>

novosti logo

Piše Igor Lasić

Pelješka kost

Pelješki most i dalje je predmet sporenja, netom li se projekt – uz odluku Europske komisije – primaknuo financiranju iz briselskih fondova. Na stranu sad pitanje čime će Hrvatska platiti taj skupi ustupak i politikantsku ekstravaganciju, jer ćemo o cijeni ionako zauvijek samo nagađati, bila ona skrivena u pristajanju na još intenzivniju opću ekonomsku liberalizaciju i deregulaciju ili neki konkretniju jednokratnu trgovinu. No u središte pažnje oko toga ovih dana ulazi susjedna Bosna i Hercegovina, tj. ne tek susjedna. Most bi sa svojim pilonima, naime, bio nasađen i u njezin morski plovni koridor, a to bi prema nekim tumačenjima moglo narušiti pravni status te države kao pomorske zemlje.

Hrvatska, ispostavlja se, uopće nije uzela u obzir da pomorski granični režim (ni) s tom državom još uvijek nije raščišćen te da potonja i dalje potražuje šira prava koja proistječu iz statusa pomorske zemlje. I nije samo pomorski režim problematičan, uostalom, jer se RH i BiH također kronično natežu oko carinskih odnosa vezanih uz kopneni promet na području Neuma i Luke Ploče. O ignoranciji svjedoči izjava hrvatske ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijele Žalac koja je uvjerenje da nema zapreka gradnji mosta potkrijepila navodom kako je Europska komisija već ‘odobrila projekt Pelješkog mosta kao najveći u ovoj financijskoj perspektivi’.

Žalac je previdjela neke druge okolnosti, međutim, i to ne bilo kakve: Bosna i Hercegovina ipak (još) nije europskounijska članica, pa se Bruxelles prema mostu i odnosi primarno kao prema načinu povezivanja razdvojenih kopnenih dijelova EU-a. To znači i da se o tretmanu gradnje u pograničnim zonama, vezano uz pomorsko-pravnu materiju, ipak ne pita samo Europsku komisiju. Nego i dotičnu susjednu zemlju, odnosno Sarajevo, a prema potrebi i međunarodni sud kojem smo, eto, sve bliže. A čuli smo kako je Hrvatska prošla s arbitražom oko Piranskog zaljeva, i upravo s tim je saznanjem BiH primijetila da su bilo kakve pogranične gradnje na pomorskim koridorima jednostavno – zabranjene.

1/1