Novosti

Politika

Plenković kleknuo pred ustašama

Jutrošnje premještanje ploče s ustaškim pozdravom iz centra Jasenovca u Novsku nije ni polovično rješenje problema, a Plenković ga je pritom HOS-ovcima platio korakom prema legalizaciji njihovih grbova

Ploča s ustaškim pozdravom nenajavljeno je skinuta jutros u Jasenovcu i premještena u Novsku, a na njoj je ostao uklesani ustaški pozdrav. Štoviše, prema svemu sudeći, HOS-ovci su iz pregovora o uklanjanju ploče izašli sa, za njih, najvrjednijim mogućim plijenom: ustaški pozdrav koji koriste dozvoljen je, a sve na što su trebali pristati jest da se ne koristi u Jasenovcu. Ovaj najnoviji poraz, političko, moralno i svako drugo pokleknuće pred proustaškim udruženjima i pojednicima, premijer Andrej Plenković će u narednim danima sigurno pokušati prezentirati kao pobjedu, baš kao što je to činio sa svim svojim dosadašnjim porazima. U nezgodnu su poziciju ovim dovedeni zastupnici nacionalnih manjina, a posebno podpredsjednik Vlade iz redova HNS-a Predrag Štromar, koji je ranije jutros na konferenciji za medije ostao neugodno iznenađen novinarskim pitanjem koje mu je otkrilo da je Ministarstvo uprave rješenjem priznalo ustaški pozdrav na ploči kao prihvatljiv.

‘Nisam znao da je odobren znak ZDS na HOS-ovu grbu’, rekao je neupućeni podpredsjednik Vlade, otkrivajući minornost moći koju posjeduje u Vladi, premda je koalicijski član koji održava parlamentarnu većinu na životu.

Pretvaranje poraza u pobjedu premijer Plenković otpočeo je već danas na konferenciji za medije na kojoj je premještanje ploče s ustaškim pozdravom nazvao primjerom na kojem se vidi kako se njegova vlada želi baviti pitanjima koja izazivaju ideološke prijepore, a to je dijalogom.

‘S obzirom da je u grbu HOS-a i slogan ‘Za dom spremni’, to smo riješili na način na koji i inače želimo rješavati ovakve teme. Vodili smo dijalog s udrugom koja je postavila ploču, uz pijetet prema obiteljima 11 branitelja. Ploča je preseljena u Novsku, u područje Trokut. Time smo riješili prvu fazu ove teme. Druga, važnija faza, je jasno zakonsko reguliranje korištenja simbola totalitarnih susatava. Vijeće za suočavanje s totalitarnim režimama sada će intenzivirati svoj rad. Oni će raditi na preporukama za cjelovito zakonito rješenje i tada ćemo nastojati riješiti i pitanje pozdrava ‘Za dom spremni’, ali i drugih simbola’, rekao je Andrej Plenković, prenosi N1.

Iako smo na pitanje HRT-ove novinarke, je li točno da su od jučerašnjeg akta Ministarstva uprave svim udrugama HOS-a, a ne samo onim zagrebačkima, dozvoljena korištenja ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’ u njihovim grbovima, mogli čuti, za premijera neobični, odgovor ‘ne znam’, ipak je ustrajao u tome da se u zakonodavnom smislu danas nije dogodilo ništa novo.

‘Ništa danas nije legalizirano, riječ je o tehničkom usklađivanju statuta udruga s novim zakonom o udrugama. Ne treba tu biti nikakvog trijumfalizma koji smo vidjeli u pojedinim izjavama predstavnika HOS-a’, rekao je premijer Plenković koji je danas i pojasnio da je za njega pozdrav ‘Za dom spremni’ ima ‘predominantno konotacije vezane za ustaški režim’.

Prije premijera i ministar uprave Lovro Kuščević sazvao je konferenciju za medije.

‘Ovo nije ničija pobjeda, ovo je pobjeda obitelji 11 poginulih pripadnika HOS-a. Ovo je pobjeda jasenovačkih žrtava, jer smo preselili ploču’, rekao je ministar Kuščević, navodeći da se radi o tehničkom usklađenju statuta HOS-ovskih udruga sa Zakonom o udrugama, a da će se upotreba znakovlja u cijelosti riješiti novim zakonom, nakon što Vijeće dostavi svoje preporuke.

