Novosti

Društvo

Otvorena Baranjska srpska kuća

U Belom Manastiru svečano je otvorena Baranjska srpska kuća koja će biti novi društveni i kulturni centar u Belom Manastiru, ne samo za srpske organizacije u tom dijelu Hrvatske, nego i za sve ostale

Large baranja0

Milorad Pupovac na otvorenju Baranjske srpske kuće

Baranjska srpska kuća, novi društveni i kulturni centar u Belom Manastiru, u četvrtak je svečano otvoren. Tradicionalna kuća panonskog stila gradnje, karakterističnog za ove krajeve, datira iz 1910. godine i nalazi se u Ulici Vladana Desnice, jednoj od najstarijih ulica u Belom Manastiru.

Inicijativu za kupovinu kuće, kao budućeg mjesta okupljanja i kulturnih manifestacija, pokrenuli su Vijeće srpske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije i VSNM Grada Osijeka.

Srpsko narodno vijeće je 2021. nekretninu kupilo od prijašnjeg vlasnika, Saveza mađarskih udruga, a krajem 2022. završena je kompletna obnova.

Dejan Jeličić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije, na otvorenju je kazao da je Beli Manastir, kao i cijela Baranja, stoljećima multietnička i multikonfesionalna.

- Ovdje žive skupa Hrvati, Srbi, Mađari, Romi i Nijemci. Svaki od tih naroda ostavio je svoj pečat i utkao svoj identitet u mozaik naše pitome Baranje. Tako se i ovdje, u ovoj našoj kući, vidi pečat nekoliko naroda koji su naseljavali, i još uvijek naseljavaju, Baranju i Beli Manastir. Upravo to ovu našu Baranjsku srpsku kuću čini posebno vrijednom. Kuća će služiti svim srpskim organizacijama na korištenje, ali naravno, i svi drugi su dobrodošli. Ovim putem poručujemo da smo otvoreni za saradnju. Zahvalio bih se posebno Srpskom narodnom vijeću na podršci, koje nam je kupovinom ove kuće kao zajednici omogućilo da imamo ovako lijep i reprezentativan prostor, kojega se ne bi postidjeli ni neki veći gradovi - rekao je Jeličić.

Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, zahvalio je gradonačelniku Belom Manastira Tomislavu Robu što je pružio prostor da se razvijaju kulturne institucije, infrastrukturni objekti i centri za kulturne, obrazovne, medijske i druge sadržaje potrebne pripadnicima manjinskih zajednica s područja Belog Manastira.

- Ovi prostori će biti otvoreni za sve zajednice i za sve sadržaje, bilo da je riječ o muzejskim, gastronomskim, obrazovnim ili nekim drugim. Jedinstvena je prilika da ovdje, u ulici koja je najstarija u Belom Manastiru, imamo pravoslavni hram, staru škole preko puta Crkva Sv. Arhangela Mihaila, parohijski dom i Baranjsku srpsku kuću. To jedinstveno iskustvo ćemo prenositi i na druge sredine, gdje god je to moguće. Uzdamo se da ćemo Srpski kulturni centar u Osijeku otvoriti do jeseni ove godine - najavio je Pupovac.

Gradonačelnik Tomislav Rob naglasio je da ulica u kojoj je smješten novi kulturni centar ima povijesni značaj za srpsku nacionalnu manjinu u ovom gradu.

- Povijest i tradiciju srpske nacionalne manjine treba sačuvati. Na ovaj način se čuva kultura i prenosi se mladim generacijama. U ime Grada Belog Manastira želim reći da smo ovakvu suradnju s nacionalnim manjinama, pa tako i sa srpskom, imali i u proteklom razdoblju. Identitet je povijesna činjenica i treba ga njegovati. Želim da se u ovoj kući odvijaju prekrasna događanja i druženja - izjavio je gradonačenik Belog Manastira.

U Beloj galeriji u sastavu Baranjske srpske kuće otvorena je izložba replika "Baranjski majstor" nepoznatog pečujskog ikonopisca na staklu iz 19. stoljeća.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više