Novosti

Kronika

Osuđen zbog zastave

Okrivljenik koji je 27. novembra 2021. uništio zastavu na službenim prostorijama varaždinske srpske zajednice osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci te mora nadoknaditi počinjenu štetu

Large cim varazdin 4

Prostorije varaždinskog VSNM-a su i ranije bile na udaru vandala

Općinski sud Varaždina je u prvom stupnju osudio osobu koja je 27. novembra 2021. godine uništila zastavu varaždinske srpske zajednice na službenim prostorijama.

Sutkinja Anica Milas osudila je B.K.-a (1998.) iz Pleternice zato što je "zbog netrpeljivosti prema osobama srpske nacionalnosti, potrgao šipku sa zastavom srpske nacionalne manjine uslijed čega je postala neprikladna za ponovno postavljanje" i tako počinio štetu od 450 kuna čime je počinio krivično djelo protiv imovine oštećenjem tuđe stvari. Okrivljenik je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, koja neće biti izvršena ukoliko u roku od godine dana ne počini novo krivično djelo. Pored toga, mora nadoknaditi nastalu štetu VSNM-u Varaždina i platiti sudske troškove od 500 kuna. Optužni prijedlog Sudu je podnijelo varaždinsko Općinsko odvjetništvo. Okrivljenik ima višu školsku spremu i dalje studira, nezaposlen je i do sada je nekažnjavan.

Vijeće srpske nacionalne manjine u gradu Varaždinu održalo je 14.januara prvu ovogodišnju sjednicu. Osim što su vijećnici upoznati s gorenavedenom presudom, kako javlja predsjednik Vijeća Mile Sekulić, usvojili su završni račun za 2021. godinu, a usvojen je i financijski plan za ovu godinu kada će vijeće za svoj rad na raspolaganju kao i lani, imati 136.000 kuna. Uz nadu da će se stanje sa pandemijom ubrzo popraviti, Vijeće je odlučilo da ove godine 8. mart, Međunarodni dan žena bude obilježen u toplicama Sveti Martin na Muri u Međimurskoj županiji. Razmatrani su i preliminarni rezultati popisa stanovništva.

- Prema popisu stanovništva iz 2021. godine, VSNM Varaždina će zbog broja pripadnika srpske nacionalne manjine na popisu ostati u funkciji, dok je još uvijek neizvjesno hoće li u skladu s brojem stanovnika biti formiran županijski VSNM. Prema neslužbenim podacima, Varaždinska županija je izgubila čak oko 16.000 stanovnika u odnosu na prošli popis 2011. godine. Tu su uračunati i pripadnici nacionalnih manjina, ali nacionalni sastav još nije poznat. Da bi Županijsko vijeće "opstalo"; više 500 građana Županije moralo bi se izjasniti Srbima - kazao je Sekulić.

Vijećnici su pohvalili vijećnicu Oliveru Petrović, koja volonterski obavlja funkciju tajnice Gradskog i Županijskog vijeća, a koja je nedavno dobila priznanje kao najbolja turistička voditeljica u Varaždinu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više