Novosti

Kronika

Počast doktorici Schlesinger

U Centralnoj partizanskoj bolnici na Petrovoj gori postavljena je nova spomen-ploča doktorici Mariji Schlesinger koja je do svoje smrti 1943. liječila ranjenike u ovoj bolnici

Udruga Kordunašica na čelu s predsjednicom Tatjanom Vlačić Vujičić u zadnjih mjesec dana niže uspjehe i konkretne rezultate u području svog djelovanja - obnovi antifašističke spomeničke baštine na Kordunu. Krajem aprila, u Centralnoj partizanskoj bolnici na Petrovoj gori, svečano je postavljena nova spomen-ploča doktorici Mariji Schlesinger koja je do svoje smrti 1943. liječila ranjenike u ovoj bolnici.

Doktorica Schlesinger, Židovka poljskog porijekla, na Petrovu goru je stigla iz Zagreba kako bi sačuvala svoj život zajedno sa suprugom i kćeri. Umrla je 1943. i prema vlastitoj želji sahranjena je pokraj partizanske zemunice. Kroz ovu bolnicu tokom Drugog svjetskog rata prošlo je oko 5.000 ranjenika. Kako je istaknula Tatjana Vlačić Vujičić, rad na pripremi spomen-ploče trajao je deset mjeseci, a za reljef spomenika zaslužan je akademski kipar Pero Kurobasa.

- Mnogo nam su nam pomogle ambasade Izraela i Rusije, a moram spomenuti i podršku SNV-a koji podupire sve što radimo. Ja sam im jako zahvalna na tome. Bilo je privatnih donacija od ljudi koji poštuju antifašizam te obnovu onoga što je godinama devastirano ili zapušteno. Tu je naravno i Općina Vojnić koja se uključila donacijom - rekla je Vlačić Vujičić.

Ovo je treća akcija "Kordunašice" na području Centralne partizanske bolnice. Još 2018. organizirana je međunarodna tribina kada je udruga aktualizirala obnovu bolnice, koja je bila prva na prostoru Europe. Druga akcija se odvila 2020. kada je organizirano čišćenje zapuštenog terena. Treća, kojom je najavljeno oživljavanje cijelog prostora, upravo je simbolični povratak lika doktorice Schlesinger na mjesto na kojem je provela zadnje godine života.

- Moja udruga, uz podršku Udruge hrvatsko-ruskog prijateljstva, nastavlja dalje. Preko Ministarstva kulture želimo uspostaviti kontakt da vidimo koliko će nam vlasti izaći u susret i imati sluha za naše planove. Želimo da to mjesto što prije oživi kao monumentalno područje. Smatramo da projekt partizanske bolnice ne bi trebao biti samo lokalnog karaktera. To bi trebalo biti potreba cjelokupne Europe. Bilo bi dobro da ta priča dobije međunarodni karakter, da ju proširimo izvan granica Hrvatske - rekla je predsjednica "Kordunašice" i dodala da se ne bi smio isticati samo turistički potencijal partizanske bolnice, nego očuvanje vrijednosti antifašističke borbe na području Korduna.

Osim toga, "Kordunašica" je obnovila spomen-ploču u Hrvatskom Blagaju gdje se između 6. i 8. maja 1941. dogodio zloglasni masakr nad Srbima. Za Tatjanu Vlačič Vujičić to mjesto ima posebno značenje jer su u tom pokolju nastradali članovi njene uže obitelji. Stoga će u subotu, 22. maja, Tatjana sa svojim članovima i prijateljima, organizirati skromno otvorenje blagajske ploče, a donacije za njeno postavljanje poslali su Kordunaši iz Hrvatske, Srbije, Španjolske, SAD i Velike Britanije.

Paralelno s postavljanjem nove ploče za ubijene Srbe u Blagaju, Kordunašica će odati počast petočlanoj hrvatskoj obitelji Mravunac, koja je pobijena neposredno prije zločina koji su počinile ustaše nad srpskim stanovništvom, te je njihovo ubojstvo iskorišteno kao lažni povod za masakr.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više