Novosti

Preporuke: muzika

Raskoš kantautorstva

Sufjan Stevens i Angelo De Augustine snimili su album tople atmosfere inspiriran filmskom muzikom, Brandi Carlile i dalje vješto izbjegava zamke nešvilske mašinerije, dok su Strand of Oaks stvorili nesuđeni hit CD ere idealan za vožnje, šetnje i kontemplaciju

Sufjan Stevens & Angelo De Augustine: A Beginner's Mind (Asthmatic Kitty, 2021.)

Tijekom svoje dvadesetogodišnje karijere Sufjan Stevens se više puta potvrdio kao majstor detalja skrivenih u varljivo sedirajućem ruhu indie folka. Slušajući ovlaš albume poput "Illinois" ili "Carrie & Lowell", lako je pomisliti kako se radi tek o lijepoj pozadinskoj glazbi. No njegov delikatni falset često skriva tematske preokupacije dublje od onog što površinska analiza estetike daje naslutiti. "A Beginner's Mind", album snimljen u suradnji s kantautorom Angelom De Augustineom, savršeno se uklapa u tu tradiciju. Na prvi pogled radi se o ugodnom ostvarenju pastoralnog folka. Nježne melodije, vokalne harmonije, zvona i vibrafoni umjesto bubnjeva, mogli bismo reći, gotovo pa klišej onog što se tijekom prošlog desetljeća derogativno nazivalo hipsterskom estetikom. No, kao i gotovo svaki Stevensov album, "A Beginner's Mind" se vrti oko jasno definiranog koncepta. Ovog puta su to filmske večeri koje su Stevens i De Augustine organizirali paralelno sa snimanjem albuma. Crpeći inspiraciju iz tako različitih izvora kao što su "Sve o Evi", "Noć živih mrtvaca", "Pakleni val", "Hellraiser III", "Kad jaganjci utihnu" ili "Nebo nad Berlinom", Stevens i De Augustine uzimaju ponekad očigledne, a ponekad skrivene motive iz filmova kako bi ih uklopili u svoje lijepe, ali često vrlo uznemirujuće pjesme. Tretirajući horor, melodramu i romansu kao jednak i nedjeljiv dio ljudskog iskustva, stvorili su album koji vas osvoji toplom atmosferom i preplaši osjećajem (bes)konačnosti koji zrači iz ovih pjesama.

 

Brandi Carlile: In These Silent Days (Elektra, 2021.)

Izvođači poput Brandi Carlile istodobno se čine poput relikta nekog drugog vremena i nevjerojatnog osvježenja. Zaobilazeći nešvilsku mašineriju koja nam je u novije vrijeme podarila užase poput bro countryja, Carlile spada u izvođače i izvođačice poput Amande Shire, Jasona Isbella, Margo Price, Sturgilla Simpsona te posebice Chrisa Stapletona koji su tijekom proteklog desetljeća uspjeli pokazati da koncept country rocka može itekako opstati kao komercijalna, ali i kreativna sila. Njihove albume gotovo odreda možemo okarakterizirati staromodnima jer očigledno vuku utjecaje iz outlaw countryja, soula i AOR-a sedamdesetih, ali je isto tako teško poreći efektnost i direktnost samih pjesama. "In These Silent Days" ne posjeduje razornu emotivnost prethodnog "By The Way I Forgive You", no i dalje predstavlja svu raskoš klasičnog kantautorskog pripovijedanja. Dok je suvremena komercijalna gitarska glazba, uključujući i country, osuđena na mrtvu trku slijeđenja tematskih i soničnih trendova iz hip-hopa, RnB-ja i raznih podvrsta elektroničke glazbe, Carlile se namjerno kreće izvan trendova. Pjesme su uglavnom srednjeg tempa i klasične strukture "strofa – refren – strofa", no bogati tekstualni detalji i sugestivni vokal uzdižu ih iznad prosjeka ne samo suvremenog countryja, nego i pop rock glazbe općenito.

 

Strand of Oaks: In Heaven (Thirty Tigers, 2021.)

Timothy Showalter poznatiji pod imenom Strand of Oaks tijekom desetak godina diskografske karijere prešao je put od samozatajnog folk kantautora do punokrvnog heartland rock trubadura. Njegov sedmi studijski album "In Heaven" primjer je bešavnog spajanja springstinovskog naboja sa skromnom srčanošću Johna Prinea, kojem je i posvećena sjajna "Somewhere in Chicago". Showalter osobne i kolektivne traume pretvara u glazbu koja ekstatičnost i introspekciju spaja u neodvojivu cjelinu. Uvodna "Galacticana" svojim osjećajem nepreglednog prostranstva podsjeća na "Goddess on Highway" Mercury Rev, no potom album odluta u nešto tradicionalnije kantautorske vode, iako tijekom cijelog trajanja ipak zadržava specifični osjećaj melankoličnog optimizma. "In Heaven" je vrsta albuma pomalo izgubljena u vremenu streaminga. Njegov zvuk neosporno je pogodan za širi krug publike, ali isto tako najbolje funkcionira kao nesmetano, kohezivno slušanje. Paleta zvukova koja asocira na široko razdoblje utjecaja i trendova unutar gitarske glazbe od sredine osamdesetih do sredine nultih dodatno doprinosi osjećaju da je ovo nesuđeni hit CD ere idealan za vožnje, šetnje i kontemplaciju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više