Novosti

Društvo

Pod nogama HUP-ovaca

Hrvatska udruga poslodavaca je predstavnicima vodećih stranaka otvorila svoje prostore kako bi se malo poigrali debatnog kluba, ali su im usput zadali i okvir same diskusije

Large intrigator  lasi%c4%87

Irena Weber, predsjednica HUP-a (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

S totalnim iščeznućem predizbornoga direktnog sučeljavanja, a naročito izvjesnih špicenkandidata, u oko tim više upada forma koju su našim političarima za te demokratske svrhe zadali domaći kapitalisti tj. Hrvatska udruga poslodavaca.

Uz asistenciju prijateljskih medija kao suorganizatora, naime, oni su predstavnicima vodećih stranaka otvorili svoje prostore kako bi se malo poigrali debatnog kluba, ali su im usput zadali i okvir same diskusije. Tako je predsjednica HUP-a Irena Weber održala uvodni govor sudionicima tog susreta, pa su oni mogli nastaviti brusiti svoje tanane razlike oko stanovitih konsenzualno prihvaćenih vrijednosti.

Skup je nazvan "Prava pitanja", i podijeljen je u četiri nastavka, s odvojenim temama poljoprivrede, fiskalne politike, tržišta rada, zdravstva itd. Weber je okupljenima tako najprije pojasnila da je krajnji čas za porezno rasterećenje plaća u RH, u prvom redu onih viših i najviših, jer njihovi primatelji najviše doprinose ovoj ekonomiji i općem prosperitetu, e da se na tu standardnu i već monotonu provokaciju ne bi ulovio baš nitko. Preciznije kazano, nitko od tamo prisutnih izaslanika HDZ-a, SDP-a, Možema, Mosta i DP-a, ali bolje ne bismo očekivali ni od ostatka njihovih stranaka, uz prerijetke i maltene ekscesne izuzetke.

Uostalom, napjev o previsokom oporezivanju plaća ječi u hrvatskom javnom prostoru već tridesetak godina i ne suprotstavlja mu se gotovo nitko, ili nitko od većeg političkog utjecaja, dok se Hrvatska pritom statistički ističe, što je apsolutno provjerljivo, kao zemlja vodeća u Europskoj uniji po kriteriju porezne sklonosti bogatijima, odnosno po rigidnosti spram najosjetljivijih slojeva. Poslodavačka i medijska podvala o demokratskoj raspravi na temu ekonomije i ekonomske politike projektirana je utoliko već po svojoj apriornoj strukturi, po onome što se zapravo podrazumijeva bez propitivanja, od čega odudaraju samo čudaci.

I nitko se u takvom antipolitičkom društvu neće dosjetiti barem retorički zapitati kako to da se slične diskusije ne organiziraju u prostorima vodećih sindikata ili medija u javnom vlasništvu, nego se dolazi na koljena baš udruzi poduzetnika i njihovim serviserima iz komercijalnih medija.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više