Novosti

Društvo

Picoki na asfaltu

Čini se da ljubitelji narodne muzike narednog vikenda nemaju što raditi u Đurđevcu. Tako se da iščitati iz odluke koju su, uoči održavanja tradicionalne manifestacije Picokijade, predstavnici gradske vlasti odaslali ugostiteljima

Large pxl 300619 25218224

Povorka aranžiranih kola na Picokijadi u Đurđevcu 2019. (foto Damir Špehar/PIXSELL)

Čini se da ljubitelji narodne muzike, posebno njene novije inačice, turbofolka, narednog vikenda nemaju što raditi u Đurđevcu. Tako se da iščitati iz odluke koju su, uoči održavanja tradicionalne manifestacije Picokijade, predstavnici gradske vlasti odaslali ugostiteljima. Odluka stupa na snagu u petak i vrijedi do nedjelje, javlja portal Danica.hr, a podrazumijeva zabranu izvođenja muzike koju su ovdašnji snobovi okrstili kao cajke. "U ugostiteljskim objektima koji se nalaze na Trgu sv. Jurja i Starogradskoj ulici može se izvoditi samo primjerena tradicijska i zabavna glazba", piše u odluci.

Za sada nije poznato tko će kontrolirati izvođenje "primjerene glazbe" i jesu li predviđene kazne za neposlušne. Međutim, izvjesno je da se đurđevačka vlast, predvođena nezavisnim Hrvojem Jančijem, svojim potezom pridružila šarolikom društvancu koje gaji prijezir prema istočnjačkom melosu. U prvi red tzv. obrane hrvatskih kulturnih vrijednosti, koja u najmanju ruku podrazumijeva uzmak od svega balkanskog, prije svega srpskog, još su se davnih dana svrstali predstavnici veteranskih organizacija. Drugi ešalon čine wannabe intelektualci kojima takav tip muzike nije dovoljno urban.

Posljednjih godina dobili su i svog neformalnog glasnogovornika, koji kao zagrebački dečko s Trnja i rado viđen gost na braniteljskim okupljanjima predstavlja utjelovljenje obje, naoko nespojive frakcije. Dakako, riječ je o predsjedniku Zoranu Milanoviću, koji je neuspješnu borbu za drugi premijerski mandat svojevremeno vodio povlačeći paralelu između omraženih cajki i HDZ-a. "Mi nismo Prnjavor, neka se nitko ne uvrijedi, mi ne slavimo cajke, mi ih suzbijamo", govorio je u listopadu 2015. pa koji dan kasnije poentirao: "Cajka je puno deranja i nada da ćeš istog trena dobiti publiku, zaraditi novac i voziti se u srebrenom BMW-u. Cajka jednako lijenost, a HDZ je lijenost."

Kako je s vremenom sve više podilazio ultranacionalističkim krugovima, tako je i njegova retorika postajala zapaljivija pa je na nedavnoj svečanosti održanoj u jednoj zagrebačkoj vojarni ispalio sljedeće: "Mislim, ja sam odrastao u centru grada. Gađali smo petardama ove koji idu u cajke. Tako treba postupati, ne frajerski, ali sa stavom."

S petardama ili bez njih, urbanim dečkima želimo dobar provod u Đurđevcu gdje će, među ostalima, nastupiti Tony Cetinski i Opća opasnost.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više