Novosti

Politika

Penavin kopi-pejst zaključak

Više nade i daleko bolja društvena klima bila je 1997. godine kada je Franjo Tuđman došao u Vukovar, a sačekali ga predstavnici Srba. Četvrt vijeka je prošlo, a mi ne da se nismo pomaknuli s mrtve tačke, već smo se vratili nekoliko koraka unazad, komentirala je Dragana Jeckov još jednu odluku vukovarskog Gradskog vijeća da se nisu stekli uvjeti za proširivanje prava

Large ivan penava dubravko petri%c4%87  1

Proizvođač tenzija - Ivan Penava (foto Dubravko Petrić/PIXSELL)

Prema odluci Ustavnog suda Republike Hrvatske, vukovarsko Gradsko vijeće svake godine u oktobru odlučuje hoće li srpskoj zajednici u ovom gradu biti dozvoljena Ustavom zagarantirana prava. Kao i prethodnih godina, i ovoga puta je odlučeno da se "nisu stekli preduvjeti za proširivanje prava".

U obrazloženju zaključka o "dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara, pripadnicima hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine", gradonačelnik Ivan Penava iznosi da je "obim priznatih prava na razini koja omogućava međusobnu toleranciju, suradnju i suživot".

"Mišljenja sam da je snošljivost takva da omogućava normalan rad i atmosferu, kao i odnose u gradu Vukovaru. Svaki iskorak, bilo gore, bilo dolje, lijevo ili desno, mogao bi izazvati napetost", poručio je Penava i ustanovio da Vukovarci osporavaju popis stanovništva iz 2011. godine, jer smatraju da generalno ne odgovara utvrđenom broju građana u Vukovaru, pa tako ni broju Srba u gradu.

U srijedu je SDSS-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov komentirala ponovljenu odluku Gradskog vijeća, rekavši da Grad Vukovar već nekoliko godina za redom zadovolji formu i praktično iz godine u godinu, po principu copy-paste, prepisuje isti zaključak.

- Ove godine to opravdanje zvuči poprilično loše. Ono glasi da trebamo pričekati rezultate popisa stanovništva koji će dati precizne podatke o tome koliko Srba u Vukovaru živi, pa ćemo onda biti pametniji i ponovo odlučivati i, evo, takvo objašnjenje trebalo bi da zadovolji Ustavni sud RH. Navodi o čekanju novih rezultata popisa ne bi bili sporni da se istovremeno ne govori da su rezultati iz 2011. lažirani za skoro 20 posto, što je svakako, složit ćete se, smiješno - objasnila je Jeckov.

Kazala je da svako tko iole prati politička zbivanja u Hrvatskoj nije iznenađen ovakvim zaključkom. Dokle god aktualna vlast vodi grad, navodi Jeckov, neće biti ispunjeni uvjeti da Srbima budu proširena prava, jer se kolektivna krivica pripisuje i onima rođenima 1997., 2007. i 2017.

- Borba protiv Srba i predstavljanje Srba kao dežurnih krivaca i svega lošeg osnova je politike u Vukovaru, bez obzira što su ta prava zagarantirana pozitivnim propisima Republike Hrvatske, ali i brojnim međunarodnim dokumentima koje je ratificirala RH, čime su oni postali sastavni dio našeg pravnog sustava i po pravnoj snazi su iznad zakona RH. Ove činjenice ne zanimaju gradske čelnike koji nastavljaju stigmatizaciju mog naroda i od odnosa prema Srbima prave mjeru vlastitog domoljublja, kako bi bili prepoznati kao jedine iskrene patriote, jer su oni uvijek i isključivo protiv svega što ima predznak "srpsko". Srbi su inače ugroza i prijetnja za sve što se događa u gradu Vukovaru, osim kada dođu lokalni izbori, pa se dobri i podobni Srbi stave na listu, izaberu aktualni saziv i onda ti isti Srbi, zamislite, glasaju da ne postoje preduvjeti da se prošire prava srpskoj zajednici u RH odnosno u Vukovaru. U najmanju ruku tragikomično - ocijenila je Jeckov.

Iznijela je mišljenje da se tu ne radi samo o ćiriličnim pločama, kako to pojedinci nastoje prikazati i banalizirati. Prava koja srpska zajednica ne uspijeva ostvariti su puno šira. Tiču se razmjerne zastupljenosti, prava na obrazovanje, na registraciju manjinskih škola i na stambeno zbrinjavanje.

- Ja se na ovom mjestu ne žalim jer bi to bilo besmisleno, naročito zato što gradska vlast ima dovoljno ruku da može proglasiti da je zemlja ravna ploča, a ne donijeti jedan ovakav zaključak. Mnogo me više brine jedna druga stvar, a to je da je više nade i daleko bolja društvena klima bila 1997. godine kada je Franjo Tuđman došao tzv. vlakom mira, a sačekali su ga predstavnici Srba i to, zamislite, oni iz SDSS-a. Četvrt vijeka je prošlo, a mi ne da se nismo pomaknuli s mrtve tačke, već smo se vratili nekoliko koraka unazad. Ističem da je srpska zajednica u Vukovaru očekivala ovakav zaključak ali i da je protiv njega jer ne pridonosi međunacionalnim odnosima. Gradska vlast ne čini ništa kako bi oni bili unaprijeđeni. Lakše im je održavati tenzije i ne činiti ništa - zaključila je Dragana Jeckov.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više