>

novosti logo

Piše N.J.

Počast žrtvama s Petrovačke ceste

Održana je komemoracija za civilne žrtve iz izbjegličke kolone koju je na Petrovačkoj cesti 7. avgusta 1995. napala hrvatska avijacija

Parastosom i polaganjem vijenaca brojni građani i nevladine organizacije i ove su godine odali počast civilnim žrtvama iz izbjegličke kolone koju je na Petrovačkoj cesti kod mjesta Bravsko u BiH 7. avgusta 1995. napala hrvatska avijacija. Pri napadu je ubijeno deset civila, među kojima četvoro djece stare od šest do 13 godina, dok je 50 ljudi lakše ili teže ranjeno.

Komemorativni skup kod spomen-krsta u mjestu Bravsko - Janjila organizirala je općina Drinić. Nakon parastosa koji su služili sveštenici Bihaćko-petrovačke eparhije i polaganja vijenaca, koje su između ostalih položile delegacije općine Donji Lapac, SNV-a i Udruženja ‘Protiv zaborava’, prisutnima su se obratili načelnici općina Drinić, Bosanski Petrovac i Donji Lapac.

- Ovo mjesto budi tešku uspomenu i emocije koje čovjeka tjeraju na suze - rekao je načelnik Donjeg Lapca Ilija Obradović. Skupu je prisustvovao i čelni čovjek Veritasa Savo Štrbac.

Podsjetimo, za vrijeme Oluje brojni srpski civili, žene, djece i starci iz sjeverne Dalmacije i Like krenuli su u izbjeglištvo u kilometarskoj koloni. Kod mjesta Bravsko, između Petrovca i Ključa, 30-ak kilometara u dubini teritorije BiH primijetili su ih, a zatim gađali raketama hrvatski MiG-ovi, iako je bilo vidljivo da se radi o civilnim vozilima.

Odgovorni za zločin na Petrovačkoj cesti do danas nisu procesuirani iako tužilaštvo BiH za ratne zločine već godinama vodi istragu. I pored uvjeravanja iz ove institucije da će protiv odgovornih biti podignute optužnice, do toga još uvijek nije došlo jer Hrvatska ne želi dati imena pilota koji su upravljali avionima. Petrovačka cesta je bila mjesto zločina i u Drugom svjetskom ratu, kad je njemačka avijacija gađala izbjegličku kolonu. Taj je zločin kroz lik ubijene sedmogodišnjakinje Marije u svojoj pjesmi ‘Na Petrovačkoj cesti’ ovjekovječio slavni pisac Branko Ćopić.

1/1