Novosti

Kultura

Pirandello na Bujančevoj svadbi

Već u prvim minutama Frljićeve predstave ‘Šest likova traži autora’, koja uprizoruje Bujančevu svadbu, mogu se prepoznati Zlatko Hasanbegović, Marko Perković Thompson, Željka Markić, Josip Klemm, Zdravko Mamić i Mile Bogović. Za tu prigodu nose svinjske glave i drogirani plešu uz turbo-folk

Q36rp2m5g2rhlkgg9cd3dzebqgh

(foto kazalište Kerempuh)

Političari Davor Bernardić, Predrag Matić, Milanka Opačić, Milorad Pupovac, Nenad Stazić, Zlatko Hasanbegović, odvjetnici Anto Nobilo, Jadranka Sloković i Čedo Prodanović te brojna lica iz kulturnog života, kao što su Mani Gotovac, Igor Mandić i Branko Lustig, samo su neke od poznatih osoba koje su sinoć došle na premijeru predstave redatelja Olivera Frljića ‘Šest likova traži autora’.

Spomenuti Hasanbegović, koji je nedavno zasjeo u Kulturno vijeće zagrebačkog HNK, već se u prvim minutama predstave zagrebačkog kazališta Kerempuh mogao prepoznati u sceni koja opisuje pompozno-desničarsku svadbu notornog Velimira Bujanca. Uz mladence i Hasanbegovića, koji im poklanja ploču s Trga maršala Tita, odnosno poglavnika Ante Pavelića, na pozornici se nalazi cijela plejada likova: Marko Perković Thompson, za ovu prigodu nazvan Kalašnjikov, Željka Markić, čiji ‘Hod za život’ glumci kasnije uprizore s ortopedskim pomagalima, Josip Klemm, jedan od vođa prosvjeda u Savskoj 66, obučen u svečanu vojnu uniformu, kao i Zdravko Mamić, koji usred svadbenog veselja propuca vlastite noge. Navedeni likovi na pozornici nose svinjske glave i drogirani plešu uz najtvrđi turbo-folk, a za njihovu ‘zabavu’ pobrinuo se biskup Mile Bogović koji se na pozornici kotrlja na pozlaćenoj plinskoj boci.

Iako je riječ o kultnom komadu Luigia Pirandella ‘Šest likova traži autora’, predstava se čitavo vrijeme na crnohumoran i krajnje ironičan način obraća današnjoj Hrvatskoj, stvarajući dojam da živimo u vremenu i u zemlji u kojoj cvate tiranija najgorih mediokriteta i gdje sve trešti od lošeg ukusa, jeftinog glamura i neodgovornog luksuza. Probrana publika je dugim aplauzom ispratila predstavu, iako su u gledalištu sjedili i mnogi na koje Frljićeve ‘svinjske glave’ direktno aludiraju.

Uz Olivera Frljića, predstavu potpisuju dramaturginja Nina Gojić, scenograf Igor Pauška i kostimografkinja Sandra Dekanić. Svjetlo je oblikovala Vesna Kolarec, zvuk Alan Sinkauz, a pokret Ana Kreitmeyer. U ulogama Pirandellovih likova nastupili su Linda Begonja, Vilim Matula, Damir Poljičak, Branka Trlin, Roko Sikavica i Iva Šimić, a ostatak ansambla čine Jerko Marčić, Borko Perić, Mia Anočić-Valentić, Tihana Lazović, Kim Končar, Karlo Mlinar, Ozren Opačić, Filip Sertić i Matija Šakoronja.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više