Novosti

Kultura

Podržite Fund for Others!

Kao što je sjajan osjećaj biti zaljubljen, sjajno je i pomagati drugima, zaključili su Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković koji su svoje vjenčanje odlučili obilježiti pokretanjem fonda koji će pridonositi kreativnijem, solidarnijem i boljem svijetu

Kmwjno0sbfppfyydiotwlx41yn5

Fund for Others pokrenuli su umjetnički direktor Queer Zagreb Festivala Zvonimir Dobrović i umjetnik Bruno Isaković ususret ovogodišnjem izdanju tog festivala, koji će se od 22. do 27. svibnja održati u Zagrebu. Cilj fonda je prikupljanje sredstava za potporu umjetničkim i aktivističkim inicijativama te za edukaciju pojedinaca čiji rad i ideje inspiriraju i osnažuju njihove vlastite zajednice.

- Svjedočili smo puno puta snazi kreativnosti pojedinaca, grupa i organizacija iz cijelog svijeta kojom se nabolje mijenjaju okolnosti ljudskih života. Naučili smo pritom da i najmanji doprinos ima neizmjernu vrijednost ako mu je cilj pomoći drugome. Rad ljudi koji iskreno vjeruju u solidarnost inspirirao nas je na razmišljanje o mogućnostima stvaranja još više takve energije. Kako bismo svima dali priliku da pomažu, pokrenuli smo fond kroz koji će se ostvarivati aktivnosti što vode tom cilju i takvoj energiji. Događaju kojim započinjemo prikupljanje sredstava neizmjerno se veselimo, a riječ je o našem vlastitom vjenčanju 27. svibnja ove godine: svoje smo goste zamolili da se proslavi naše ljubavi pridruže tako što će umjesto kupnje darova poduprijeti Fund for Others, u mjeri u kojoj im to mogućnosti dopuštaju. Kao što je sjajan osjećaj biti zaljubljen, sjajno je i pomagati drugima. Ništa nas neće više usrećiti od saznanja da se i drugi pridružuju toj spoznaji. Novac prikupljen kroz Fund for Others programsko će vijeće raspodjeljivati i dodjeljivati projektima koji vode većoj kreativnosti, inkluzivnosti, otvorenosti, darežljivosti i solidarnosti - kažu Zvonimir i Bruno.

Fund for Others započinje s radom potkraj svibnja 2017. i u prvom će razdoblju postojanja biti fokusiran na osobe i organizacije iz Hrvatske i regije. Njime upravlja nevladina udruga Domino, s petnaestogodišnjim iskustvom u pokretanju i produkciji domaćih i međunarodnih umjetničkih i aktivističkih projekata pojedinaca i zajednica. Kroz fond će udruga nastaviti podupirati projekte i partnerstva kojima je dugoročno posvećena, a ovdje izdvajamo samo neke.

Ljetna škola izvedbenih umjetnosti i aktivizma

Škola, koja će se održati u suradnji s festivalom Zadar Snova, započinje u rujnu ove godine i deset će dana okupljati do dvadeset sudionika i sudionica iz Hrvatske i regije, koji će se kroz intenzivne radionice upoznavati i usavršavati u temama poput konceptualizacije rada, umjetničke prakse u okviru društvene i političke nestabilnosti, kreativnog produciranja i (samo)organiziranja zajednica.

Potpora umjetničkim i aktivističkim projektima

U suradnji s hrvatskim organizacijama civilnog društva, u sklopu ove programske aktivnosti tijekom prve godine rada podržat će se do deset projekata pojedinaca, grupa ili organizacija koje imaju nekonvencionalan pristup aktualnim umjetničkim i društvenim pitanjima i problemima u Hrvatskoj, a trenutačno su im ovdašnji izvori prihoda teže dostupni.

Kustoska rezidencija

U partnerstvu sa zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti omogućit će se istraživanje i edukacija međunarodnih kustosa koji će boraviti do mjesec dana u Hrvatskoj i pritom se upoznati s domaćom i regionalnom umjetničkom scenom. Kroz to će vrijeme imati priliku posjećivati umjetničke studije i ateljee, istraživati radove i arhive te doznavati više i o funkcioniranju nezavisne scene i o radu nadležnih organizacija i institucija s kojima bi vrijedilo uspostavljati i pokretati buduće suradnje.

Prvi put u Hrvatskoj / Prvi put u SAD-u

Program razmjene između Hrvatske i SAD-a, koji će se provesti u partnerstvu s institucijom Abrons Art Center, omogućit će ovdašnjim umjetnicima da provedu do tri tjedna u New Yorku, a američkima da toliko budu u Zagrebu. Cilj takvih rezidencija je osobno istraživanje sa svrhom razvoja umjetničke prakse. Tijekom programa, sudionici će imati priliku javno izlagati i predstaviti svoje radove te potom kroz razgovore evaluirati rezultate rezidencijalnog boravka i provedenih istraživanja. Preduvjet sudjelovanja u ovom programu je da je umjetniku ili umjetnici ovo prvi posjet SAD-u, odnosno Hrvatskoj.

Produkcija i mentorstvo

U partnerstvu sa širokim krugom organizacija i pojedinaca, ovaj će program umjesto tradicionalne financijske podrške nuditi produkcijsku i umjetničku pomoć u realizaciji ili konceptualizaciji projekata. Trajanje i sadržaj mentorstva strukturirat će se u skladu s potrebama svakog projekta i njegovih sudionika.

Edukativna podrška umjetnicima i aktivistima

Kontinuirana edukacija umjetnika i aktivista važan je faktor u umjetničkom i aktivističkom praćenju aktualnih trendova i razvoju novih, potencijalno transformirajućih ideja u određenom društvenom okružju. Kroz program se pojedincima nudi djelomična ili potpuna potpora pohađanju široke palete studija, radionica i edukacija.

Podržite Fund for Others

Svoj doprinos boljem svijetu možete dati i podupiranjem vrijednih umjetničkih, aktivističkih i edukativnih projekata drugih: svaka pomoć je dragocjena, a vi sami odlučite koliki iznos možete i želite donirati. Donaciju fondu uplatite na: Udruga Domino (Ožujska 9, Zagreb), IBAN: HR9724020061100291204, (s naznakom ‘Fund for Others’). Za međunarodne donacije koristite SWIFT kod ESBCHR22 (Erste&Steiermarkische Bank d.d., Jadranski trg 3a, Rijeka). Više informacija o aktualnim i budućim aktivnostima fonda možete pratiti i na stranici.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više