>

novosti logo

Piše Mirna Jasić

Podržimo ‘Gazdu’

Svojim prilogom podržite dokumentarni film koji donosi pozadinsku priču o izgradnji poslovnog carstva najbogatijeg čovjeka u Hrvatskoj

Dokumentarni film ‘Gazda: Tranzicija/privatizacija/korporacije’ redatelja Darija Juričana priča je o izgradnji poslovnog carstva najbogatijeg čovjeka u Hrvatskoj. No Ivica Todorić u njemu se pojavljuje tek epizodno, kroz prikaz njegovog puta od proizvođača cvijeća do vlasnika imperija koji zapošljava više od 60.000 ljudi. Fokus je stavljen na impresivnu pozadinu njegovog uspona: privatizaciju državnog poduzeća, otvaranje prvog Konzuma bez građevinske dozvole, povezanost sa strukturama moći, stjecanje vlasništva nad Kulmerovim dvorima koji su iz hotela javne namjene pretvoreni u privatni dvorac, te misterij žita nestalog iz robnih rezervi.

- Vidio sam sirenski zov tabu teme i samo sam joj se nježno odazvao - kazao nam je Juričan, koji je tri godine radio na temi koja je u javnosti ostala gotovo prešućena.

- Cjelokupnom pozadinom Todorićevog uspona još se nitko nije bavio zbog debelog nedostatak vremena, volje i novca koji su potrebni da se napravi ozbiljno dubinsko istraživanje. Tema je sočna i čudo je da do sada u nju nitko nije zagrizao - objašnjava autor.

Na pitanje u kolikoj mjeri filmom optužuje ‘gazdu’, redatelj odgovara:

- Citirat ću izjavu Ivice Todorića koja je objavljena u ‘Jutarnjem listu’ u veljači 2000. godine: ‘Ako se utvrdi da se netko od nas ogriješio o zakon, nad njegovom sudbinom ne treba plakati.’

Film koji je dosad u javnosti prikazan samo testno, na nedavnom Motovunskom festivalu, isključivo se temelji na prikazima dokumentiranih mehanizama potrebnih za stjecanje titule gazde u Hrvatskoj. Ivica Todorić dva puta je zamoljen za intervju, no nijednom nije pristao. Novac za dovršetak filma, čija se premijera planira za listopad ove godine, još se prikuplja.

- Crowdfunding kampanju na Indiegogo platformi lansirali smo sa skromnim ciljem od 20.000 kuna, računajući da ćemo ga ostvariti za dva mjeseca. No u samo dva i pol dana prešli smo tu sumu. Sada sakupljamo za kinofond, a ako nastavi tim tempom, imat ćemo dovoljno sredstava za uspješan kraj filma te promociju i distribuciju - zaključuje Juričan.

1/1