe ljudi veće.

Što mislite kako će se reforma lokalne samouprave odraziti na općine unutar Županije?

Navodne izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi nemaju nikakvog smisla, što je razvidno i po njihovu obrazloženju; ako im je osnovni povod ušteda sto milijuna kuna na razini države tako što će se ukinuti mnoge donačelničke funkcije, bez razmatranja njihove svrhovitosti, te su izmjene nepotrebne. Niz općina i gradova mogao bi uslijed toga pretrpjeti veliku štetu, pogotovu ostanu li posve bez zamjenika načelnika i donačelnika. Iza svega toga stoje političko-populistički razlozi: za pravu reformu valja sagledati širu sliku samouprave, od broja jedinica do njihove svrhe, za što bi bilo vremena do 2025. Srpska je zajednica već iskusila učinke novog Zakona o prebivalištu koji su u dogovoru napravili HDZ i SDP, a s predloženim bismo izmjenama ostali bez puno političkih funkcija na lokalnoj razini.

Za manje od šest mjeseci uslijedit će popis stanovništva i lokalni izbori, kako se pripremate?

Pripreme za izbore započele su već u ljeto 2017., jer se na njima može pobijediti samo konstantnim radom na poboljšanju života svojih sumještana. Ovaj mandat obilježavaju dva velika projekta vrijedna 22 milijuna kuna iz EU-fondova: to je ruralni poduzetnički inkubator Krka, sada u završnoj fazi, te eko-centar s tržnicom, koji će biti dovršen do proljeća. Tu bi se moglo zaposliti više od 20 osoba. Unatoč epidemiji, naš VSNM na županijskoj razini ostvario je gotovo sve zacrtano, od održavanja sjednica do ostalih aktivnosti. Organizirali smo i financijski pomogli proslavu Dana žena, a bogosloviju u sklopu Manastira Krka darivali hranom i higijenskim potrepštinama. Dodijelili smo nagrade "Sava Bjelanović", "Simo Matavulj" i "Dositej Obradović" zaslužnim pojedincima i organizacijama, od početka augusta do kraja septembra održali smo komemoracije za žrtve tužnih događanja. Ipak, najvažnija aktivnost bila je distribucija pomoći starijim i nemoćnijim pripadnicima zajednice. Što se popisa stanovništva tiče, Vijeće je pripreme započelo jesenas, a trenutačno u suradnji sa SNV-om tražimo popisivače i kontrolore. Aktivnosti ćemo pojačati u mjeri u kojoj nam to dopusti epidemiološka situacija. Moram reći da unatoč izmjenama u Zakonu o prebivalištu te dobnom stanju naše zajednice ne mislim da će doći do promjena u postotcima koje bi ugrozile prava što smo ih kao manjina dosegnuli; naposljetku, i većinski je narod suočen s iseljavanjem i odumiranjem. Očekujem da će nas ovdje biti između sedam i osam posto, odnosno oko šest-sedam hiljada. Jasno, taj će broj ovisiti i o 'tehnologiji' popisa, odnosno o tome tko će popisivati i moći biti popisan a tko će biti predmetom manipulacija.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više