Novosti

Kratko & jasno

Petar Vidov: Stop dezinformacijama

Dezinformacije o klimatskim promjenama na društvenim su mrežama i općenito u javnom diskursu prilično raširene. Primarno su posljedica propagandno-dezinformacijske kampanje koju već desetljećima vode fosilna industrija i druge industrijske grane koje profitiraju od ekonomskih aktivnosti, kaže urednik Klimatskog portala

Large intrigator  mini

(foto Jordi Ilić/Faktograf)

Faktograf je na prvi dan proljeća pokrenuo Klimatski portal. O čemu ćete izvještavati?

Klimatski portal bit će u potpunosti fokusiran na problematiku klimatske krize, odnosno klimatskih promjena. Pokrenuli smo ga jer redakcija Klimatskog portala vjeruje da nema važnije teme. Izvještavat ćemo o svim važnim sastavnicama klimatske krize, od energetike, poljoprivrede i prometa, preko gospodarenja otpadom i zaštite okoliša, do korisnih znanstvenih otkrića i spoznaja. Klimatska kriza je problem koji će se za naših života morati rješavati i smatramo da je nužno povesti javnu raspravu o tome kakva su rješenja prihvatljiva i korisna.

Shvaćaju li političke stranke klimatsku prijetnju ozbiljno?

Hrvatske političke stranke zasad mahom ignoriraju prijetnju koju predstavljaju klimatske promjene. To se jasno vidi u trenutnoj predizbornoj kampanji tijekom koje se o klimatskim promjenama i zelenim politikama gotovo ne govori. Vodeće stranke u svojim se programima obično kurtoazno osvrnu na problematiku klimatske krize, ali kad se nađu u poziciji s koje bi doista mogli provoditi politike za sprječavanje i prilagodbu na štete od klimatskih promjena, uglavnom ne naprave ništa vrijedno spomena. Štoviše, u mnogim političkim strankama, uglavnom s desne strane političkog spektra, pojavljuju se potpuno neutemeljena tumačenja prema kojima klimatske promjene nisu stvarna ili urgentna prijetnja.

Razotkrivat ćete dezinformacije vezane za klimatske promjene. Koliko je lažnih vijesti?

Dezinformacije o klimatskim promjenama na društvenim su mrežama i općenito u javnom diskursu prilično raširene. Primarno su posljedica propagandno-dezinformacijske kampanje koju već desetljećima vode fosilna industrija i druge industrijske grane koje profitiraju od ekonomskih aktivnosti što doprinose akumulaciji stakleničkih plinova u Zemljinoj atmosferi, o čemu na Klimatskom portalu opsežno pišemo u serijalu o povijesti negiranja klimatske krize. Cilj je što duže zadržati status quo i odgoditi regulaciju kojom bi bilo ograničeno ili onemogućeno basnoslovno bogaćenje kompanijama čiji poslovni modeli postepeno uništavaju uvjete za život na Zemlji.

Što želite promijeniti?

Naš slogan, "fokus na rješenja", pokazuje kakvim se novinarstvom želimo baviti. Ne želimo biti još jedan medij koji će senzacionalizirati problematiku klimatske krize i poticati kod čitatelja dojam da se ništa ne može napraviti. Smatramo da je klimatska kriza problem koji je moguće riješiti ako mu se pristupa konstruktivno. Baš zbog toga su javnom prostoru potrebni mediji koji neće izvještavati samo o problemima, već se fokusirati prvenstveno na rješenja. Novinarstvo fokusirano na rješenja inače je već godinama rastući pokret u globalnoj novinarskoj zajednici. Klimatski portal želi biti dio tog pokreta.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više