Novosti

Kronika

Oснoвци - чувaри трaдициje

Учeници ПШ Вojaкoвaчки Oсиjeк судjeлoвaли су у књизи стaрих лeгeнди и причa "Вилинскo игришћe"

Large tihomir ple%c5%a1e

Učitelj Tihomir Pleše

Područna škola Vojakovački Osijek kod Križevca ponovo se istaknula u izvanškolskim aktivnostima. Vrijedni učenici i učenice +, predvođeni učiteljem Tihomirom Plešom sudjelovali su svojim prilozima u knjizi “Vilinsko igrišće” u kojoj im je objavljeno nekoliko zanimljivih i starih legendi i priča. Sakupili su ih u Vojakovačkom Osijeku, a zapisane su na mjesnom krajiškom govoru.

Veliku pomoć prilikom skupljanja usmenih predaja pružili su im mještani, posebice oni najstariji. U legendama se tako mogu naći zapisi o “Božjoj nozi”, “Divljem lovu”, “Bezglavom” te “Dobrim vilama”. Osječka škola jedina je na području Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije koja je učestvovala u nastanku knjige. Pored Osječana, svoj doprinos dale su i druge škole iz Republike Hrvatske te jedna iz Vojvodine. O značaju same knjige, nešto više rekla je Vladimira Velički, jedna od recenzenta.

- Zbirka narodnih bajki i kazivanja nastala je kao plod zajedničkog rada školskih knjižničara, učitelja i učenika pod vodstvom urednika u sastavu mr. sc. Zorka Renić, Ines Krušelj - Vidas i Danice Leštek. Zbirka je obogaćena učeničkim književnim radovima inspiriranim pojedinim bajkama, pričama i legendama te fotografijama vezanima uz sadržaj koji je odabrao i uredio Nikola Sinković. U zbirci se prije svega nalaze manje poznate legende i priče, zapisane na terenu od živućih kazivača što daje posebnu vrijednost. Čuvanje izvornih govora te priča koje se na njemu prenose trebao bi biti jedan od naših zadataka ako ne želimo izgubiti jezično blago koje je još uvijek u narodu živi. Posebno bih istaknula da zapisivači i kazivači nisu bili samo odrasle osobe nego i djeca koja su priče prepričavala po kazivanju baka i djedova. Pritom je školsko okruženje povezalo ne samo djelatnike škole i učenike nego škole sa širom društvenom zajednicom. Prilozi su sakupljeni na 24 lokaliteta u Republici Hrvatskoj i na jednom u Vojvodini - istaknula je Vladimira.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više