Novosti

Politika

Podnesene dvije kaznene prijave za ratni zločin na Ovčari

'Stav je Vlade, i moj osoban, da svatko tko je počinio ratni zločin treba odgovarati, bez obzira na nacionalnost počinitelja i žrtve. Svi trebaju bez diskriminacije odgovarati', rekao je Boris Milošević

B0bt8mw36n5av1vc32jqj38osrv

(foto Sanjin Strukic/PIXSELL)

Dvojica muškaraca, koja su jučer ujutro uhapšena u Negoslavcima, zadržana su u pritvoru Policijske uprave osječko-baranjske i protiv njih je podnesena kaznena prijava Državnom tužilaštvu u Osijeku. Tereti ih se da su 20. novembra 1991. godine, kao pripadnici srpskih paravojnih snaga, sudjelovali u tzv. špaliru smrti na Ovčari kroz koji su prolazili zarobljenici iz okupiranog Vukovara, odnosno grubo fizički zlostavljali veći broj osoba.

Ravnateljstvo policije u četvrtak je objavilo da su dvojica hrvatskih državljana rođeni 1948. i 1963. godine uhapšeni u akciji koju je uz policiju provelo osječko Županijsko državno odvjetništvo i Sigurnosno-obavještajna agencija. Sumnja se da su prvoosumnjičeni, tada 43-godišnjak i drugoosumnjičeni koji je imao 28 godina, kao pripadnici paravojnih formacija SAO Krajine na prostoru poljoprivrednog dobra Ovčara, kod Vukovara, ‘zajedno s više osoba grubo fizički zlostavljali veći broj osoba koje su u statusu zarobljenika dovezene iz bolnice u Vukovaru’.

Za dvojicu osumnjičenih se sumnja da su tog dana u poslijepodnevnim satima, ispred hangara na Ovčari, bili među pripadnicima koji su formirali tzv. špalir kroz koji su zarobljenici morali proći, a ‘sve s ciljem odmazde i tjelesnog kažnjavanja zarobljenih i zatočenih pripadnika Hrvatske vojske/Zbora narodne garde, redarstvenika MUP-a i drugih dragovoljaca pripadnika Hrvatskih oružanih snaga te manji broj civila’.

‘Prolazak kroz ‘špalir’ značio je grubo fizičko zlostavljanje poput udaranja dijelovima automatskog oružja, drvenim i metalnih palicama i raznim drugim tupo - tvrdim predmetima, rukama, nogama i dijelovima vojničke opreme, a tijekom čega su zarobljenici pretrpjeli teške tjelesne ozljede, intenzivnu bol i osobitu fizičku patnju’, navode u policiji.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja dvojica osumnjičenika predana su pritvorskom nadzorniku osječko-baranjske policije, a protiv njih je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.

Kako je objavio portal Srbi.hr, od ukupno osam privedenih u Negoslavcima, šestero je bilo pozvano na informativne razgovore i oni su u toku jučerašnjeg dana pušteni kućama. Prilikom hapšenja dvojice mještana urađen je kompletan pretres kuće, a oni su odvedeni s lisicama na rukama.

‘Očekujem da se pronađu krivci za Varivode’

Potpredsjednik Vlade iz SDSS-a Boris Milošević izjavio je u četvrtak kako je njegov osobni, i stav Vlade, da počinitelji ratnih zločina trebaju odgovarati bez obzira na nacionalnost počinitelja ili žrtve. ‘Stav je Vlade, i moj osoban, da svatko tko je počinio ratni zločin treba odgovarati, bez obzira na nacionalnost počinitelja i žrtve. Svi trebaju bez diskriminacije odgovarati’, rekao je Milošević prije početka sjednice Vlade.

Kazao je kako nema informacije o novim okolnostima na tom području, a koje su dovele do novih uhićenja. Istaknuo je kako vjeruje da se ne radi o političkom potezu HDZ-a, koji više nema vlast u Vukovaru, da pridobije povjerenje glasača uhićenjima ratnih zločinaca.

‘Očekujem da pravosuđe i policija istražuju ratne zločine na području cijele Hrvatske, i na području istočne Slavonije, a isto tako kao što smo i nedavno bili na komemoraciji u Varivodama gdje također počinitelji nisu pronađeni, očekujem da se vodi istraga i pokuša pronaći počinitelj. Ne mogu detaljnije komentirati ovo što se dogodilo jučer’, naglasio je Milošević.

Također je kazao kako vjeruje da uhićenja nemaju veze s nadolazećim datumom sjećanja na pad Vukovara. ‘Vjerujem da nema nikakve veze s datumom, očekujem da pravosudna tijela i policija rade neovisno i da istražuju sve ratne zločine i da se ne gleda u kalendar’, kazao je Milošević.

Dodao je kako uhićenja neće dovesti u pitanje njihovu suradnju s HDZ-om.

‘Očekujemo kao koalicijski partner da se istražuju ratni zločini počinjeni nad Srbima, i u Varivodama i Gruborima, a isto tako i ratni zločini počinjeni u istočnoj Slavoniji prije početka ratnih događanja, ljudi koji su nestajali u Vukovaru, da se istraži na koji su način nestali i tko je počinitelj’, poručio je Milošević.

Ove godine šest kaznenih prijava

U MUP-u ističu da je istraživanje raznih zločina prioritet Ravnateljstva policije. Podsjećaju da je 2018. osnovana posebna radna skupina za istraživanje ratnih zločina.

Skupina je vrlo brzo pokazala rezultate u složenom kriminalističkom istraživanju ratnog zločina počinjenog na i oko poljoprivrednog dobra Ovčara u mjesecu studenom 1991. godine i kasnije tijekom opsade grada Vukovara, a osobito po privremenoj okupaciji grada od strane postrojbi JNA, Teritorijalne obrane pobunjenih domaćih Srba te srpskih paravojnih (dobrovoljačkih) jedinica. Tijekom 2018. i 2019. kazneno je prijavljeno 49 osoba zbog počinjenja ukupno 53 kaznena djela iz skupine kaznenih djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, na štetu 352 oštećenika. Sva kaznena djela odnose se na zločine počinjene u Domovinskom ratu.

U prvih devet mjeseci 2020. godine protiv osam počinitelja podneseno je šest kaznenih prijava za ukupno 36 kaznenih djela iz skupine kaznenih djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva. Sva kaznena djela odnose se na zločine počinjene u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine, a prijavama su obuhvaćeni zločini na području općine Cetingrad, radi prekomjernog granatiranja Šibenika te mjesta Vodice, Zaton i Rasline te ratnog zločina u Mekim Docima na području Obrovca na štetu 67 osoba.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više