Novosti

Politika

Patrijarh Irinej: Neka zla vremena zauvijek ostanu iza nas

Patrijarh SPC-a je u Kućancima pored Donjeg Miholjca osveštao obnovljeni hram Svetih apostola Petra i Pavla, koji je do temelja uništen 1991. ‘Obnova ovog hrama je i obnova međusobnog povjerenja i života’, rekao je Irinej

Približno tisuću vjernika iz cijele Slavonije te gostiju iz ostalih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije okupilo se u subotu u Kućancima pored Donjeg Miholjca gdje je patrijarh srpski Irinej osveštao obnovljeni hram Svetih apostola Petra i Pavla. Hram, sagrađen 1928. godine, miniran je i do temelja uništen u prosincu 1991., a obnova je trajala deset godina.

Obraćajući se vjernicima, patrijarh Irinej je istaknuo da je ovo veliki dan za Slavoniju i sve narode ovog kraja i poželio da ovakvi objekti više nikada ne budu rušeni.

- Obnovili smo hram i nadamo se da će se ta obnova prenijeti na sve narode ovog područja. Želja je da zla vremena zauvijek ostanu iza nas i da se ne ponove nigdje i nikada. Obnova ovog hrama je i obnova međusobnog povjerenja i života - rekao je patrijarh Irinej.

Osveštenju je prisustvovao gotovo cijeli vrh Srpske pravoslavne crkve, brojni svećenici i episkopi iz Hrvatske na čelu s mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem, kao i oni iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i drugih zemalja. U Kućancima su bili i predstavnici Katoličke crkve, među kojima đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i požeški biskup Antun Škvorčević, dužnosnici lokalne uprave i samouprave, predstavnici SNV-a i SDSS-a Milorad Pupovac, Vojislav Stanimirović i Dragana Jeckov.

U selu Kućanci, koje su 1680. osnovali Srbi iz Podrinja kada su bježali pred Turcima, rođen je i kršten upravo u sada obnovljenoj crkvi patrijarh Pavle (1914.-2009.) na što su mještani posebno ponosni. Govoreći o njemu, patrijarh Irinej je naglasio da su ga krasili smirenost, skromnost i dobrota.

- Patrijarh Pavle je bio izuzetan čovjek koga bi poželio svaki narod. Da je više takvih ljudi, drugačije bi bilo stanje u svijetu i kod nas. Njegova skromnost je bila primjer svima. O tome govori podatak da mi je kao svom đaku jednom prilikom dao svoju sobu, a on je prespavao u štali. Njegove riječi, poput ‘budimo ljudi’, postale su danas poslovice - rekao je patrijarh Irinej.

U okviru obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 270 godina hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima, patrijarh Irinej služio je svetu arhijerejsku liturgiju s više arhijereja SPC-a i drugih mjesnih crkava. Potom su svi zajedno posjetili imanje na kojem je rođen patrijarh Pavle, gdje se moglo čuti da će na tom mjestu biti sagrađena istovjetna kuća u kakvoj je živio, kao i spomen-crkva, muzej-zadužbina i konak.

- Sve ono što se danas dogodilo u Kućanicima je velika sreća i radost za sve nas koji ovdje živimo i radimo. Ponos je to i nada da će ovdje živjeti pravoslavni živalj zajedno s našom braćom katolicima. Mnogi od njih su pomogli da se hram obnovi. Osim ovdašnjih vjernika, u naš hram dolaze hodočasnici s raznih strana koji obilaze i imanje patrijarha Pavla - izjavio je novinarima slatinski paroh Dragan Gaćeša.

U petak navečer u Slatini je održana i svečana akademija povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti SPC-a.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više