Novosti

Društvo

Perje i katran

Redakcija Novosti polemizirala je s Nenadom Bakićem jer smo medij koji je namijenjen svim depriviranim društvenim skupinama, a ne tabloid koji postoji samo kako bi napadao Bakića, kako se to sugerira, rekao je Petar Glodić na suđenju

Large bakic

Nenad Bakić (foto Borna Filić/PIXSELL)

Na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu u utorak je održano posljednje ročište u povodu tužbe koju je protiv Petra Glodića, urednika i novinara Novosti, podigao Nenad Bakić, poduzetnik i bivši savjetnik Kolinde Grabar-Kitarović. Podsjetimo, Bakić, koji se u međuvremenu istaknuo i svojim "prognozama" o pandemiji koronavirusa, tužbu je podigao još 2016. zbog komentara objavljenog u satiričnoj rubrici "Katran i perje". U njoj se Glodić osvrnuo na njegov tekst objavljen uoči Božića 2015. u Jutarnjem listu. Među ostalim, Bakić je u svom "manifestu" napisao da je "socijalizam sam po sebi depresivna ideologija preraspodjele" te da je "kapitalizam najpravednije društveno uređenje do sada", dok je nekadašnjeg grčkog premijera Alexisa Tsiprasa i ministra financija Yanisa Varoufakisa nazvao "muljatorima" i "balkanskim prevarantima".

Iako Glodić tvrdi da mu namjera nije bila novinarskim komentarom ikoga uvrijediti, već polemizirati s iznesenim stavovima, Bakić ga je prijavio Vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva. To tijelo utvrdilo je da tekstom "Acid party" nisu prekršena opća pravila novinarske struke. No nezadovoljni poduzetnik je na tu odluku uložio žalbu te paralelno podigao dvije tužbe: onu protiv izdavača Novosti zbog teške i trajne povrede ugleda, časti i dostojanstva tešku 60.000 kuna i onu privatnu, kojom se Glodiću na teret stavlja kazneno djelo uvrede i potražuje 180 dnevnih dohodaka.

Dok se postupak za naknadu štete i dalje vodi pred zagrebačkim Općinskim građanskim sudom, u kaznenom postupku je Glodić bio proglašen krivim prvostupanjskom presudom iz ožujka 2017. Budući da u presudi, koju je donio sudac Marko Benčić, nije bilo utvrđeno je li Bakić javna osoba, jesu li navodi u tekstu objavljenom u Novostima izneseni u cilju vrijeđanja tužitelja ili se pak radilo o novinarskoj slobodi, odnosno polemičkom pisanju koje je od javnog interesa, Županijski sud u Rijeci je 2020. ukinuo tu presudu i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje.

- Novosti nisu tabloid koji postoji samo kako bi se napadalo Nenada Bakića, kako se to ranije sugeriralo, već se radi o mediju koji je prvenstveno namijenjen pripadnicima srpske manjine, drugim manjinama, ali i svim depriviranim društvenim skupinama. Zbog toga smo s Bakićem odlučili polemizirati kao redakcija. Moj tekst na kraju je objavljen u rubrici "Katran i perje", iz čega je jasno da se radilo o satiri, a ne o vrijeđanju, omalovažavanju ili ponižavanju – rekao je Petar Glodić.

Dodao je da Bakića, koji je teze o navodnom prestanku krize u svom tekstu temeljio na razgovoru s taksistom i porastu broja poslovnih božićnih zabava, ne smatra uživateljem droga, ratnim zločincem niti da je sugerirao kako je poduzetnik osoba koja ima veze s perverznim seksualnim odnosima, kako je to stajalo u prvostupanjskoj presudi.

- U svom tekstu sam se bavio društvenim procesima i postupcima Nenada Bakića kao javne osobe. Uostalom, on je u svom tekstom docirao masama i optužio ih da su krive za ekonomsku krizu, i to uz konstataciju kako smo "svi mi rasprčkali bogatstvo ili državu". Takav stav smatram uvredljivim, pogotovo prema onima koji žive u siromaštvu, jer se tako krivnja za krizu skreće s elite – rekao je novinar i urednik Novosti.

Usto, dodao je Glodić, Nenad Bakić svojevremeno je izražavao i radikalnije stavove, primjerice kada je Vjesnik, tadašnje glasilo u vlasništvu države, nazvao "parazitom koji siše našu krv". U takvom izričaju koristio je preneseno značenje, iako je u više navrata na ročištima tvrdio da "ne poznaje značenje riječi metafora".

- Kada sam pokrenuo polemiku, nadao sam se njegovom odgovoru, ali on je uzvratio dvjema tužbama. Inače, većina medija njeguje agitpropovski odnos prema gospodinu Bakiću, odnosno predstavlja ga uspješnim u svim oblastima života. S obzirom na to da na svojoj strani ima veliku većinu medija, nije mi jasno zašto se na kraju odlučio na tužbe. Skoro sedam godina od početka ovog suđenja, mogu reći da se radi o tipičnoj strateškoj, SLAPP tužbi sa ciljem zastrašivanja i ušutkavanja novinara – kazao je Glodić.

Dok je Bakićeva odvjetnica u završnoj riječi ustanovila kako je novinar i urednik Novosti pod krinkom satire zloupotrijebio odredbe iz nadležnog zakona i tako počinio kazneno djelo, Nenad Bakić je rekao da se sve prisutne u sudnici "pokušava napraviti glupima".

- Ne radi se o satiri ni polemici jer je opće poznato da je primjena katrana i perja u povijesti bila vrlo bolna i teška kazna kojoj je cilj bilo sramoćenje i poticanje gomile na dodatni progon kažnjenog – poručio je Bakić.

U ranijem iskazu, Bakić je pak aludirao da se ne smatra javnom osobom jer nikad nije primao naknadu iz proračuna, dok je dužnost savjetnika bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović obavljao volonterski.

Lina Budak, odvjetnica Petra Glodića, istaknula je kako je iz Bakićevih posljednjih riječi jasno da ne poznaje satiru, odnosno oblik izražavanja u kojem se kritički ismijava pojedinca ili skupinu, vlast ili državu.

- Notorno je da je Nenad Bakić javna osoba. Naime, kada se njegovo ime ukuca u internetsku tražilicu, dobije se preko 200.000 rezultata – istaknula je Budak te dodala da "u postupanju privatnog tužitelja postoji namjera da isprovocira ostale na reakciju, a ako ne dobije pozitivne komentare, tada poseže za sudskim tužbama".

- Ne možemo zanemariti ni da je privatni tužitelj "hajcao" svoje sljedbenike na društvenim mrežama u prosincu 2021. da masovno podnose tužbe protiv portala Faktograf.hr… Njegovo postupanje nije prihvatljivo jer on želi cenzurirati medije, zastrašiti ih brojnim tužbama, pa je tako i u ovom slučaju podnio prijavu Novinarskom vijeću časti HND-a, pokrenuo ovaj kazneni postupak, a protiv Novosti vodi i parnicu iako mu je na njegov zahtjev u tom tjedniku objavljen ispravak. Dakle, ne radi se o satisfakciji, već namjernom, unaprijed smišljenom progonu kako nakladnika, tako i novinara – zaključila je Budak.

Sudac Marko Benčić novu prvostupanjsku presudu najavio je za 16. rujna, odnosno nadolazeći petak.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više