Novosti

Politika

Opozicija napustila Sabor zbog robovlasničkog zakona o radu

Hrvatska vlada jedina u Evropi donosi zakon kojim digitalne platforme amnestira od bilo kakve odgovornosti. Može vas biti sram, poručila je Katarina Peović vladajućima

Large peovic patrik macek

Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Na sjednici Sabora održanoj u srijedu ujutro čitava opozicija ljevice i lijevog centra napustila je dvoranu, na što ih je pozvala zastupnica Radničke fronte (RF) Katarina Peović nakon što su HDZ i njegovi partneri najavili da neće podržati njezin prijedlog izmjena Zakona o radu. Peović je prethodno predstavila prijedlog RF-a da se iz Zakona o radu izbace takozvani agregatori, odnosno agencije koje posreduju između digitalnih platformi i stranih radnika i time omogućavaju suvremeno robovlasništvo u Hrvatskoj, a digitalne platforme u potpunosti oslobađaju bilo kakve odgovornosti za radnike koje "uvoze".

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu Peović je u saborsku proceduru uputila u ožujku i u tom dokumentu zatražila izmjene deset članaka novog Zakona o radu u cilju poboljšanja materijalnih i drugih prava platformskih radnika, pozivajući se pritom na relevantne dokumente i odluke evropskih institucija.

Peović se na sjednici u srijedu zahvalila saborskim zastupnicima koji su podržali njezin prijedlog, a HDZ-u i suradnicima poručila da im "nema pomoći" ako ni nakon rasprave u Saboru i četiri prosvjeda radnika digitalnih platformi i dalje nisu "svjesni u kojim uvjetima žive strani radnici u Hrvatskoj, koji često rade za digitalne platforme" niti da se to "reflektira i na domaće radnike, čija se cijena rada time snižava".

"Ono što ćete ovdje danas izglasati je potvrda suvremenog robovlasništva. Vi svojim glasom dajete glas za suvremeno robovlasništvo u Evropi. Mi smo zadnja zemlja koja to baštini i jedina vlada u Evropi koja je u svojem zakonu omogućila digitalnim platformama da se u potpunosti riješe bilo kakve odgovornosti.

Dok Evropska unija sa svojom direktivom ide upravo u smjeru regulacije rada na digitalnim platformama na način da se one smatraju odgovornima, hrvatska vlada, jedina u Evropi, donosi zakon kojim digitalne platforme amnestira od bilo kakve odgovornosti. Može vas biti sram", kazala je Peović.

"Ono što vi poručujete, uzimajući radnu snagu i dovodeći je da radi u robovlasničkim radnim uvjetima je da i naši radnici snize svoje standarde. Dresirate ih da na ovaj način i oni rade. Pozivam sve da izađemo iz sabornice i da ne sudjelujemo u ovome", rekla je Peović, na što su prisutni zastupnici ljevice i centra izašli iz dvorane. U sabornici su ostala 84 zastupnika, od kojih je njih 77 glasalo protiv prijedloga RF-a, odnosno za zakon o radu kakav ne postoji nigdje u Evropi, dok je sedam oporbenjaka s desnice glasalo suprotno vladajućima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više