Novosti

Politika

Razbijao – dolijao

Zbog uništavanja dvojezične/dvopismene ploče na zidu sjedišta Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždina, Općinski sud u Varaždinu osudio je 23-godišnjeg mladića na sedam mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana uz obavezu plaćanja 1.500 kuna odštete

7a91z7zmj50191hnzlb9zobkuse

U vrijeme učestalih vijesti o nasilju i nasrtajima na imovinu ili obilježja Srba u Hrvatskoj dobro je došla svaka vijest o kažnjavanju vandala. Najsvježiji primjer stiže iz Varaždina, gdje je Općinski sud zbog uništavanja dvojezične/dvopismene ploče na zidu sjedišta Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždina osudio 23-godišnjeg mladića na sedam mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana uz obavezu plaćanja 1.500 kuna odštete. Njega se teretilo da je 16. septembra 2018. iz niskih pobuda skinuo ploču, savinuo je i bacio. Mile Sekulić, predsjednik gradskog VSNM-a u prošlom sazivu, pozdravlja odluku suda uz jednu napomenu.

- Dotični je osuđen samo za jedno razbijanje ploče. Ploča VSNM-a Varaždina je uništavana i ranije, 7. jula za vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu, dok je kasnije uništena ploča županijskog VSNM-a. Ali za ove srodne akte vandalizma počinioci nisu nađeni. Osim toga, presuda je datirana s 29. aprilom, a mi do danas nismo dobili odštetu - rekao je Sekulić.

Ipak, ohrabruje ga podrška koju su dva vijeća tim povodom dobila od vlasti, medija i javnosti koji su osudili čin.

- Vlasti su nam pomogle u postavljanju novih ploča. Neki su ih uništavali, a mi smo bili uporniji i postavljali nove, pa u vijeću imam zbirku uništenih ploča - kazao je Sekulić.

Iako nije nađen vandal koji je sredio ploču županijskog VSNM-a, predsjednik Milan Mirčetić pozdravio je osuđujuću presudu.

- Iako je uvjetna, i ovom se presudom šalje poruka da se ne može tolerirati uništavanje ploča našeg i gradskog vijeća - rekao je.

Podsjetimo, uništavanje ploče desilo se i u novembru 2013. Policija je u roku od dva dana pronašla odgovorne – četvoricu mladića starih od 20 do 26 godina. Ispričali su se zbog učinjenog i osuđeni su na uvjetnu kaznu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više