‘Ploča od danas nije u Jasenovcu jer smo procijenili kako se riječima ZDS vrijeđa žrtva Jasenovca, što nikako ne želimo dopustiti’, kazao je Kuščević, odgovorivši potvrdno na pitanje o tome hoće li novi zakon o uporabi znakova i obilježja totalitarnih režima ostaviti mogućnost revidiranja i HOS-ovih grbova.

O razvoju događaja oglasili su se i HOS-ovci na, zapravo prvoj u nizu konferencija za medije, na kojoj su otkrili što misle o premještanju ploče i kako su tekli pregovori u kojima su članovi Vlade za stol bili spremni sjesti s notornim zagovornicima ustaštva, poput Marka Skeje koji je i prisutne na konferenciji pozdravio s ustaškim pozdravom.

Na konferenciji je Ivan Friščić, predsjednik Udruge dragovoljaca HOS-a, pročitao priopćenje udruga HOS-a kojima su potporu dale i druge veteranske udruge.

‘Spomen-ploča u Jasenovcu postavljena je uz sve potrebne dozvole. Jedina svrha njenog postavljanja je pijetet jedanaestorici mladića koji su dali život u obrani domovine’, kazao je Friščić. Pritom je tražio da ih se ne dovodi u vezu ni sa jednim političkim pokretom ili ideologijom, naglasivši da su HOS-ovci vezani isključivo za Domovinski rat i da je to jedini pokret kojem su pripadali te da će ‘Za dom spremni’ na njihovim pločama pisati i dalje.

‘Tih 11 momaka, dragovoljaca HOS-a koji su bili za dom spremni, to je najsvetije što može biti u našem narodu. Došli smo u poziciju da nam miču ploče oni koji su nam pobili te hrvatske sinove, a to je petokraka uz pomoć četnika koji danas na hrvatskom tlu s devet spomenika i muzeja šalju na ćirilici poruke protiv hrvatske države’, kazao je na konferenciji Marko Skejo, ratni zapovjednik postrojbe HOS-a ‘Rafael vitez Boban’, nazvane po ustaškom generalu, koji je svoje izlaganje završio sa ‘starim hrvatskim pozdravom’ ‘Bog i Hrvati! Za dom spremni’, na što su mu neki iz publike odgovorili: ‘Spremni!’

Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a, naveo je kako su umorni, jer im se stalno izvlači natpis ‘Za dom spremni’, te kako oni ‘nisu fašisti nego jedni od prvih antifašista u Hrvatskoj’.

‘Kompromis, rješenje i dijalog je bio neophodan da bi UDHOS Zagreb dala dozvolu da se ploča premjesti. Ploča se ne uklanja, nego se premješta onakva kakova je, sa svim simbolima HOS-a koje smo nosili u ratu. Ratna oznaka HOS-a ostaje i mislim da će ostati dok smo mi živi’, rekao je Barišić, dodajući da su svoj cilj postigli, jer je ‘znak HOS-a neupitan’.

Na kasnije novinarsko pitanje, kako je zadovoljan pregovorima, Barišić je otkrio svu bijedu ovog kompromisnog rješenja.

‘Mi smo dobili što smo tražili, oni su dobili što su tražili. O znakovlju HOS-a pregovora nema!’, rekao je i dodao da su ministri s kojima su pregovarali tražili da se ukloni pozdrav ‘Za dom spremni’, ali da to nije bilo moguće prihvatiti. Kako prenosi N1 televizija, njegove riječi potvrdio je i Anto Đapić, koji je rekao da je udrugama HOS-ovaca sada konačno prihvaćen statut i da su jučer dobili rješenje Ministarstva uprave za pozdrav ‘Za dom spremni’.

‘Jučer smo dobili rješenje, s današnjim datumom. On je legaliziran i vezan uz HOS. Ne ulazimo u uzvikivanja na stadionu, tražili smo da se posve legalno korisiti u našim materijalima i to smo sad s ovim dobili’, kazao je Đapić, navodeći da je taj pozdrav sada legalan u kontekstu HOS-a, legitiman i opravdan te da je na ponos hrvatskom narodu.

Samo skidanje ploče iz centra Jasenovca, i to sa zgrade dječjeg vrtića u kojoj se nekad nalazio stožer ustaškog zapovjednika konclogora Maksa Luburića, odvijalo se uz prisustvo policije, da bi samo nekoliko sati kasnije ista ploča osvanula u Novskoj.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više