Novosti

Politika

Prosvjed za reformu: Traže ostavke Barišića i Vican

GOOD inicijativa poziva građane da na prosvjednom skupu jasno i glasno pokažu da je obrazovanje nacionalni i javni interes te zahtijeva smjene Pave Barišića i Dijane Vican. Prosvjedna akcija počinje u četvrtak u 18 sati na zagrebačkom Trgu bana Jelačića

Nd6m2j53rqqk7f2itco1idv20ne

Lanjski masovni prosvjed na središnjem zagrebačkog Trgu (foto hrvatskamozebolje.org)

GOOD inicijativa poziva građane da na prosvjednom skupu jasno i glasno pokažu da je obrazovanje nacionalni i javni interes te zahtijeva smjene Pave Barišića i Dijane Vican. Prosvjedna akcija počinje u četvrtak, 1. lipnja, u 18 sati na zagrebačkom glavnom Trgu bana Jelačića. Nakon uvoda u prosvjednu akciju, od 18:30 sati predviđena je prosvjedna šetnja Praškom ulicom i Zrinjevcem, pa preko Trga Josipa Jurja Strossmayera do Trga kralja Tomislava, gdje će oko 19 sati početi program na kojem će govoriti učitelji, studenti i organizatori prosvjeda.

Podsjetimo, prije točno godinu dana, 50 hiljada ljudi izašlo je na ulice za obrazovanje pod motom ‘Hrvatska može bolje’. Kako iz GOOD inicijative navode tada to nije bila ‘fešta’, niti ‘čekanje tramvaja’ - bio je to prosvjed protiv političkih floskula i zalaganje za reformu obrazovanja. Tokom proteklih 12 mjeseci bila je ugrožena strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije, kao i njena provedba, a obrazovanje nije postalo nacionalni prioritet unatoč zahtjevima javnosti, predizbornim obećanjima političkih stranaka i povećanju izdvajanja iz državnog proračuna za obrazovanje od 14 posto, dok se kurikularna reforma i dalje uopće ne provodi. Obrazovanje je na meti različitih interesnih i ideoloških skupina koje žele nametnuti svoje stavove suprotne ustavnim vrednotama i civilizacijskim dosezima. Vlada je učinila sve suprotno od onoga što su građani zahtijevali na prosvjedu prije godinu dana. S obzirom na zainteresiranost javnosti za cjelovitu kurikularnu reformu, od cijelog procesa mogao se napraviti primjer dobre prakse, ali političari su opet napravili ‘slučaj’. Hrvatska i dalje čeka svoju priliku za bolje. Jer, Hrvatska mora bolje!’

Zbog svega navedenog GOOD inicijativa prosvjednim skupom zahtijeva:

- razrješenje ministra Pave Barišića

- razrješenje predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva Dijane Vican

- ponavljanje natječaja za voditelja i članove Ekspertne radne skupine

Povodom obilježavanja godine dana od prošlog prosvjeda GOOD Inicijativa organizira i niz drugih aktivnosti o kojima više možete saznati na linku.

‘Kvalitetno obrazovanje izgrađuje ljude koji iniciraju promjene, pokreću poslove, grade demokratsko i solidarno društvo. Kvalitetno obrazovanje povećava kvalitetu života stoga posvetimo dio svog vremena zalaganju za kvalitetno obrazovanje!’, poručuju iz GOOD inicijative.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više