Novosti

Politika

Organizacije za ljudska prava osudile odvođenje školaraca na obilježavanje 'Medačkog džepa'

GOOD inicijativa, Inicijativa mladih za ljudska prava i Documenta pozvale su nadležna tijela da reagiraju jer su učenici nekih gospićkih škola jučer umjesto na nastavi bili na obilježavanju 26. obljetnice vojne akcije Medački džep

214vynedamd76ikv04245j1nvxg

Stevo Culej, Darko Milinović i Tomo Medved (foto Dino Stanin/PIXSELL)

GOOD inicijativa, Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska i Documenta – centar za suočavanje s prošlošću osudile su u srijedu odlazak učenika nekih gospićkih škola na obilježavanje 26. obljetnice vojne akcije Medački džep ‘na kojoj se glorificirala vojna operacija tijekom koje su na najokrutnije načine ubijeni i mučeni civili’. Iz ovih udruga poručuju kako to ‘predstavlja manipulaciju mladima i povijesnim činjenicama te ozbiljan društveni problem koji ne smije proći nezapaženo i bez osude’.

Pozvale su pravobraniteljicu za djecu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku ‘da ispitaju zašto su učenici i učenice umjesto u školi bili na obilježavanju vojne akcije Medački džep te da osude manipuliranje mladima, pogotovo kad su izloženi dezinformacijama i propagandi dužnosnika Vlade RH i Hrvatskog sabora’. 

Naime, kako je jučer javio portal Index, prema informacijama koje su dobili od roditelja, učenici Gimnazije i Strukovne škole iz Gospića prvi dan škole proveli su slušajući političke govore ministra branitelja Tome Medveda, zastupnika HDZ-a Steve Culeja koji je govorio o osuđenom ratnom zločincu Mirku Norcu, izaslanika predsjednice Republike Ante Deura te državnog tajnika Ministarstva uprave Darka Nekića.

Prema tim informacijama, nastavnici su obaviješteni na sjednicama Nastavničkog vijeća kako moraju dovesti učenike u deset sati ujutro na proslavu Medačkog džepa. Škole nisu pitale roditelje za suglasnost, što je inače uobičajena metoda kada se učenike vodi izvan škole, piše Index. Ministar Medved zahvalio je školama koje su dovele djecu da obilježe ‘ovaj iznimno važan dan’.

Ravnatelji spomenutih škola opovrgavaju da je riječ o organiziranom odlasku učenika na obilježavanje obljetnice. ‘Škola nije organizirala odlazak učenika na obilježavanje akcije Medački džep’, rekao je u razgovoru za Index ravnatelj Strukovne škole u Gospiću Ivan Orešković te dodao da su učenici imali nastavu po satnici koja je bila i predviđena. ‘Ako je netko od učenika ondje i bio, moguće da je to bilo van nastave’, kazao je Orešković. Iz tajništva Gimnazije Gospić rekli su također kako škola nije imala organiziran odlazak na obilježavanje akcije.

Culej je na ovogodišnjem obilježavanju rekao kako ‘rat piše druga pravila koja se često gube pod emocijom, stresom, pritiskom, i to se događalo, ali rat je završio, u slobodnoj smo Hrvatskoj’, a spomenute udruge napominju kako je pritom zaboravio na ‘međunarodno humanitarno pravo koje regulira postupanje prema civilima i ratnim zarobljenicima’. Ministar Medved je u svom govoru, napominju iz spomenutih udruga, izbjegao reći istinu o onome što se dogodilo 1993. tijekom VRO Medački džep. 'Moraju se čuvati i obilježavati stečevine Domovinskog rata kako bi se začepila usta svima koji nisu željeli slobodnu Hrvatsku, a u Hrvatskoj i u najbližem susjedstvu ima ih puno', rekao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Nekić

‘U vojnoj operaciji koja je provedena u razdoblju od 9. do 17. rujna 1993. godine u okolici Gospića u predjelu zvanom Medački džep, pripadnici Hrvatske vojske i Specijalne policije okrutno su zlostavljali, ubijali i masakrirali civile, palili kuće i gospodarske objekte zbog čega se preko stotinu obitelji iz Rajčevića, Krajnovića, Potkonjaka, Drljića, Strunića, Velikog Kraja, Donjeg Sela, Čitluka, Sitnika, Počitelja, Rogića i Divosela nije moglo vratiti i živjeti u svojim domovima’, podsjećaju iz Documente, GOOD inicijative i Inicijative mladih za ljudska prava te napominju očekuju reakciju nadležnih tijela u svrhu sprečavanja ‘buduće manipulacije mladima i činjenicama te kako bi se društvo suočilo s prošlošću i okrenulo budućnosti temeljenoj na solidarnosti i poštivanju ljudskih prava’.

Podsjetimo, vojno-redarstvena operacija Medački džep trajala je od 9. do 11. rujna 1993. godine i u njoj je na hrvatskoj strani tijekom borbenih djelovanja poginulo šest pripadnika Hrvatske vojske i sedam pripadnika postrojbi Specijalne policije MUP-a, dok su 53 ranjena. Operacija je rezultirala paljenjem kuća, ubijanjem staraca i starica čija su tijela zapaljena kao i zločinima poput gađanja zavezanog zarobljenog vojnika noževima, vješanjem za ruke, bičevanjem, posipanjem soli po krvavim leđima te ponižavanjem. Ubijeno 36 civila, od kojih 17 žena, i 52 srpska vojnika, uglavnom nakon zarobljavanja.

Zapovjednik Mirko Norac osuđen je po optužnici za ratni zločin zbog likvidacije 40-ak civilnih stanovnika u Gospiću u jesen 1991. godine te po zapovjednoj odgovornosti za zločine u Medačkom džepu u rujnu 1993. godine. Kazna mu je objedinjena na 15 godina. Nakon odslužene dvije trećine kazne uvjetno je pušten na slobodu u studenom 2011. godine. Nije se pokajao ni zbog jednog zločina. Zbog spaljenih kuća i gospodarskih objekata preko sto porodica nije se moglo vratiti, pa danas u tim nekad živim selima  životari manje od deset ljudi.

Prošle godine osuđeni ratni zločinac Norac i sam je prisustvovao obilježavanju operacije Medački džep, no ove godine nije viđen.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više