Novosti

Politika

Oštre osude Tajanijevog govora stižu i s ljevice i s desnice

Predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajana za povijesni revizionizam prozivaju i oni koji o takvim tendencijama u hrvatskom društvu šute ili čak potiču rehabilitaciju ustaškog pokreta

Za57swu53vpz6kqpcec3dum9827

Antonio Tajani, predsjednik Europskog parlamenta (foto Dylan Martinez/REUTERS/PIXSELL)

Usprkos nisu kritika koje je primio iz Hrvatske i Slovenije zbog govora o talijanskoj Istri i Dalmaciji u nedjelju na komemoraciji za stradale u fojbama u Bazovici kraj Trsta, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani ne odustaje, pa je raspravu nastavio na Twitteru, i to s europskom povjerenicom za promet Slovenkom Violetom Bulc, koja mu je kazala da se riječi poput njegovih ne očekuju od europskih vođa.

‘Iskrivljavanje povijesnih činjenica o slovensko-talijanskoj granici je neprihvatljivo. Europska priča počiva na miru, solidarnosti i zajedništvu’, napisala je komentirajući Tajanijevo slavljenje talijanske Istre i Dalmacije. Vrlo brzo joj je odgovorio kratkom rečenicom: ‘Povijest je povijest’, na što mu je Violeta Bulc kazala da povijest služi tome da se nešto iz nje nauči i pozvala ga da zajedno odaju počast pred spomenikom četvorici slovenskih antifašista koje su 1930. strijeljali fašisti u Bazovici kao i u nekadašnjem nacističkom logoru Risiera u Trstu. Tajani je pristao, ali se u raspravu uključio još jedan tviteraš koji ga je nazvao fašistom, pa mu je predsjednik EP-a uzvratio da je komunist.

Logor Risiera di San Saba u Trstu bio je industrijski pogon za rižu koji su nacisti 1943. prenamijenili u koncentracijski logor u kojem su čuvari većinom bili talijanski fašisti. Godinu kasnije tamo je sagrađen i krematorij u kojem je spaljeno više tisuća logoraša, a služio je i kao sabirni centar za slanje u logore u Poljsku i Njemačku. Stradali su uglavnom bili Slovenci, Hrvati, Židovi i talijanski antifašisti. Danas je muzej u kojemu se posjetioci mogu upoznati s užasima fašizma i nacizma.

Samo dan ranije, u subotu, predsjednik Italije Sergio Mattarella u govoru na obilježavanju Dana sjećanja na progone Talijana u Jugoslaviji, u predsjedničkoj palači Quirinaleu u Rimu, zahvalio je veleposlanicima Hrvatske, Slovenije i Crne Gore jer su došli na obilježavanje čime su ‘potvrdili veliko prijateljstvo koje veže naše narode u zajedničkoj sudbini’. Osim talijanskih izbjeglica i njihovih potomaka, tamo su bili i potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin te slovenski zastupnik talijanske manjine Felice Ziza. Mattarella je kazao da je sudbina mnogih naroda na istoku Europe bila da prijeđu izravno iz nacističkog u komunističko ugnjetavanje. Mattarella je još kazao da su Talijani doživjeli okrutnu sudbinu u Istri, Dalmaciji, Julijskoj-krajini, te da je pogranični dio bio ‘prostor fašističke brutalnosti protiv slavenske manjine i okrutne njemačke okupacije, a zatim je inicijativom jugoslavenskih komunista postao mjestom nasilja, ubojstava, represije, osvete protiv Talijana’. Također, svi govornici su kazali da se tragedije ne smiju politizirati, već se moraju ostaviti povjesničarima da ih izučavaju kako se više nikada ne bi ponovile.

Tajani ih, međutim, nije čuo ili nije želio čuti. Nakon što je objavljena video snimka njegovog revizionističkog govora u Bazovici, pokušao se opravdati, pa je izrazio žaljenje tvrdeći da je krivo shvaćen, da nije želio ‘nikoga uvrijediti’ i da ono što je rekao nisu bile ‘teritorijalne pretenzije’, nego ‘poruka mira’.

