Novosti

Politika

Ukradena ćirilična ploča srpskog Vijeća u Kistanjama

Ovo je treći put u zadnjih šest godina da su ćirilične ploče na meti vandala. Kamere u okruženju zgrade općine i vijeća postoje, ali počinioce dosad nitko nije identificirao, kaže predsjednik županijskog VSNM-a Borislav Šarić

Hwg41zttruh5p98i0pdhf5c8qu3

Zgrada VSNM-a u Kistanjama

U noći sa 15. na 16. oktobar u Kistanjama se dogodio vandalski čin. Sa zgrade Vijeća srpske nacionalne manjine skinuta je dvojezična ploča. Kako kaže Borislav Šarić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije, ovo je treći put u zadnjih šest godina da su ćirilične ploče na meti vandala. Usprkos kamerama u okruženju zgrade općine i vijeća, počinioci dosad nisu identificirani.

Policija je i ovaj put obaviještena, ali prema Šarićevim riječima, nanesena šteta je u iznosu manjem od hiljadu kuna stoga se ne može očekivati kompletan policijski uviđaj. Dvojezičnu ploču je, prema tome, lakše naručiti.

- Ploče su dosad bile razbijane, sad je odšrafljena sa zida i odnesena. Pretpostavljam da to ima veze s najnovijim dešavanjima u Vukovaru gdje je započet ponovljeni sudski postupak Marijanu Živkoviću koji je uništavao slične ploče 2013. godine. Generalno, šta god da se desi u središtu, prelije se kod nas u manje sredine, pogotovo u Kistanje jer važimo za najveću srpsku općinu - mišljenja je predsjednik VSNM-a.

Val nasilja koji se ovo ljeto događao u dalmatinskim selima: grafiti govora mržnje na zidovima kuća, antifašističkim spomenicima i pločama, zatim i napad navijača Torcide na okupljene u kafiću u Uzdolju, zaobišao je Kistanje, u kojem, ne računajući uništavanje ćiriličnih ploča, većih etnički motiviranih problema u zadnjih nekoliko godina nema.

Nova dvojezična ploča već je naručena, a Borislav Šarić govori da su za svaki slučaj naručili rezervnu, jer se nikad ne zna kada će opet biti uništena ili ukradena.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više