Novosti

Politika

Otvoren 12. Subversive festival

Dvanaesto izdanje Subersivea otvoreno je hrvatskim premijerama filmova ‘Vardi od Agnès’ i ‘Ray&Liz’. Festival će trajati do 18. maja u kinima Europa i Tuškanac, KIC-u, Muzeju suvremene umjetnosti i Pogonu Jedinstvo

3cw38lafp13xt8tiyfotocbfpq2

Dvanaesto izdanje Subversive festivala otvoreno je u nedjelju, 6. maja, u zagrebačkom kinu Europa hrvatskim premijerama filmova ‘Vardi od Agnès’, autobiografskog dokumentarca i posljednjeg ostvarenja nedavno preminule francuske kinematografske veteranke Agnès Varde te igranog debija renomiranog fotografa Richarda Billinghama, ‘Ray&Liz’. Festival će trajati tokom naredna dva tjedna, do 18. svibnja, u kinima Europa i Tuškanac, Kulturno informativnom centru (KIC), Muzeju suvremene umjetnosti te Pogonu Jedinstvo u Zagrebu.

Direktor Subversive festivala Nikola Devčić na početku otvaranja Festivala pozvao je publiku da gromoglasnim pljeskom zahvali svima koji su u posljednjih deset godina činili da kino Europa ‘vibrira i svijetli’ te da tako obilježe kraj jedne dekade koju je obilježio rad ovog kina koje se uskoro zatvara.

- Ova je 2019. godina velikih obljetnica: 230. obljetnica Francuske revolucije, 100. obljetnica smrti Rose Luxemburg, 60. obljetnica Kubanske revolucije te 30. godišnjica pada Berlinskog zida. Te obljetnice nisu mrtve jer u njima još uvijek ima jedna iskra koja rezonira a to je sloboda, bratstvo i jednakost. Povijesni zadatak ove generacije i ljevice je da odustane od fragmentacije, da se ujedini, jer jedino zajedno možemo – naveo je Devčić.

U prvom tjednu Subversive Festivala naglasak je na filmskom programu.

- Pripremili smo iscrpnu Retrospektivu veteranke francuske i novovalne kinematografije Agnès Varde koja će održavati u kinu Tuškanac a koja je presjek njezine duge, 60-godišnje karijere - najavila je direktorica Subversive Film Festivala Dina Pokrajac i dodala da će se u filmskom dijelu programa moći pogledati više od 50 recentnih i provokativnih filmskih naslova čiji autori kritički promišljaju svijet oko sebe i pokušavaju otvoriti nove horizonte u sadržajnom i estetskom smislu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više