Novosti

Kultura

Oживjeли aбoнoс

ФA "Чувaри трaдициje бaрaњских Србa" oргaнизирao je у Бeлoм Maнaстиру излoжбу рeпликa пoсудa кoстoлaчкe културe с лoкaлитeтa Пивницa кoд Oџaкa изрaђeних oд aбoнoсa, прoф. Ивe Jeлушићa

Large 7

Ivo Jelušić i posude od abonosa

U organizaciji Folklornog ansambla "Čuvari tradicije baranjskih Srba", otvorena je u Belom Manastiru "izložba replika posuda kostolačke kulture s lokaliteta Pivnica (Potočani) kod Odžaka izrađenih od abonosa". Izložba je nazvana "Novi život starog hrasta", autor joj je prof. Ivo Jelušić iz Odžaka, a abonos (zvani i crni dub) drvo je hrasta koje je nekoliko hiljada godina sazrijevalo u mulju rijeke bez prisustva zraka, mijenjajući svoja svojstva te se fosiliziralo. Zainteresirana publika izložene eksponate može vidjeti do srijede, 12. aprila.

Izložba je postavljena u belomanastirskoj Baranjskoj srpskoj kući u Ulici Vladana Desnice 79, tik do pravoslavne Crkva sv. Arhangela Mihaila. Kuću je kupilo Srpsko narodno vijeće od Centra za kulturu i obučavanje Saveza mađarskih udruga "Starai Mihalj", a svojevremeno je bila u vlasništvu Obrada Maksimovića. Renovirana je i služiće srpskim kulturnim udruženjima za organizaciju raznih kulturnih sadržaja i manifestacija.

Na otvaranju izložbe, o tradicionalnoj izradi crne keramike u Baranji i njenim specifičnostima kojima su se predstavljale pojedine nacionalnosti, prezentaciju je održao Milan Dvornić iz Belog Manastira, zaljubljenik u tradiciju svog zavičaja i veliki poznavalac kulture i običaja multietničke Baranje.

O izložbi, urađenim replikama i postavljenim eksponatima od abonosa, ali i o poveznicama s arheološkim lokalitetima u panonskom bazenu, u kome se nalaze i Posavina i Baranja, publiku je upoznao autor izložbe Jelušić. Autoru i organizatorici izložbe te zavidnom broju posjetilaca prigodnim govorom obratio se belomanastirski gradonačelnik Tomislav Rob, koji je izložbu i otvorio.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više