Nisu mu, međutim, povjerovali, pa je u Hrvatskoj podjednako dobio kritike i s ljevice i s desnice, Zanimljivo, prozivan je i zbog povijesnog revizionizma i to od onih koji niti jednom riječju nisu komentirali sve rašireniji povijesni revizionizam u Hrvatskoj, nego su, štoviše, i sami relativizirali sramnu ulogu ustaša u Drugome svjetskom ratu i njihovu suradnju s talijanskim fašistima.

Među prvima koji su reagirali bio je SDP-ov zastupnik u EU parlamentu Tonino Picula koji je istaknuo kako su Istra i Dalmacija povijesno hrvatske regije te da ‘nikakav revizionizam talijanske desnice, Tajanija i njegovih saveznika iz EPP-a, kojem pripada i HDZ neće to promijeniti’. ‘Dalmacija i Istra patile su pod čizmom talijanskog fašizma i svoju su slobodu i priključenje matici zemlji izborile u Narodnooslobodilačkoj borbi, u kojoj su s Hrvatima i Slovencima sudjelovali i Talijani antifašisti’, kazao je Picula.

Njegova kolegica iz stranke i EU parlamenta Biljana Borzan rekla je pak da je ‘Tajani preuzeo retoriku krajnjih desničara, poput Salvinija, kojeg je ranije i sam često kritizirao radi populizma’.

Šef njihove stranke Davor Bernardić Tajanijevu izjavu je okarakterizirao skandaloznom i sramotnom te je rekao kako predstavlja ‘najgori oblik povijesnog revizionizma’. ‘Ideja da su Istra i Dalmacija dijelovi Italije bila je ideja fašizma. Moderna Hrvatska je nastala na tekovinama antifašizma i borbi protiv fašizma’, rekao je Bernardić.

Ivan Jakovčić iz IDS-a zatražio je od Tajanija pojašnjenje izjave jer je to ‘jako važno za ljude koji danas žive u Istri i za esule‘. ‘Zajedno sa svojim prijateljima radio sam na tome da Istra postane dvojezična i želim da Istra i dalje živi u miru‘, zaključio je Jakovčić. 

Od ‘suverenista’ prva je reagirala europarlmentarka Ruža Tomašić. Napala je Tajanija na početku plenarne sjednice EU parlamenta, rekavši mu da je njegova izjava Hrvate podsjetila na fašistički režim i da smatra sramotnim da predsjednik parlamenta zastupa imperijalističke težnje i otvoreno svojata tuđi teritorij.

MOST-ov zastupnik Nikola Grmoja u video izjavi koju je objavio na Facebooku Tajaniju je poručio da se ‘neće više tako lako šepuriti’ kad njegova stranka uđe u EU parlament. ‘Hrvatska Dalmacija i Istra su puno pretrpjele od talijanskog imperijalizma i fašizma. I dan-danas Talijani koriste naše resurse i naše more dok hrvatska Vlada ne želi proglasiti isključivi gospodarski pojas’, rekao je Grmoja.

Krešo Beljak iz HSS-a poručio je putem Twittera kako će stranka koju vodi ‘nakon ovog skandaloznog, iredentističkog istupa visokog europskog dužnosnika’ razmotriti daljnji ostanak unutar Europskih pučana kojima pripadaju zajedno s Tajanijevom Forza Italijom. ‘Mi tako ne vidimo ‘sestrinstvo’ među strankama’, poručio je Beljak.

I HDZ je oštro osudio Tajanijev govor, doduše, s nešto malo zakašnjenja, što je opozicija kritizirala tvrdeći da je Tajani dugogodišnji prijatelj Andreja Plenkovića i HDZ-a koji je 2016. godine aktivno sudjelovao u njihovoj predizbornoj kampanji.

