>

novosti logo

'Ostajemo uporni u borbi protiv fašizma'

Više ne svjedočimo historijskom fašizmu, već onom koji se pojavljuje u različitim drugim oblicima. Ova nagrada znak je da u Hrvatskoj ima onih koji nisu zaboravili da fašizam još uvijek postoji, kazao je Oliver Frljić, ovogodišnji dobitnik nagrade SNV-a za afirmaciju antifašizma 'Gojko Nikoliš'

Na božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća tradicionalno su dodijeljene nagrade za doprinos razvoju srpskih institucija, humanizam i afirmaciju antifašizma. Ove godine iznimno nije dodijeljena nagrada 'Svetozar Pribićević' za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa. Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, to je obrazložio time da je, iako postoje osobe koje su i u 2014. dale svoj doprinos unapređenju tih odnosa, atmosfera ipak bila takva da su hrvatsko-srpski odnosi nazadovali. Pročitajte što su u razgovoru za 'Novosti' kazali ovogodišnji dobitnici:

Jovica Brkić, dobitnik nagrade za humanizam 'Diana Budisavljević'

- Ova nagrada je veliki podstrek za daljnji rad i borbu, ali isto tako i veliko priznanje za sve što je napravila kompletna ekipa udruge Pravda. Na početku je bilo par stotina članova, a kako vrijeme odmiče, tako se članstvo osipa. Ljudi su se razišli po Srbiji, BiH, Italiji, Njemačkoj, Švicarskoj… Ostao nas je manji broj, ali još uvijek radimo na području cijele Hrvatske.

Na pitanje da li je prisustvo državnog vrha prilika da se glasnije priča o problemu žrtava terorističkih akata jer se država nije pretjerano isprsila oko ostvarivanja njihovih prava, Brkić je rekao:

- I ovaj državni vrh i onaj prije njega zna za kompletnu problematiku. S našim vjernim pratiocima, kao što su SNV, odvjetnički tim, tim Documente i Građanskog odbora za ljudska prava, radimo godinama na neriješenim pitanjima obeštećenja osoba koje su stradale u terorističkim aktivnostima. To smo proslijedili na sve adrese, kako u Hrvatskoj, tako i vani, pa i na 250 evroparlamentaraca kojima je sve prevedeno na engleski jezik. Do danas se nitko nije odazvao, a bilo je nekoliko povratnih informacija koje ne bih htio interpretirati. Ipak, mi smo u ovoj godini optimisti. Neke stvari su krenule s mrtve tačke. Iako smo se tome nadali i 2011. godine, kad su Kukuriku koalicija i njen program ukazivali da bi se ovaj problem mogao riješiti, do danas nije učinjeno ništa. U suradnji s timom na čijem čelu je SNV, imamo ozbiljne šanse da određeni dio Zakona o obnovi proširimo i odškrinemo prostor u koji bi se mogli uklopiti stradalnici i žrtve terorističkih akata na području Hrvatske izvan zone ranih dejstava.

Milorad Milošević, dobitnik nagrade 'Nikola Tesla' za doprinos razvoju srpskih institucija

- Nagrada mi je veliko priznanje i zadovoljstvo koje nisam očekivao, ali i potvrda da nisam griješio i da sam se u pravo vrijeme, vrijeme ratnih oluja, znao opredijeliti za pravu stranu -  stranu mirotvorstva. Dakle ni na srpsku, ni na hrvatsku, ni neku treću stranu. U vrijeme državotvornih ratova, ja sam bio na strani mira. Kako sam i dugogodišnji aktivist Prosvjete, ovo je i poruka da bi ta institucija mogla ojačati, kako u Rijeci, tako i u čitavoj Hrvatskoj. Jedini izlaz iz nametnutih, uskih manjinskih okvira u kojima se našla srpska kultura jeste kvaliteta. Dakle, kvalitetom programa i razvijanjem institucija, koje neće biti manjinske jer Srbi u Hrvatskoj nisu Srbi u Malmeu ili Dizeldorfu; oni su u državi koju su dijelili s Hrvatima nekoliko stoljeća i u nekoliko bivših država. Srpska kultura ne može i ne smije ostati u okvirima manjinske kulture.

Oliver Frljić, dobitnik nagrade za afirmaciju antifašizma 'Gojko Nikoliš'

- Ova nagrada znak je da u Hrvatskoj ima onih koji nisu zaboravili da fašizam još uvijek postoji. To nije historijski fašizam, već se on pojavljuje u različitim drugim oblicima i drago mi je da postoje oni koji su svjesni toga.

Na pitanje kako će nagrada utjecati na njegovu ulogu u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, Frljić je kazao:

- Mislim da će nagrada izazvati još veću mržnju prema HNK-u i njegovoj upravi. Nažalost, živimo u društvu u kojem živimo i pretpostavljam da će se s nagradom stvari oko HNK-a dodatno radikalizirati. Ali cijela ekipa i ja ostajemo uporni u borni protiv fašizma.

Juraj Đuka Hrženjak, prijatelj Adama Dupala kojem je posthumno dodijeljena nagrada 'Gojko Nikoliš'

- Adam doista zaslužuje ovakvo priznanje. Bio je čovjek koji je hodao uspravno kroz cijeli život i koji je dostojanstveno ljudski branio sve vrijednosti koje su stvorene i usvojene u antifašističkoj borbi. Bio je dosljedan borac za antifašizam, puno je znao, neprekidno čitao i radio na sebi, bio je enciklopedista za NOB Korduna i Banije, a naročito sisačke Posavine. Nagrada Dupalu potvrđuje i da je i SNV privržen antifašističkim vrijednostima.
1/4