Novosti

Kronika

Opet busom do Šibenika

Nakon 20 godina ponovno uspostavljena autobusna linija na relaciji Šibenik-Kistanje: Autobusna povezanost sa županijskim središtem bila je nasušna potreba školaraca i najstarijih žitelja Kistanja i Đevrsaka

Mjwyr3xcujkzs4y8f9ja4wnn2tc

Napokon do Šibenika javnim prijevozom – Kistanje

Nakon više od dva desetljeća Kistanje su ponovno povezane sa Šibenikom, županijskim središtem: premda je autobusna linija trebala biti uspostavljena još u početku rujna, to se dogodilo tek u prosincu, pa će se pravi ‘učinci’ osjetiti tek ove godine, kazao nam je predsjednik ŽVSNM-a Borislav Šarić. Čelnik Vijeća ističe da je autobus za Šibenik bio nasušna potreba i za školarce i za najstarije stanovnike Kistanja.

- S uspostavom linije smo iz određenih razloga kasnili gotovo tri mjeseca, pa će se neke prave rezultate znati tek kad započne nova školska godina. Primarni nam je cilj, naime, bio da kistanjskoj djeci približimo škole u Šibeniku; dosad su bili vezani isključivo za one u Kninu. Naravno, autobus je izuzetno značajan i za naše starije stanovnike, jer se detaljnije liječničke pretrage i zahvati obavljaju u tom gradu, a individualni prijevoz obično bude skuplji od povratne karte za autobus, pogotovu ako ovisite o dobroj volji ili slobodnom vremenu drugih osoba. Pored svega, ljeti je ovdje puno više omladine, kojoj će odlazak do mora na sezonski posao ili zbog drugog razloga biti neusporedivo jednostavniji nego dosad. Tko zna, možda im to bude i mogućnost koja će ih ponukati da ostanu ovdje – kaže Šarić.

Ta je autobusna linija podjednako važna i za stanovnike susjednih Đevrsaka, koji su javnim prijevozom sa Šibenikom bili povezani 2000. i 2001. godine, ali je potom linija ukinuta radi neisplativosti.

- Dok je postojao redovit prijevoz autobusom, ljudi su radije koristili privatnu uslugu ili plaćali taksi, pa je tada bilo nagoviješteno da bi se linija mogla ukinuti uslijed manjka putnika, što se i dogodilo. Sada, kad autobus ponovno prometuje, uz pozitivne se komentare čuju i oni negativni: da je kasno za to jer više nema putnika i slično. No takav je naš narod, nemoguće mu je ugoditi. Svi će spremnije kuditi nego hvaliti, ne razmišljajući pritom da bi ovo mogla biti nova prilika za one koji žele doći živjeti ovamo, koji putuju na posao ili u Šibeniku plasiraju proizvode svoga obiteljskoga gospodarstva. Vrijeme će pokazati kako će biti - kaže iskreno Saša iz Đevrsaka.

Budući da godinama nisu mogli javnim prijevozom do Šibenika, stanovnici općine uglavnom su gravitirali Kninu, pa čak i Zadru. Borislav Šarić smatra da je uspostava linije još jedan dokaz i inače dobre suradnje općinske vlasti i aktualnoga šibensko-kninskog župana.

- Zahvaljujući županu Goranu Pauku i našem načelniku Goranu Reljiću, sa šibenskim su Autotransportom dogovorene dvije linije na relaciji Šibenik – Kistanje i to preko Đevrsaka. Za sada će ih sufinancirati Županija, a očekuje se da bi se u dogledno vrijeme u to mogla uključiti i Općina – protumačio nam je Šarić.

Autobus svakog radnog dana osim vikendom iz Kistanja polazi u 6:15 i 12:20 sati, a iz Šibenika u 14:15 i 20:15 sati. Cijena karte je 40, odnosno 35 kuna, ovisno o tome ulazi li se ili izlazi u Kistanjima ili u Đevrskama.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više