Premijer je tako prije sjednice Predsjedništva Nacionalnog vijeća HDZ-a, Tajanijevu izjavu ocijenio neprihvatljivom i neprimjerenom. Rekao je i da je telefonski nazvao Tajanija zbog njegove kontroverzne izjave o ‘talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji’ te mu poručio da je Hrvatska izrazito nezadovoljna tim govorom i da traži pojašnjenje. Naglasio je i da govor ‘ima natruhe teritorijalnih pretenzija i revizionizma’ te kako joj se najoštrije protive i Vlada i HDZ, koji je isto dio političke grupacije Europskih pučana.

‘Povijesni revizionizam i iredentizam apsolutno su neprihvatljivi. Temelji EU i njenih institucija ne počivaju na takvim vrijednostima. Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje mijenjanja povijesti i posezanje za hrvatskim teritorijem. O tome ću izvijestiti talijanske i EU institucije’, poručila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Oštar je bio Milijan Brkić. ‘Gledajte, hrvatski narod jako dobro zna povijest. Ne daj nam Bože talijanske brige o Dalmaciji i Istri, kao što su fašisti vodili brigu o hrvatskom narodu u Dalmaciji i Istri’, rekao je Brkić i dodao da ‘hrvatski narod jako dobro zna povijest’. ‘U Hrvatskoj te ideje neće proći. Ovo je hrvatska država, stvorena je u Domovinskom ratu, za nju je puno krvi palo. Hrvatski branitelji i narod to neće dozvoliti, ako mu to prolazi neka to prodaje u Europskom parlamentu, Hrvatskoj neće’, poručio je Brkić.

‘Antonio Tajani s tom izjavom više ne može obnašati dužnost koju je obnašao, jer u bilo kojem kontekstu opravdavati ili pozivati se na fašističke režime i reviziju granica je definitivno neprihvatljivo’, rekao je Hrvoje Zekanović iz Hrasta.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zastupnik talijanske manjine Furio Radin kazao je da je iznenađen i kako je Tajanijeva izjava anakrona te ne pripada današnjem vremenu. ‘Danas, kada smo svi članovi EU-a, trebalo bi nam biti bitno prijateljstvo među državama. U duhu toga sam i očekivao govor gospodina Tajania, no njegova je retorika bila retorika prošlosti, a ne budućnosti’, rekao je Radin.

Politički tajnik PGS-a Franjo Butorac nazvao je govor nastavkom iskaza iredentističkih težnji koje se pojavljuju svake godine na obilježavanju Dana sjećanja na talijanske žrtve fojbi u Bazovici. ‘Antifašizam donekle poništava te iredentističke težnje te se zbog toga PGS snažno zalaže za antifašizam’, dodao je.

Reagirao je Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) koji je prozvao hrvatsku Vladu da je tolerirajući povijesni revizionizam i negirajući antifašističku borbu omogućila talijanskoj iredenti da javno prisvaja hrvatske teritorije. Istaknuli su kako je vrijeme da se ‘prestane manipulirati s objektivnom poviješću i diskvalifikacijama antifašističkih boraca, koji su svojom žrtvom za nacionalnu i socijalnu slobodu odlučili o končanoj sudbini hrvatskih državnih granica’.

‘Talijanski revizionisti dnevno manipuliraju i inficiraju neupućenu javnost putem školskih programa, brojnim izdavačkim krivotvorinama, snimaju filmske pamflete. Redovito se održavaju opijela u Talijanskom parlamentu, RAI 1 u emisiji ‘Mangiafuoco’ svu krivnju za ratna stradanja baca na istarske partizane i Tita koji su im oteli Istru i Dalmaciju’, ističe SABA i pita zašto su o svemu tome hrvatska diplomacija, aktualna vlast i mediji do sada šutjeli. SABA je priopćenje zaključila pitanjem – ‘Jesu li Istru i Dalmaciju Hrvatskoj vratili Titovi partizani?’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više